Как да познаем добрият педиатър?Как да познаем добрият педиатър?

Опитният лекар не бърза веднага да се застрахова със силни лекарства още в началото на инфекцията.


С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър да се доверят.

Кое оказва най-голямо влияние върху избора на лекар за бъдещото й отроче? На първо място, мнения на опитните нейни роднини и приятелки, които са минали по този път.

Ако тя ражда за втори или трети път, то тогава тя е по-ориентирана.

Когато запитах 100 майки кои са критериите за избор за детски лекар, то 80 % се обединиха върху следното:
- да може непрекъснато да има контакт с него - 7 дни/24 часа в денонощието
- да е на средна възраст, енергичен и да осъществява домашни посещения , когато се налага
- при посещение в кабинета да няма опашки и да не се чака повече от 20 минути
- по възможност по-рядко да попадат на негов заместник
- да използва природни методи на лечение и по-рядко да предписва антибиотици
- да се квалифицира, но да не отсъства от работа.

Каква е истината ?
За мен е задължително лекуващият лекар да е педиатър. Работата с децата е трудна, отговорна и изисква много търпение. Не може и за миг да се отпуснем, когато сме в кабинета. Не може да си позволим да се разсейваме или да нервничим.
Децата го усещата веднага .

Подходът към тях е много по-различен отколкото към възрастните пациенти. Детето трябва да вижда в нас приятел, а не заплаха. Всякакво повишаване на тон и резки движения са недопустими.

Според мен не е толкова важен достъпът до лекаря от страна на пациента. Може да се изчака и прегледът да се насрочи малко по-късно – ако състоянието не е спешно и позволява това.

Детският лекар трябва да е добър психолог. Педиатрията е изключително субективна дисциплина. По това си качество тя се доближава до психиатрията. За поставяне на диагнозата ние разчитаме на своя опит, първият поглед към пациента – на неговото личице е изписана диагнозата в повечето случаи, на анамнезата от придружигеля (разказа за симптомите) и съвсем малко на...изследванията .

Тук влизаме в противоречие с пациентите - те винаги искат изследвания - както профилактични, така и при болести, които протичат затегнато. Но мога да ви разочаровам – много рядко изследванията ни помагат на нас, лекарите, - в повечето случаи ни объркват.

От много голямо значение за нас, педиатрите, е придружителят на бебето. Ако едно дете посети кабинета с трима различни придружители (напр. първия път с майката, след това с бащата и т.н.), то лекарят ще се затрудни много и ще подходи по различни начини.

Винаги поставям въпроса – кой ще гледа детето и кой ще го доведе на контролния преглед?

Ето защо двете ключови думи за разбиране на състоянието на пациента са: наблюдение и опит. И двете се придобиват с времето. Точно затова добрият детски лекар трябва да обучава родителите. Това се случва в поредицата детски консултации до първата година. Наред с имунизациите, прегледите и съветите по отглеждането и храненето на бебето, лекарят трябва да обучава майката как да разпознава първите прояви на болест у детето.

Според мен лекарят, на когото трябва да поверим най-скъпото си същество, трябва да отговаря на следните условия:

- да е човек – само хора със сърце могат да работят с деца;
- да е педиатър;
- да е търпелив;
- да изслушва;
- непрекъснато да се квалифицира;
- да обучава майките за всичко – правилно отглеждане, хранене, откриване на първи болестни симптоми, лечение, даване на медикаменти;
- не е нужно да Ви преглежда по всяко време на денонощието, но е важно да поддържа непрекъсната връзка с Вас и да Ви насочва; ако той правилно Ви е обучил по време на консултациите, то вие ще сте по-сигурни и няма да изпадате в паника при болест или злополука;
- много е важно вашият лекар да ви изслушва, след това да задава уточняващи въпроси; по време на прегледа да е много внимателен с малките пациенти;
- в края на прегледа да ви обясни точно, но и на достъпен език три неща: каква е диагнозата, какво ще бъде лечението и защо и как се дават лекарствата; много често се случва в суматохата, бързината, плача на детето Вие, родителите, да не разберете нито едно от тези неща - диагноза-терапия-начина на даване на медикаментите;

Изпуснах и четвъртото, върху което да акцентира Вашият личен педиатър, а именно кои са белезите, които Ви насочват към усложнение на състоянието . Това е много важно, защото при децата както оздравяването, така и влошаването протичат изключително динамично (бързо). Ето защо Вие трябва да сте подготвени, да следите и при първи прояви на влошаване да реагирате – било с медикамент или с обаждане на лекаря.

Не е важно какъв метод на лечение използва лекарят. Важното е да е опитен и най-вече – добър диагностик. Да може бързо и точно да поставя диагнозата. А това е най-важното в медицината.

Опитният педиатър не бърза да се застрахова със силни лекарства още в началото на инфекцията – напр. антибиотици. Ако е така, това показва неговата слабост и най-вече страх. А имаме ли страх, то нищо добре не ни очаква.

Добрият лекар не е всезнайко и компетентен по всички въпроси. Признак на добър професионализъм е да си признае, че се нуждае от консултация, ако нещата не вървят добре или ако още от самото начало на болестта чувства, че няма яснота за диагнозата и се затруднява.

Откъс от книгата на д-р Марио Янакиев ”От нула”


Визитка:Д-р Марио Янакиев
Д-р Марио Янакиев е педиатър с 25 -годишен стаж. Работил е 7 г. в Спешно отделение, а след това като участъков педиатър. И така до 2000 г., когато се въведе „прословутата здравна реформа“ , при която всички участъкови лекари бяха принудени за една нощ да се превърнат в общопрактикуващи лекари. „Смятам ,че това беше огромна грешка. България имаше сериозен потенциал в доболничната сфера – хиляди педиатри и терапевти – специалисти които са особено нужни на пациентите.”

През 2008 г. създава сайтът www.d-rmario.com, насочен към майките с цел тяхното обучение по отглеждането, профилактиката и лечението на децата им. Като естествено продължение на работата му се появи и първата му книга – „От Нула“. С д-р Янакиев можете да се свържете на тел. 0889 80 18 74 или да му пишете на e-mail – mario_janakiev@abv.bg

Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

Полезен ли е флуорът за детските зъби?

В периода на първите 7 години е изключително важно да се установи правилното равновесие между магнезия и флуора. И още първите зъбки дават информация ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email