Как протича артритът в детската възраст?Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възрастова група между 1 до 3 години и между 8 и 12 години.

Много рядко се среща при деца под 6-месечна възраст. В САЩ според официалните статистики годишно заболяват около 300 000 деца. В Англия боледуват 1 на 1500 ученици. Симптомите на ювенилния ревматоиден артрит са разнообразни и болестта може да се раздели на три типа:със засягане на малко стави (не повече от четири), полиартикуларна форма и системен тип.

Най-често срещаният тип е първият, който обхваща 40-50% от случаите, обяснява д-р Робърт Янгсън в книгата си „Как да се справим с …ревматизъм и артрит”.( ИК”Труд”- http://trud.cc/?cid=9&pid=9056) При деца на възраст около 5 години

единственият симптом е лека болка с незначително подуване
на ставите и субфебрилна температура.


Децата, страдащи от ювенилен артрит, забавят растежа си в сравнение със своите връстници. По-сериозно усложнение на този вид артрит е възпалението на очния ирис (т. нар. иридоциклит), който се явява в 20 до 30% от регистрираните случаи и изисква преглед от офталмолог на всеки три месеца.
Полиартикуларният вариант на заболяването съставлява 30 до 40% от всички случаи на ювенилен ревматоиден артрит. Характеризира се с възпаление на повече от четири стави и може да започне внезапно, както и да се развие постепенно.

И в двата случая
децата стават апатични и раздразнителни,
губят апетит и бързо отслабват.


Първоначално се възпаляват големите стави: колена, лакти, китки и глезени. Детето обикновено има леко повишена или субфебрилна температура.

Системната форма на младежкия ревматоиден артрит е най-рядката от всички и съставлява около 20% от случаите. Началните симптоми са твърде различни и променливи. Понякога са налице само ставни болки и леко повишена температура. Често заболяването е съпътствано от бързопреходен обрив, увеличени лимфни възли и далак. Понякога може да се появи възпаление на сърцето и белите дробове.

Общата прогноза за изхода на заболяването в повечето случаи е оптимистична. Над 75% от децата имат продължителни ремисии без значителни остатъчни поражения и могат да продължат нормален живот като възрастни. Деца с положителен ревматоиден фактор в кръвта или със системни пристъпи са предразположени в по-голяма степен към развитие на хронични деструктивни ставни изменения. Забавяне на растежа се появява най-често при боледуващи от хроничния системен или полиартикуларен артрит.
Лечението невинаги е същото, както при възрастните пациенти. Основните медикаменти, които лекарите предписват, са от групата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Терапия със златни соли се препоръчва само
при по-големи деца,


 когато не се повлияват добре от лечение с аспирин и ибупрофен в продължение на 6 месеца.

Проучванията са показали, че токсичността на медикаментите не е по-голяма, нито по-честа, отколкото при възрастните. Понякога се прилага хидроксихлорокин като алтернативно лечение вместо златни соли. Стероидните препарати трябва да се избягват освен при застрашаващи живота силни възпаления. Други лекарства от рода на метотрексат не са достатъчно проучени за използване при деца. Много лекари смятат употребата на тези медикаменти за рискована, пояснява още д-р  Янгсън.

Ювенилният артрит е термин, който се използва за всички видове артрит, които засягат деца. В медицинската общност не се знае все още какво точно предизвиква развитието на болестта. Според редица изследвания това е автоимунно заболяване.

Думата артрит е от гръцки произход. Произлиза от две съставни думи: "артрон" означава става, а "итис" - възпаление, т.е  буквално артритът е възпаление на ставите. Артритът е познат още от далечна древност. Има свидетелства, че някои римски императори са страдали от болестта. Връщайки се още по-назад в историята, са открити доказателства за заболявания, свързани с артрит.

След рака и сърдечните болести ставните заболявания са най-големият здравен проблем в цяла Европа. Артритът и ревматичните болести са сред основните причинители на инвалидност в Европа и Америка, сочат още данните.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Полезен ли е флуорът за детските зъби?

В периода на първите 7 години е изключително важно да се установи правилното равновесие между магнезия и флуора. И още първите зъбки дават информация ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email