Кой тон на коя чакра отговоря?


| Прочетено Прочетено: 220 пъти | КоменариКоментари: 0Кой тон на коя чакра отговоря?

Виржиния Минева ни разкрива тайните на музикотерапията.

Виржиния Минева е  дългогодишен музикален педагог от гр. Гисен, Германия. Всяка година тя идва в България, където организира семинари, свързани с ранното музикално възпитание на децата,  валдорфска музикална педагогика и музикотерапия. Тя подпомага непрекъснато колегите си в България с ценни знания за възможностите, които дава музиката като лечебно изкуство и с ранното музикално възпитание на децата. 

Минева сподели своя опит в музикотерапията от срещата й  с деца и младежи с много тежки увреждания от Гоце Делчев, организирани в Дневен център. Минева посещава децата и младежите, преминавайки от стая в стая, за да може заниманията с тях да бъдат възможно най-индивидуазирани. Започва с творби на Моцарт, за който е доказано от различни чужди изследователски центрове , че има целебно действие. Ефектът върху децата от дома не закъснява: те се успокояват, намаляват се чувствително броя на некоординараните движения на ръце, крака и очите. Класическата музика им действа силно, като някои от тях дори правят опити да се усмихнат.  Заниманията продължават няколко дни.

След това посещава и дом за деца без родители. „Най-важното е обаче тези занимания да се правят непрекъснато, за да имат дълготраен ефект върху здравето”, подчертава музикалната педагожка.

Тя съветва и родители, и социални работници, че е много важно деца и болни да могат да посвирят и на някакъв инструмент. Защото върха на пръстите са богати на нервни окончания и енергията преминава през цялото тяло. Любим инструмент на Виржиния Минева са блок флейтата и 7-струнната арфа -  малки музикални инструменти с мощно въздействие върху човека. Пасивното слушане на музика трябва да се редува с музикална активност: да се посвири малко, да усети как вибрират съответните тонове и как трептят в тялото, това хармонизира и успокоява.

Музиката е била част от обучението по медицина от далечни векове. Тя има ефект върху кръвообращението, мускулите, нервите, посочва още Вирджиния Минева.  Тя обяснява и какво е значението на всеки един тон за оздравяването на различни органи и върху чакрите. Всеки може да опита силата на музикотерапията, но за нея трябва специално образование.

Музиката помага на деца и възрастни да изпитват радост, развива моториката, а също и интелекта, въздейства много силно върху емоциите. Чрез ранното музикално възпитание и работа в групи малчуганите получават също и едно чувство за общност и това ги  съпричастни едно към друго, т.е развива емпатията.  

Хармоничната, красивата музика действа и върху кръвообръщението, кръвното налягане се нормализира. Това се постига предимно с музиката на Моцарт, Вивалди, Хендел.

Тези, които харесват друга музика, нека да  изберат своя любим стил и да опитат с него. Музиката помага и на хора, които са безнадеждно болни, на тези, които са с Алцхаймер или деменция. За тях е подходящо да се изсвирят на блок- флейта и арофа песни, познати от детството и младостта им, за да се събудят определени сили в тях, както и положителни емоции.

Нейната мечта е музикотерапията да влезне трайно в болници и лечебни центрове, а също и в социалните заведения, за да бъде в помощ на всички нуждаещи се.

Всеки тон има определено въздействие върху дадена чакра и влияе на нея:

До - Базисна чакра

Ре - Сакрална чакра

Ми - Чакра на слънчевия сплинт

Фа - Сърдечна чакра

Сол - Гърлена чакра

Ла - Челна чакра /т.нар Трето око/

Си - Теменна/ Коронна чакра

Препоръчват се и различни комбинации: напр. съчетанието фа и ла да се пеят за укрепване на сърцето.

Въздействието на музиката не става изведнъж. Трябват търпение и постоянство. Вибрацията е тази, която настройва клетките да започнат да трептят на друга честота, един вид „ да се запамети” в клетките.

Добре е да пеем и да не се притесняваме, че фалшиво, а не „чисто”, както големите музикални таланти и хора на изкуството. Гласът е голям Божи „дар”, който ни е даден и трябва да го използваме и за лечебна цел.

Трябва да усетим и ритъма на природата, и да се свържем с него, защото това е ритима на живота. Всеки сезон има своя вибрация, своите песни и танци и когато ние се свързваме с тях, не само по –лесно правим прехода от едно време към друго, но и това ни хармонизира.

„Всеки ден трябва да пеем, да свирим или да танцуваме, за да сме в добро настроение, за да сме здрави”, обобщава музикалният педагог Виржиния Минева.
Акценти от ЗдравницаКакво представлява хистаминовата непоносимост?

Какво представлява хистаминовата непоносимост?

Хистаминът е вид белтък, който е необходим за работата на червата и стомаха. Счита се, че около 1 на сто от населението страда от хистаминова непоносимост, 80 на сто от тях са жени....още

Петък 13-ти е! От къде идват суеверията и защо хората се страхуват?

Петък 13-ти е! От къде идват суеверията и защо хората се страхуват?

Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината....още

Чудодейният анасон е не само за колики

Чудодейният анасон е не само за колики

Анасонът, листата и семената, широко се използват от народната медицина: при лечение на бронхити, простуда, пресипнал глас, стомашно-чревни колики, образуване на газове, бъбречнокаменна болест и др....още

Бисери в аптеката! Как и какво поръчваме при фармацевтите? (част 3)

Бисери в аптеката! Как и какво поръчваме при фармацевтите? (част 3)

„Здравница” подбра нова порция смях в навечерието на празниците. Те са и мили, и докачливи, и остроумни, и това, което искаме е просто да се посмеем малко заедно....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email