Кой тон на коя чакра отговоря?


| Прочетено Прочетено: 263 пъти | КоменариКоментари: 0Кой тон на коя чакра отговоря?

Виржиния Минева ни разкрива тайните на музикотерапията.

Виржиния Минева е  дългогодишен музикален педагог от гр. Гисен, Германия. Всяка година тя идва в България, където организира семинари, свързани с ранното музикално възпитание на децата,  валдорфска музикална педагогика и музикотерапия. Тя подпомага непрекъснато колегите си в България с ценни знания за възможностите, които дава музиката като лечебно изкуство и с ранното музикално възпитание на децата. 

Минева сподели своя опит в музикотерапията от срещата й  с деца и младежи с много тежки увреждания от Гоце Делчев, организирани в Дневен център. Минева посещава децата и младежите, преминавайки от стая в стая, за да може заниманията с тях да бъдат възможно най-индивидуазирани. Започва с творби на Моцарт, за който е доказано от различни чужди изследователски центрове , че има целебно действие. Ефектът върху децата от дома не закъснява: те се успокояват, намаляват се чувствително броя на некоординараните движения на ръце, крака и очите. Класическата музика им действа силно, като някои от тях дори правят опити да се усмихнат.  Заниманията продължават няколко дни.

След това посещава и дом за деца без родители. „Най-важното е обаче тези занимания да се правят непрекъснато, за да имат дълготраен ефект върху здравето”, подчертава музикалната педагожка.

Тя съветва и родители, и социални работници, че е много важно деца и болни да могат да посвирят и на някакъв инструмент. Защото върха на пръстите са богати на нервни окончания и енергията преминава през цялото тяло. Любим инструмент на Виржиния Минева са блок флейтата и 7-струнната арфа -  малки музикални инструменти с мощно въздействие върху човека. Пасивното слушане на музика трябва да се редува с музикална активност: да се посвири малко, да усети как вибрират съответните тонове и как трептят в тялото, това хармонизира и успокоява.

Музиката е била част от обучението по медицина от далечни векове. Тя има ефект върху кръвообращението, мускулите, нервите, посочва още Вирджиния Минева.  Тя обяснява и какво е значението на всеки един тон за оздравяването на различни органи и върху чакрите. Всеки може да опита силата на музикотерапията, но за нея трябва специално образование.

Музиката помага на деца и възрастни да изпитват радост, развива моториката, а също и интелекта, въздейства много силно върху емоциите. Чрез ранното музикално възпитание и работа в групи малчуганите получават също и едно чувство за общност и това ги  съпричастни едно към друго, т.е развива емпатията.  

Хармоничната, красивата музика действа и върху кръвообръщението, кръвното налягане се нормализира. Това се постига предимно с музиката на Моцарт, Вивалди, Хендел.

Тези, които харесват друга музика, нека да  изберат своя любим стил и да опитат с него. Музиката помага и на хора, които са безнадеждно болни, на тези, които са с Алцхаймер или деменция. За тях е подходящо да се изсвирят на блок- флейта и арофа песни, познати от детството и младостта им, за да се събудят определени сили в тях, както и положителни емоции.

Нейната мечта е музикотерапията да влезне трайно в болници и лечебни центрове, а също и в социалните заведения, за да бъде в помощ на всички нуждаещи се.

Всеки тон има определено въздействие върху дадена чакра и влияе на нея:

До - Базисна чакра

Ре - Сакрална чакра

Ми - Чакра на слънчевия сплинт

Фа - Сърдечна чакра

Сол - Гърлена чакра

Ла - Челна чакра /т.нар Трето око/

Си - Теменна/ Коронна чакра

Препоръчват се и различни комбинации: напр. съчетанието фа и ла да се пеят за укрепване на сърцето.

Въздействието на музиката не става изведнъж. Трябват търпение и постоянство. Вибрацията е тази, която настройва клетките да започнат да трептят на друга честота, един вид „ да се запамети” в клетките.

Добре е да пеем и да не се притесняваме, че фалшиво, а не „чисто”, както големите музикални таланти и хора на изкуството. Гласът е голям Божи „дар”, който ни е даден и трябва да го използваме и за лечебна цел.

Трябва да усетим и ритъма на природата, и да се свържем с него, защото това е ритима на живота. Всеки сезон има своя вибрация, своите песни и танци и когато ние се свързваме с тях, не само по –лесно правим прехода от едно време към друго, но и това ни хармонизира.

„Всеки ден трябва да пеем, да свирим или да танцуваме, за да сме в добро настроение, за да сме здрави”, обобщава музикалният педагог Виржиния Минева.
Акценти от ЗдравницаКак фотографията премахва стреса?

Как фотографията премахва стреса?

Балин Балев, фотограф на свободна практика, от Варна. Занимава се предимно със сватбена фотография, събитийна фотография, семейна фотография, а също с модни сесии и ревюта....още

860 обаждания на телефона за коронавирус COVID-19

860 обаждания на телефона за коронавирус COVID-19

Най-често българските граждани търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус....още

Стилисти от цял свят се включват в кауза за кръводаряване в Пловдив

Стилисти от цял свят се включват в кауза за кръводаряване в Пловдив

Социалната инициатива на международния форум за фризьорство и на областната организация на БЧК - Пловдив от 27 до 29 март в Палата 2 на Панаира....още

Тайните на кожата: Бръчките разказват за болка и радост,  а някои пъпки – че прекаляваме с млякото, захарта или бялото брашно

Тайните на кожата: Бръчките разказват за болка и радост, а някои пъпки – че прекаляваме с млякото, захарта или бялото брашно

Как да се отнасяме към кожата през различните периоди от живота ни? Вярно ли е, че начинът, по който живеем, е по-важен за нея от всяка скъпа козметика? Защо солариумът и татуировките вредят на здравето ни?...още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Цейлонска канела на прах - 50 гр.
Цейлонска канела на прах - 50 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email