Как да познаем добрият педиатър?Как да познаем добрият педиатър?

Опитният лекар не бърза веднага да се застрахова със силни лекарства още в началото на инфекцията.


С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър да се доверят.

Кое оказва най-голямо влияние върху избора на лекар за бъдещото й отроче? На първо място, мнения на опитните нейни роднини и приятелки, които са минали по този път.

Ако тя ражда за втори или трети път, то тогава тя е по-ориентирана.

Когато запитах 100 майки кои са критериите за избор за детски лекар, то 80 % се обединиха върху следното:
- да може непрекъснато да има контакт с него - 7 дни/24 часа в денонощието
- да е на средна възраст, енергичен и да осъществява домашни посещения , когато се налага
- при посещение в кабинета да няма опашки и да не се чака повече от 20 минути
- по възможност по-рядко да попадат на негов заместник
- да използва природни методи на лечение и по-рядко да предписва антибиотици
- да се квалифицира, но да не отсъства от работа.

Каква е истината ?
За мен е задължително лекуващият лекар да е педиатър. Работата с децата е трудна, отговорна и изисква много търпение. Не може и за миг да се отпуснем, когато сме в кабинета. Не може да си позволим да се разсейваме или да нервничим.
Децата го усещата веднага .

Подходът към тях е много по-различен отколкото към възрастните пациенти. Детето трябва да вижда в нас приятел, а не заплаха. Всякакво повишаване на тон и резки движения са недопустими.

Според мен не е толкова важен достъпът до лекаря от страна на пациента. Може да се изчака и прегледът да се насрочи малко по-късно – ако състоянието не е спешно и позволява това.

Детският лекар трябва да е добър психолог. Педиатрията е изключително субективна дисциплина. По това си качество тя се доближава до психиатрията. За поставяне на диагнозата ние разчитаме на своя опит, първият поглед към пациента – на неговото личице е изписана диагнозата в повечето случаи, на анамнезата от придружигеля (разказа за симптомите) и съвсем малко на...изследванията .

Тук влизаме в противоречие с пациентите - те винаги искат изследвания - както профилактични, така и при болести, които протичат затегнато. Но мога да ви разочаровам – много рядко изследванията ни помагат на нас, лекарите, - в повечето случаи ни объркват.

От много голямо значение за нас, педиатрите, е придружителят на бебето. Ако едно дете посети кабинета с трима различни придружители (напр. първия път с майката, след това с бащата и т.н.), то лекарят ще се затрудни много и ще подходи по различни начини.

Винаги поставям въпроса – кой ще гледа детето и кой ще го доведе на контролния преглед?

Ето защо двете ключови думи за разбиране на състоянието на пациента са: наблюдение и опит. И двете се придобиват с времето. Точно затова добрият детски лекар трябва да обучава родителите. Това се случва в поредицата детски консултации до първата година. Наред с имунизациите, прегледите и съветите по отглеждането и храненето на бебето, лекарят трябва да обучава майката как да разпознава първите прояви на болест у детето.

Според мен лекарят, на когото трябва да поверим най-скъпото си същество, трябва да отговаря на следните условия:

- да е човек – само хора със сърце могат да работят с деца;
- да е педиатър;
- да е търпелив;
- да изслушва;
- непрекъснато да се квалифицира;
- да обучава майките за всичко – правилно отглеждане, хранене, откриване на първи болестни симптоми, лечение, даване на медикаменти;
- не е нужно да Ви преглежда по всяко време на денонощието, но е важно да поддържа непрекъсната връзка с Вас и да Ви насочва; ако той правилно Ви е обучил по време на консултациите, то вие ще сте по-сигурни и няма да изпадате в паника при болест или злополука;
- много е важно вашият лекар да ви изслушва, след това да задава уточняващи въпроси; по време на прегледа да е много внимателен с малките пациенти;
- в края на прегледа да ви обясни точно, но и на достъпен език три неща: каква е диагнозата, какво ще бъде лечението и защо и как се дават лекарствата; много често се случва в суматохата, бързината, плача на детето Вие, родителите, да не разберете нито едно от тези неща - диагноза-терапия-начина на даване на медикаментите;

Изпуснах и четвъртото, върху което да акцентира Вашият личен педиатър, а именно кои са белезите, които Ви насочват към усложнение на състоянието . Това е много важно, защото при децата както оздравяването, така и влошаването протичат изключително динамично (бързо). Ето защо Вие трябва да сте подготвени, да следите и при първи прояви на влошаване да реагирате – било с медикамент или с обаждане на лекаря.

Не е важно какъв метод на лечение използва лекарят. Важното е да е опитен и най-вече – добър диагностик. Да може бързо и точно да поставя диагнозата. А това е най-важното в медицината.

Опитният педиатър не бърза да се застрахова със силни лекарства още в началото на инфекцията – напр. антибиотици. Ако е така, това показва неговата слабост и най-вече страх. А имаме ли страх, то нищо добре не ни очаква.

Добрият лекар не е всезнайко и компетентен по всички въпроси. Признак на добър професионализъм е да си признае, че се нуждае от консултация, ако нещата не вървят добре или ако още от самото начало на болестта чувства, че няма яснота за диагнозата и се затруднява.

Откъс от книгата на д-р Марио Янакиев ”От нула”


Визитка:Д-р Марио Янакиев
Д-р Марио Янакиев е педиатър с 25 -годишен стаж. Работил е 7 г. в Спешно отделение, а след това като участъков педиатър. И така до 2000 г., когато се въведе „прословутата здравна реформа“ , при която всички участъкови лекари бяха принудени за една нощ да се превърнат в общопрактикуващи лекари. „Смятам ,че това беше огромна грешка. България имаше сериозен потенциал в доболничната сфера – хиляди педиатри и терапевти – специалисти които са особено нужни на пациентите.”

През 2008 г. създава сайтът www.d-rmario.com, насочен към майките с цел тяхното обучение по отглеждането, профилактиката и лечението на децата им. Като естествено продължение на работата му се появи и първата му книга – „От Нула“. С д-р Янакиев можете да се свържете на тел. 0889 80 18 74 или да му пишете на e-mail – mario_janakiev@abv.bg

Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

Полезен ли е флуорът за детските зъби?

В периода на първите 7 години е изключително важно да се установи правилното равновесие между магнезия и флуора. И още първите зъбки дават информация ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email