Какво представлява холестеролът?


| Прочетено Прочетено: 3306 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво представлява холестеролът?

Холестеролът е мека мастна субстанция, произвеждана в черния дроб и съдържаща се в животинските тъкани. В тялото той се използва за: изграждане на клетъчните мембрани, като изолиращ слой около нервните влакна и като база за някои хормони. Човешкият организъм се нуждае от холестерол. Проблемът започва когато количеството му е прекалено много.

Съществуват две важни холестеролни нива: HDL (High Density Lipoproteins) - липопротеини с висока плътност и LDL (Low Density Lipoproteins) - липопротеини с ниска плътност. Холестеролът не може да пътува в тялото в свободно състояние - нуждае се да бъде свързан с нещо друго. Закачайки се за протеин или мазнина (тези, които образуват липопротеина), холестеролът е в състояние да циркулира в кръвния поток.

HDL и LDL са два различни вида липопротеини с една голяма разлика, която се отнася до здравето: HDL отстранява холестерола от артерийните стени, докато LDL го довежда до тях.

HDL (често наричан "добър холестерол") поема излишъка от холестерол и го довежда до черния дроб за изхвърляне и преработка.
LDL ("лош холестерол") циркулира в кръвния поток и разнася холестерола до местата, където е необходим, като отлага част от холестерола по стените на артериите (защото мембраните и на техните клетки се нуждаят от холестерол). Ако стойностите на HDL са ниски, и/или стойностите на LDL са високи, възможно е да се появят артериални отлагания (плаки).

Високите нива на холестерола в организма (хиперхолестеролемия) са един от основните фактори за възникването на редица сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, инфаркт, инсулт и други.

Причини за повишен холестерол

Хранене
Най-честата причина за повишаване на холестерола е приемът на богата на мазнини храна – при около 70% от хората.

Наследственост
Повишеното ниво на холестерола може да се дължи на фамилна предразположеност, както е при около 3% от хората. Обикновено при тях холестеролът е повишен от ранна възраст и не се влияе от диетата.

Други заболявания
При около 20% от населението високото ниво на холестерола се предизвиква от друго основно заболяване като затлъстяване, захарен диабет, хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза), синдром на Кушинг (повишена функция на надбъбречните жлези)

Лекарства
Приемът на някои лекарства също води до повишаване количеството на холестерола в организма. Това са: естрогени (женски полови хормони), кортикостероиди (противовъзпалителни средства), диуретици (отводняващи средства), бета-блокери (средства, използвани за лечение на сърдечно-съдови заболявания), перорални контрацептиви (противозачатъчни средства).












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email