Познавате ли етеричните масла (част 3)


| Прочетено Прочетено: 2227 пъти | КоменариКоментари: 0



Познавате ли етеричните масла (част 3)

Етеричните масла се използват главно като ароматизиращи средства. Но показваме ли тяхното действие, което определя и приложението им.

Масло от маточина ( Melissa Officinalis)
Има седативно, спазмолитично и газогонно действие, понижава кръвното. Използва се  в ароматерапията още при ускорен пулс и сърцебиене. Прилага се и при менструални проблеми и различни видове херпеси.
 
Лимоново масло (OLEUM CITRI)
Поради горчивия вкус лимонените кори се използват като апетитовъзбуждащо средство. Употребяват се и за направата на сироп- Sirupus Citri.

Получава се чрез пресоване или дестилация с водни пари на свежи кори. По-търсено е това, което се добива чрез пресоване. То е прозрачно на цвят, безцветно или слабожълто с приятна лимонена миризма и горчив вкус. Основен компонент е лимонен ( до 95%). Маслото е нетрайно, под действието на въздуха и светлината се променя като придобива терпентинова миризма и отделя кафява смола.

Приложение намират и корите на плода на мандарината ( Citrus reticulata ). Те съдържат около 5% етерично масло, горчиви вещества, витамин С и др. Използват се и портокалови кори.

Маслото от градински чай (Salvia)
Притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлечно действие. Растението се прилага като запарка при възпаление на гърлото, ларингит, трахеобронхит, кашлица и др. Външно се използва за компреси при лечение на гнойни рани, за банипри кожни обриви, има затягащ и дезинфекциращ ефект за устната кухина. Билката влиза в състава на гръдния чай.

Цялото растение съдържа етерично масло, което в листата достига до 2.5%, както и танини, флавони и др. Има някои тънки разлики, които специалистите различават при различните видове масло от салвия. Напр. маслото от градински чай, произведено в Далмация, Хърватия съдържа от 40 до 60% туйон ( ценен компонент на етеричното масло), докато испанското въобще не го съдържа, а главната му съставка е 1.8 –цинеол .

Ментово масло (OLEUM MENTHAE)
Билката, маслото и ментолът намират широко приложение при различни заболявания. Маслото има спазмолитично, газогонно, освежаващо и с локално анестизиращо действие. Ментолът се препоръчва при повръщане, болки в стомаха, стенокардия. Ментоловият спирт се използва най-вече за разтривка на кожата при невралгии, ревматизъм, кожни сърбежи, а под формата на капки – при възпаления на горните дихателни пътища.

Получава се чрез дестилация на увяхналата надземна част. Представлява безцветна или слабожълтеникава бистра течност с характерна ментова миризма и парлив, охлаждащ вкус. Маслото се разтваря в 96% алкохол. Главна съставна част са ментолът ( 50-80%) и различни видове кетони – ментон, пиперитон, жасмон и др.

Масло от розмарин (Rosmarinus officinalis)
Растението и маслото имат обезболяващо , противовъзпалително, жлъчкогонно и антидиарично действие.

Под формата на запарка билката се прилага при стомашно-чревни заболявания, при отпадналост и умора, при застой в жлъчните пътища, за гаргара на лигавицата на гърлото и устната кухина.

Външно етеричното масло ( в алкохолен разтвор) се препоръчва при ревматизъм. Маслото, което се включва в състава на различни мехлеми се прилага за лечение на рани, натъртвания, изкълчвания и др.

Лавандулово масло (OLEUM LAVANDULAE)
Дрогата има успокояващо и спазмолитично действие. Лавандуловото масло се използва за приготвяне на ароматни тинктури, против паразитии др. Широко използван е лавандуловият спирт, който е 1% алкохолен разтвор на етеричното масло.

То съдържа около 3% етерично масло, до 12% танини, антоциани, органични киселини, захари. Добива се чрез дестилация с водни пари на свежи съцветия, тъй като изсушаването е свързано със загуба на масло. То може да се изолира и чрез екстракция с петролев етер, при което се получава „лавандулов конкрет”.

Главна съставка на маслото е линалил ацетат ( 30-50%) . Съдържа още свободен линалоол, гераниол,  борнеол, камфора и др. Ценят се масла с високо съдържание на линалил ацетат.

Българското лавандулово масло съдържа 38-42% линалил ацетат, 12% терпинеол, свободен линалоол, пинен, оцимен и др.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email