Три етерични масла без които не можем. Може ли да ползваме етерични масла при бебета?


| Прочетено Прочетено: 1225 пъти | КоменариКоментари: 0



Три етерични масла без които не можем. Може ли да ползваме етерични масла при бебета?

Съветите са на Ивелина Боиклиева, сертифициран консултант по ароматерапия в първо интервю за „Здравница”.

Какво не знаем за етеричните масла?

Етеричните масла са... химия.
Скандално, нали?

Често чувам употребата на тази дума като нарицателно, за нещо лошо, което етеричните масла не са. Но всъщност целия свят е съставен от химични елементи. Аз и ти сме химия и точно затова всеки от нас си взаимодейства различно с всяко масло или с всяко друго вещество на планетата.
Реално всяко етерично масло е съставено от набор от химични елементи, които му придават съответните свойства. В крайна сметка няма магия, а просто взаимодействие на химични елементи.

Ако пък сред вас има хора, чиито интерес ще провокираме днес (това би ме зарадвало много), за щастие в България вече има прекрасни професионалисти, които учим и се развиваме постоянно и можете да получите достъп до много, в т.ч. безплатни ресурси, материали, обучения.

- Не ги ли надценяваме като употреба за някои ситуации?
- Етеричните масла са прекрасна възможност да се възползваме от природата, за да направим дома си по-приятно и здравословно място. И все пак, както всички знаем, разликата между лекарството и отровата е в дозата. Те са изключително мощни и при неправилна употреба, могат да навредят. Освен това, маслата си взаимодействат с нас и могат да имат различен ефект върху мен и върху теб, така че като всичко на тази земя не са готово и гарантирано решение на всеки наш проблем. Понякога е необходимо търпение, за да открием подходящата за нас комбинация.

Съвременната медицина има своите постижения и аз винаги препоръчвам да се възползваме от нейните възможности за диагностика и от експертизата на добрите медицински специалисти, а ароматерапията да ползваме за подкрепа и с удоволствие, като една допълнителна и прекрасна възможност да подобрим стила си на живот и да си подарим превантивна грижа.

- Кои от цялата гама етерични масла  е добре да имаме в домашната аптечка?
- Ако трябва да имате само три масла в домашната си аптечка, ето моите предложения:

Лавандула, lavandula angustifolia
- нашата гордост, лавандулата вирее прекрасно на местна почва и едно от най - обичаните масла в света. Известна е с успокояващото си действие и може да се ползва от ранна детска възраст. Има многобройни приложения - за спокоен сън и намаляване на стреса, при кожни раздразнения и рани, болки от различен характер, както и за профилактика през зимния сезон.

Лимон, citrus limon, или друг любим цитрус. Цитрусите са маслата на щастието! Прочистват въздуха, дома, ума. Обожавам цитрусите и горещо препоръчвам винаги да имате любимия си цитрус под ръка.

Мента, mentha piperita- маслото на респираторната система, отваря дробовете, може да ви влезе в употреба при храносмилателни проблеми, при нужда от събуждане и ободряване, за мотивация. Ментата е силно масло и се препоръчва при деца над 2 години. Ако имате по-малки представители у дома, заменете със сладка мента/джоджен, menthaspicata.

Това са три класически етерични масла с безброй приложения и са отличен старт в ароматното ви пътешествие.
А после - апетитът идва с яденето!

- В ситуация на ковид пандемията, какво етерично масло препоръчвате?Знае се, че това е въздушно-капкова инфекция?
- На всички ни се иска да открием разковничето и да вземем мерки, за да се предпазим от този коварен вирус, който промени света за няколко месеца.

До момента излязоха няколко изследвания, които претендират за взаимовръзка между ковид и маслата, като последното посочваше 2 масла, които въздействат върху рецептори, които се предполага, че имат ключова роля при заразяване с този коронавирус. За съжаление, нито едно от тези изследвания не може категорично да докаже, че което и да е етерично масло може да ни предпази от ковид 19 и всяко различно твърдение е спекулация с цел бърза печалба от паниката на хората.

Общовалидните съвети са да помогнем на имунната си система да реагира адекватно на сезонните вируси като приемаме на достатъчно количество вода, здравословно хранене и добавки при необходимост, движение, а можем да допълним и с полезните ефекти на ароматерапията.

С настъпването на есенния сезон, у дома започваме още по-активно да ползваме дифузер с етерични масла, за да прочистим и освежим въздуха в помещенията и да създадем неблагоприятна среда за вируси и патогени. Някои от любимите ми масла за сезона са лимон, портокал, мента, мащерка, лавандула, чаено дърво, гераниум, евкалипт и тамян. Повечето големи производители на пазара имат и готови защитни блендове, които комбинират няколко масла с отлични резултати в посока антибактериални и антивирусни свойства, за подкрепа на имунитета като цяло.

Подобни смеси можете да ползвате и локално, в подходящо разреждане и преди започване на детска градина, училище или завръщане в офиса.

Искам да обърна внимание и на още един аспект в настоящия момент, ефект от социалната изолация в последните месеци – емоционалното ни здраве. Вече можем да потвърдим, че то е тясно свързано с цялостното здраве и имунитет на организма и не бива да го подценяваме. Ароматерапията е в силата си именно при въздействието върху емоциите и моята препоръка е да се насладим на силата и като включим в ежедневието си етерични масла от три различни части на растенията:
- цитруси/от корите на цитруси - лимон, портокал, грейпфрут, бергамот. За подобряване на настроението, за доза енергия.
-  цветни листенца - лавандула, лайка, иланг-иланг. Тези нежни, обикновено женствени аромати, са невероятни в битката със стреса, негативни и депресивни състояния.
- дървесни - тамян, ветивер, кедрово дърво. За да се заземим и да намерим връзката със себе си.

- Как да разпознаем качественото от некачественото/по-малко качественото?
- Благоприятен ефект от етеричните масла можем да имаме, ако ползваме качествени масла и ги ползваме правилно, така че въпросът е важен.

Може да разпознаем качествените масла по няколко основни показателя:

На първо място би следвало да намерите лесно информация (на етикета, сайта на производителя) за ботаническото наименование на използваното растение и неговия произход, както и за метода на дестилация.

Би трябвало да имате достъп до тестове в независима лаборатория за чистотата на етеричните масла. За съжаление няма строга регулация в световен мащаб и можете да видите етикет 100 % чисто, терапевтично и т.н. масло без нищо да стои зад този слоган.
Ние като потребители трябва да се интересуваме как компанията гарантира тази чистота. Тук искам да обърна специално внимание, и с риск да разгневя някого, че много компании рекламират чистотата на маслата си (и по-ниската им цена) с това, че те сами ги произвеждат. За съжаление, това не ни дава никакви гаранции, че имат технологията и знанията, за да направят първокласни масла. Всъщност, дори да имат най-добри намерения да предложат чисто масло и да не го разредят умишлено с по-евтини добавки, ако не са тествали всяка своя продукт, няма как да гарантират, че маслото не е замърсено в процеса на дестилация или някъде по пътя не е загубило от своята потентност. Ето затова компаниите, които наистина имат грижа за своите клиенти, тестват своите продукти на всеки един етап - от нивата, през дестилерията до бутилката. Например, компанията, с която аз работя, е спирала от пазара продукт, поради проблем с качество на суровината. Пропуснатите ползи не могат да се сравнят с потенциален срив в доверието на клиента и риск за неговото здраве.

Като допълнителен критерии, ще добавя цената в два аспекта –наличността до даденото растение, необходимото количество от суровина, методът на дестилация са различни за различните етерични масла и струват различно, така че няма как етерично масло от портокал, лайка и тамян да имат дори близки цени.

На второ място, осигуряването на качествени суровини, съвременна технология, обучение на специалисти и тяхното справедливо възнаграждение, и не на последно място тестовете на всяка партида имат своята цена. Ако утвърдените производителни да кажем предлагат едно масло в диапазона 30 лева, а вие го намерите за 6.90 лева, имайте едно наум. Някой е спестил от нещо и вероятно не е във ваша полза.

С това не искам да кажа, че високата цена е гаранция за качество, винаги търсете какво стои за бранда.

- Етеричните масла като добавка в храната. Какво трябва да знаем?
- Темата за вътрешна употреба на маслата е много разисквана в нашите среди в момента. Поради набирането на популярност на етеричните масла, все по-често чувам за случаи с доста щедра и донякъде безразборна консумация на етерични масла.
Като специалист, аз препоръчвам и ви гарантирам, че другите две употреби на етеричните масла (ароматна и локална) са толкова ефективни, че рядко ще имате нужда от повече. Дори само дифузирайки у дома, може да ви е напълно достатъчно.
Ако все пак по някаква причина решите да ползвате етерични масла вътрешно, правете го под наблюдение и препоръка на професионалист или още по-добре, като ползвате готови продукти, които са преминали тестове и отговарят на стандартите на пазара, приготвени са в точната дозировка и идват с препоръки за употреба.

Разбира се,  етеричните масла се ползват в кулинарията, така че тяхната употреба в храната ни се среща нерядко. Най-често ще срещнете масла като черен пипер, босилек, риган, кимион, лимон - ако решите да готовите с тях, ползвайте марка, която изрично е посочила, че маслата ѝ са подходящи за вътрешна употреба и внимавайте - толкова са мощни, че с една капка може да прекалите. Често достатъчно е да ползваме метода на клечката за зъби- потапяме върха на клечка в маслото и разбъркваме е ястието с нея.

- Стават ли етеричните масла за деца? И откога?
- Можете да ползвате етерични масла в дифузер от 6тия месец на бебето. Масла като лавандула, лайка, лимон биха били моят първи избор, по 1-2 капки в дифузера.

След 2 - годишна възраст асортимента от масла, подходящи за употреба става доста по-разнообразен.
Не бива да забравяме, че децата не са просто умален вариант на възрастните. Ползвайте подходящите масла, дозирани за възрастта, състоянието и целта и винаги тествайте преди да ползвате локално ново етерично масло (това важи за всеки продукт, който ползвате за първи път на кожата).

Още едно важно правилото за употреба - и при деца и при възрастни важи с пълна сила - да ви доставя удоволствие и радост.

Едно интервю на Светлана Желева












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email