Познавате ли етеричните масла (част 2)


| Прочетено Прочетено: 1588 пъти | КоменариКоментари: 0



Познавате ли етеричните масла (част 2)

„Здравница” продължава темата за етеричните масла и тяхното приложение.

Масло от ким (OLEUM Carvi)
Получава се чрез дестилация с водни пари на смляна дрога и представлява безцветно или със слабожълтеникава дясновъртяща се течност с остра, приятна миризма и парлив вкус. Главните съставки на маслото са карвон ( 50-65%) и лимонен ( 30%).

Растението и маслото имат газогонно, антисептично, спазмолитично и стимулиращо секрекцията на стомаха и червата действие. Запарка от дрога или алкохолен разтвор на етеричното масло се използва при метеоризъм, при стомащно-чревни колики, при лошо храносмилане. Плодчетата на кима се използват за увеличаване млякото у кърмачките и като отхрачващо средство при възпаление на дихателните пътища. Външно етеричното масло в смес с тлъсто масло се препоръчва за разтривки при простудни заболявания.

Дрогата се използва много и като подправка в сладкарството и готварството, като най-търсени са плодчетата на италианския кимион (Cuminum cyminum L.) . Той съдържа около 3% етерично масло и се използва най-вече за производството на месни колбаси ( луканки, суджуци), а също и в козметиката.

Масло от пелин (OLEUM Absinthii)
Растението съдържа до 2% етерично масло. Маслото се получава чрез дестилация на водни пари. Главните му съставки са туйол ( 25-75%) и кетонът туйон ( 3-10%). Туойлът се среща в свободно състояние или обработен.

Пелинът и полученото от него масло имат апетитовъзбуждащо и подобряващо храносмилането действие. Прилага се и под формата на екстракт и тинктура като стомашно средство при гастрити, а също при чернодробни и жлъчни заболявания.

Маслото от пелин е тъмнозелено до синьо оцветено и има силно горчив вкус.

При продължителна употреба на билката настъпват някои нежелани ефекти( напр. атоничен запек). Туйолът и туйонът са токсични вещества и предизвикват виене на свят, спазми, хиперемия в тазовите органи и бъбреците, епилептични гърчове и др.

Масло от вратига (OLEUM Tanaceti)
На цвят маслото е жълтеникаво, потъмнява на въздуха, с камфороподобна миризма. Растението притежава антихелминтно, спазмолитично и антисептично действие. Използва се като противоглистно средство във ветеринарната практика.

Билката се прилага под формата на отвара за клизми.

Евкалиптово масло (OLEUM Eucalypti)
Етеричното масло притежава силно бактерицидно действие. Както билката, така и маслото се прилагат за инхалации или вътрешно в желатинови капсули като отхрачващо. Маслото или чист цинеол се включват в капки за нос и в пастили, които се употребяват при възпалено гърло. Използва се и външно – при ухапване от насекоми, изгаряния, обикновено в смес с други масла, а също при ревматични болки и простудни заболявания.

Маслото на цвят е безцветно до слабожълтеникаво, със силна, специфична миризма и камфорен вкус, който причинява охлаждане на езика.

Терпентиново масло (OLEUM TErebinthinae)

Терпентиновото масло се получава чрез дестилация с водни пари на терпентиновия балсам. Пречиства се чрез обработка с варено мляко и ре-дестилация.

На цвят е от безцветно до слабожълтеникаво, лесно подвижно, със специфична балсамична миризма и парлив вкус. Във въздуха се окислява, вследствие на което се сгъстява, отделя се и смола .

Терпентиновото масло предизвиква затопляне и зачервяване на кожата, поради което влиза в състава на различни мехлеми и др. мазила, а също и пластири за ревматични болки, невралгии, простудни заболявания.

Оказва благоприятно действи и при възпалени лигавици при възпаления на дихателните пътища. В смес с евкалиптово и розмариново масло се прилага за инхалации при възпаление на гърлото.

Хвойново масло (OLEUM  Juniperi)
Растението има диуретично, антисептично, противовъзпалително, газогонно, спазмолитично и седативно действие. Прилага се главно като запарка или отвара като диуретично средство. Хвойната и маслото от нея дразнят бъбречния паренхим, поради което не трябва да се употребяват в големи дози, тъй като може да предизвикат увреждане на бъбреците. Предписва се при остри и хронични цистити, но са противопоказани при бъбречни възпаления.

Етеричното масло се използва за инхалации при заболяване на горните дихателни пътища, а външно за бани като нервноуспокояващо действие.

Билката влиза в състава на различни диуретични чайове.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email