С музикотерапия децата по-рано прохождат и проговарят, по-общителни са!


| Прочетено Прочетено: 2177 пъти | КоменариКоментари: 0



С музикотерапия децата по-рано прохождат и проговарят, по-общителни са!

Визитка:Виржиния Минева
Виржиния Минева е музикант, с най-широка дейност, живее и работи в Германия повече от 45 г. Изучавала е блокфлейта, преподавала е в музикално училище и университет в Гисен. Специалист е по валдорфска музикална педагогика и сега се занимава с медитация с музика и лечение чрез глас и инструментален звук. Има желание да се създаде асоциация за релаксация, медитация и трансфомиране на енергиите със силата на човешкият глас и звукът на пеещите купи.


- Г-жо Минева, какво е лечебната сила на пеенето? Една българска поговорка казва: „Който пее зло не мисли”…
- При пеене музикалните тонове регулират електромагнитните течения в тялото. С пеенето повдигаме вибрациите на клетките, които съдържат и вода. А водата, знаем, има памет и ние можеме да ѝ влияем, т.е и на клетъчно ниво лечението с музика – било то пасивно или активно е най-нежното, меко въздействащо на сърцето , на всички органи и  особено на душата. Хармоничните честоти зареждат водата в тялото и оттам привеждат в ред клетките на тялото и ни издигат в други вибрации. Лекуват ни, извеждат ни в едно спокойно, релаксирано състояние на духа .Ние, всички, каквато и музикална дейност да извършваме – това действа оздряваващо и благотворно.

- Как музикотерапията може да въздейства на деца?
- Лечението с музика е многообразно и е добре да споделяме опита си. При работата ни с деца и  подрастващи, които трудно говорят или отказват, нямат смелост да опитат, но разбират какво им се казва е подходящо да започнем да изпяваме дълги гласни в бавно темпо. Същевременно поставяме лявата ръка на детето на масата пред него и потропваме с нея. Така се въздейства за координирането на дясното полукълбо на мозъка с лявото.

Когато се развива музикалноста у децата, на каквато и степен да е тя, децата израстват с много интереси и умения.Не случайно предметът музика се изучава до 12-13-и клас в Германия. Не случайно в древността откриваме доказателства за важността на музиката в живота на хората и най-вече ролята и въздействието на флейтата и арфата.

- Върнахте се наскоро от Доминиканската република, където в продължение на 5 седмици обучавахте педагози.
- Имах удовоствието и радостта да обучавам учители в детската градина и основното училище в едно частно училище в Доминиканската република. Училището е основано преди 19 години. Преди доста много години живях и работих в Хавана.Познавам климатът и поради това приех да отида за около  2 месеца. И така, моето намерение е изцяло да предам опитът си за  валдорфската музикална педагогика,  ранно музикално възпитание, кинезиология за деца и музиктерапия. Директорът на училището е германец, свири на блокфлейта и вярвам ,че работата там ще продължи успешно.

Това бе интензивен курс за учители, това ми беше и целта. Живях в Сантяго и усетих какво е това да си мисионер.

Училището е много скромно, в него учат около 300 ученика, които се възпитават в толерантност спрямо всички други религии. Както децата, така и самите доминиканци са любвеобилни, музикални, открити като хора и са отворени към новото. Много са привързани към родината си, записваха си, водеха си записки старателно, а също се упражняваха, и започнаха да свирят на 2-рия час от преподаването.

Страната е красива, хората са работливи и като цяло имат много хубави отношения помежду си. Любопитното е, че знаеха за България, тъй като в столицата на Доминиканската република Санто Доминго , в един от оркестрите работят българи ( а и не само там).

- Защо отделяте толкова голямо значение точно на блок флейтата?

- Блокфлейтата е тази, която извлича тоновете от душата,от сърцето, която разказва приказки...При нея се ползва въздухът, който е божи дар, и затова това е най-стария инструмент. Ако се върнем в древен Египет ще открием издялани на камъни арфисти.
Подбирайте музика за релаксиране със флейта,която е божествената ни връзка чрез въздухът, който е благословен дар. Нашите деца се нуждаят от пеене и свирене. Това е жизненоважно, прави ги здрави, щастливи и умни. Човек има нужда от красота, а красотата, това е изкуството...

Музиката по фантастичен начин отваря съзнанието и душите на хората и чрез вибрациите, чрез трептения настъпва едно умиротворение в душата. Добре е да се започне още с бременните работата с музикотерапия, децата по-рано прохождат, по-общителни са, по-рано проговарят . За бъдещите майки,бременните и за техните неродени още бебета може много да се направи,като се формират  малки групи и с подходяща музика, и лека дихателна техника се повлияе на бебето в утробата.Особенно силно е въздействието на музиката на Моцарт.След раждане , ако се изсвирят пасажи от музиката, която са слушали като неродени настъпва видимо подбрение в поведението им.Ако промениме малко,с един тон позната ѝм вече музика показват нова реакция на случващото се.

През миналото лято разработихме. тази тема с колежката Марина Чолакова от Пловдив.
Има институти по света в които чрез слушане на музика подобрява състоянието на  млади и възрастни пациенти с различни здравословни проблеми.

Впечатли ме една информация, че при болки в гръбначният стълб и в ставите в някои центрове в Америка,а по-късно и в Германия се практикува месене на хляб и работа с тесто и пеене. Резултатът настъпва бързо. Хлябът и пеенето са свещени!

- У нас може ли да се намерят тези специални блокфлейти и  купи?

- Тези, които се  интересуват от валдорфска, малка пентатонична арфа, наречена ''лайе'' вече знаят, че в Трявна са вече произведени първите 3 ,и могат да се поръчат още. Майстор лютир е Иван Тотев.

- Бяхте планирала да направите показна медитация с купи в София?
- Да, но заради битов инцидент в дома ми Гисен и последващи операция и болнично лечение се налага да остана тук. Беше предвидено да направя медитация с деца с онкологични заболявания в София с купа с планински кристал. Чрез трептенията се вливат нови сили, разклаща се застоялата енергия, която е в тялото, и започва изчистване на каналите, на негативното, на преживяното, което подпомага оздравяването.

Светлана ЖЕЛЕВА











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email