Физическите упражнения свалят холестерола


| Прочетено Прочетено: 565 пъти | КоменариКоментари: 0



Физическите упражнения свалят холестерола

98 годишният веган д-р Елсуърт Уиърхам е американски сърдечен хирург. Извършвал е сърдечни операции до 95 годишна възраст, можел е да продължи, но решил да си остане у дома, за да обърне внимание на семейството си. Въпреки, че колегите му също искали да продължи да оперира, той настоял, че е време да се оттегли.  Докато е жив, продължава да  работи в градината си: поддържа храстите, коси ливадата сам като междувременно прави и упражнения, за да е във форма.

Що се отнася до хранителния му режим, признава, че е веган от близо… 50 години. За него това е здравословната форма на хранене. Поддържа спокоен и благ подход към житейските проблеми, без тревоги и угризения за възникващите неприятности. Радва се на хубав, пълноценен сън. Ако изпитва потребност, си дремва и през деня. Опитва се да бъде внимателен, доколкото е възможно, да пази енергията, с която разполага.

Признава още, че винаги е клонял да бъде вегетарианец. Родителите му били фермери, и семейството винаги имало на разположение доста месо. „Не ми допадаше да ям месо и животински продукти”, признава той. Никога не е пил прясно мляко от чаша, а го е използвал за пълнозърнестата си закуска.

Растителната диета му носела удоволетворение и не създавала проблеми и в новото семейство, което създал със своята съпруга. Но бил загрижен относно етиката в храненето. Когато открил, че може да си доставя с таблетки витамин В12, минал изцяло на растително хранене, т.е станала стопроцентов веган.

Като практикуващ медик казвал на пациентите си, че растителните храни са най-доброто нещо, което могат да направят за своето здраве. Както и да избягват употребата на животински продукти. Болният трябва осъзнато да съдейства за лечението си.

Може да говориш на хората за упражнения, медитации, позитивно отношение към живота, и това се счита за приемливо. Но когато започнеш да ги съветваш какво и как да хапват, стават много чувствителни. „ Ако човек е готов да слуша, обяснявам с научни доводи защо храненето с животински продукти и месо не е добро за него”. Всички вкусове се придобиват, освен този за майчината кърма. Това означава, че е много важно каква храна дават на своите деца и как ги възпитават в този аспект, т.е дали ги приучват към здравословен начин на живот или не.

Но в късните, зрели години много хора има утвърдени хранителни навици. Напр. хапват много сол и ако храната не е достатъчно солена, я намират за безвкусна и не я докосват. Рецептата е в това постепенно да се намалява количество сол в храната, за да свикнат рецепторите. Ще трябват около 3 месеца, за да се случи промяна в хранителните навици.

Човек трябва да има воля да живее здравословно!

Както знаете, холестеролът е главната причината за която трябва да се притесняваме, що се отнася до връзката му със сърдечно-съдовите заболявания. Ако е твърде висок, може да се развие дори порок на сърцето.

Един от факторите, които повлияват на холестеролните нива е количеството наситени мазнини, които поглъщаме. Животинската мазнина е точно такава, докато растителната храна е богата на ненаситени мастни киселини, или на моно-наситени мазнини.

Има проучвания, които показват, че животинските протеини също повишават холестерола, не само мазнините . Това означава, че дори да се премахне мазнината от млякото,  казеина в него ще повиши холестерола.

Смята се още, че високият прием на захар повишава холестерола.

Физическите упражнения доказано намаляват холестерола. Но ако приемате големи количества наситени мазнини, не можете да тренирате толкова дълго, че да свалите холестерола.

Най-лесният начин да понижите нивата на холестерола е да внимавате как се храните.

Когато съм ходил в страни от т.нар. Трети свят да правим сърдечни операции, бяха основно за дефект на сърцето – състояние, което е дефект по рождение. Това е дупка в сърцето, малформация. Другото състояние бе валвиална сърдечна болест , причинена от треска, не толкова операции на съдовете. Изводът е, че сърдечно-съдовите заболявания преобладават в консуматорското общество. Лидерското място държи САЩ, както и при мозъчните болести. Затова бившият кмет на Ню Йорк Блумбърг със закон ограничи броя на безалкохолните напитки, които могат да се купят. Целта е да се стимулират здравословни навици.

Сърдечно-съдовите заболявания могат да не съществуват, или ако са налични да не прогресират, ако човек живее здравословно като вегетарианец или веган, т.е със  ниско мазнина веган-диета. Много е лесно, просто трябва да го искате.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни при висок холестерол

прочети още Слънчогледов лецитин - помага на мозъка, понижава холестерола и забавя стареенето

прочети още Джинджифил срещу високия холестерол, при гадене при бременност и след химиотерапия

прочети още Шест здравословни продукти, които ще помогнат при борбата с холестерола

прочети още Какво представлява холестеролът?

прочети още Какво да правим при висок холестерол? Стъпки към нормални нива на липидния профил












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email