Кои етерични масла да ползваме при вирусни инфекции?


| Прочетено Прочетено: 2623 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои етерични масла да ползваме при вирусни инфекции?

Съветите са на Юлия Стоянова -  биолог, с медицинско образование. Работила е в "Пирогов", Медицинска академия, Софийски онкодиспансер, УСБАЛ по ендокринология, НЦЗПБ и СофияМед. Работи в областта на вирусологията, имунологията, генетиката и други лабораторни дисциплини при активен контакт с различни групи пациенти.

Етеричните масла съпътстват човечеството от преди хиляди години. Първите добити  са от библейско време – затова те са известни и с това название – библейски масла: тамяново, лавандулово, миртово, ментово, хвойново, от кориандър и горчив бадем.  Като традиция освен за духовни ритуали, те са използвани и за лечение.

Те са една природна алхимия -  силна защита на растението от неблагоприятни външни условия и всякакви микроорганизми. Отложени в кората на плодовете в специални мастни пори,  в листата на дървестните видове или в специални латексови резервоари, те са бариера, която не допуска проникването на чужди организми в структурите на растението. С течение на годините хората открили тези уникални свойства на етерично-маслените растения.

Една легенда гласи, че по времето на голямата чумна епидемия през средните векове са изобретили т.нар. „масло на крадците”- смес от лимоново, канелено, карамфилово, евкалиптово и розмариново масло. Оказва се, че крадците по тогавашното време добре са познавали свойствата на етеричните масла покрай парфюмерийната промишленост. С тази уникална смес те намазвали ръцете си, слагали капки и под маските и спокойно се разхождали между вече неживите, без да се разболеят.

Има и съвременни компании, които произвеждат готова такава смес, която става за употреба и външно – за гаргара и жабурене, също и вътрешно – за пиене. Това и до днес е една силна схема за предпазване и намаляване на вирусите. Може да се използва и в дифузер за пречистване на въздуха. Добра идея за профилактика е нанасянето на стъпалата вечер.

При първи симптоми на настинка и грип в масло-носител – най-добре кокосово, се разтварят няколко капки от тази смес и се намазват върху гърлото и гърдите  външно преди сън.

Други най-често използвани етерични масла при вирусни инфекции:

Лимоново масло – при болки в гърлото се приемат 1-2 капки в чаша, вътрешно. Важно е в случая производителят да е упоменал, че маслата са подходящи за пиене! Ако не сте сигурни – използвайте ги само външно.

Маслата, подходящи за пиене са извлечени чрез водна дестилация, а не чрез етер или хлороформ.

При влажна кашлица една две капки от маслото се прилагат върху гърдите, най-добре смесени с базово масло. Добри базови масла са: кокосово, зехтин, масло от пшеничен зародиш, масло от жожоба, арника- масажно масло и др.

За овладяване на хремата 1-2 капки лимоново масло се слагат на дланта и се вдишват.

Инхалации и обтривания могат да се направят с камфорово и евкалиптово масло – отново разредени в базово масло.

Масло от мента
При висока температура 1-2 капки се нанасят на тила, на стъпалата, по гърба или на гърдите.
При кашлица и затруднено дишане – 1-2 капки се нанасят върху гърдите – разтворени в базово масло или се вдишват между дланите.


При болно гърло една-две капки се нанасят в областта на гърлото. При вирусна инфекция 1-2 капки се нанасят на стъпалата.
Против болки в ухото – една капка масло се капва на памук. Той се обвива в друг памук и се поставя в ухото. Държи се до половин-един час, не повече.

Когато използваме етерични масла за пръв път е добре да се направи проба за поносимост в сгъвката на лакътя. Ако се получи раздразнение и зачервяване – не бива да се използва това масло.

При болки в мускулите при настинка и грип една много добра комбинация е базово масло от арника, обогатено с 3-4 капки масло от тамян – прави се разтривка на болезнените места, като може да се обхване гърба, раменете, врата, кръста и гърдите. Добре е и за глезените и стъпалата също.

Лавандуловото масло подпомага отхрачването и успокоява упоритата болезнена кашлица. Може да се използва външно – като се нанася върху гърдите или вътрешно – в негорещ чай или вода по 1-2 капки в чаша. Влиза в състава на добавката Тавипек.

 Ако не можем да се снабдим с етерични масла от висок клас – за пиене, тогава можем да използваме капките Кармолис.

Те съдържат един букет от етерични масла.  Могат да се приемат вътрешно в чаша вода – 5-10  капки, на бучка захар или в чаена лъжичка мед при упорити кашлици, хрема,  настинка или стомашни болки.

Може и да бъдат инхалирани като няколко капки се капнат в гореща вода и дишаме изпаренията.

Други видове масла:
Шипково масло (за пиене), извлечено чрез студено пресоване е полезно за имунната система, здравето на съдовата стена, нервната система и щитовидната жлеза. Богато  е на ненаситени и наситени мастни киселини: линолова киселина (57,8%), линоленова киселина (14,3%), палминтова киселина (5,3%), миристинова киселина (1,15%), стеарин (0,31%), токофероли (Витамин Е, не по-малко от 40 мг%), каротеноиди (Поливитамин А, не-по малко от 55 мг%, Витамин C, фосфолипиди, флавоноиди (кверцетин и кемферол), галактолипиди, фитостероли, желязо, калций, магнезий, фосфор.

Масло от черен кимион (за пиене)
Уникалната комбинация в натуралното масло от над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст. Съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина.

Растението има следните невероятни свойства: болкоуспокояващи, антибактериални, противовъзпалителни, противоязвени, антихолинергични, противогъбични, антихипертензивни, антиоксидантни, спазмолитични, антивурисни, хипотонични, антидиабетични.
Същестуват научни доказателства, че маслото от черен кимион облекчава симптомите на остра ангина.  За хора, които работят с химически вещества подпомага извличането на токсини.

Облекчава симптомите на алергични ринити, успешно се включва в борбата с дибет тип 2 и астма.

Наличието на фитостероли допълнително засилва възможностите за понижаване на кръвната захар и холестерола. Съдържа също аргинин, полезен за хора, претърпели травми, изгаряния, възпаления - стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Стимулира производството на простагладини - редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдоразширяващо и бронхолитично.
Уникалният за растението тимоквинон показва изключителни противовъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е .

Маслото от черен кимион помага при оксидативен стрес и имунен дефицит. Като въздейства на тимуса, маслото стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии и гъбички. Черният кимион работи за повишаване на имунитета и за активиране на собствените жизнени сили на тялото.

1.    Имуностимулатор - заздравява и балансира имунната система;
2.    Антиалерген и антихистамин - помага при различни видoве алергии, астма, синузит;
3.    Аналгетик - облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки,мигрена);
4.    Антихелминт - унищожава и изхвърля червеи и паразити;
5.    Антиоксидант - предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките, неутрализира свободните радикали;
6.    Антипиретик - температуропонижаващо;
7.    Антиспазматик – облекчава мускулни спазми и схващания;
8.    Диуретик - стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода;

Как се използва маслото от черен кимион?
Стандартен прием: Като хранителна добавка за възрастни приемайте по 1 ч.л. (5 ml) два пъти дневно.

За общо укрепване на организма: продължителност на прием: 1-2 месеца годишно.

Приема се 1 ч.л. (или 1 с.л. в случай, че теглото ви е по-голямо) 2 пъти дневно, сутрин преди хранене, вечер след хранене. Ефектът от маслото от черен кимион на "Здравница" се усеща след най-малко едноседмичен, редовен прием.













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email