Защо в България има нужда от антропософска терапия чрез пеене?


| Прочетено Прочетено: 4029 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо в България има нужда от антропософска терапия чрез пеене?

Разговор с Дорина Василева, психолог, автор на изследвания лечебен педагог и социален терапевт, лектор и организатор.

- Г-жо Василева, Антропософска терапия чрез пеене: как най-накратко бихте описала терапевтичния метод?Дорина Василева

- Създателка на това терапевтично направление е известната за времето си шведска оперна певица Валборг Свердстрьом-Вербек. Заедно с Рудолф Щайнер, който дава на света учението, идеите и светогледа на Антропософията, както и редица практически направления, произлезли от тези идеи, те създават упражнения, свързани с вокализиране на гласните и съгласните звукове, по начин, по който биват изживявани от човешкото същество като дълбоко душевен и физически процес. Срещата с Р.Щайнер ѝ помага да задълбочи познанията си по тези въпроси и до неговата смърт през 1925 г. между двамата продължава да съществува непрекъснат разговор относно въпроси, свързани с пеенето и обучението на певците. Още в началото той ѝ показва медитация за задълбочаване и одухотворяване на певческото дишане. Пеенето се превръща в свещенодействие, в което звуковите потоци се превръщат в естествен мост и връзка между света отвъд материята и земния свят, в която връзка човекът е естествен медиатор. Нека си спомним за пеенето като свещенодействие в древните ритуали на различни култури.

Накратко бих описала метода като звучащи архетипни съчетания от гласни и съгласни, които човешкото същество носи в себе си, в цялостната си конституция, като отглас на космическите първозвуци, които чрез целенасочена работа, вслушване и дълбоко проникване във вътрешното ни душевно пространство, се учим да чуваме отново.
 
- Защо е необходимо да имаме подготвени специалисти у нас, а и защо трябва да предлагаме този терапевтичен подход?
- Процесът на обучение е и процес на вътрешно развитие и израстване. След това като терапевти ние се учим да боравим с тези упражнения според проблема и индивидуалността на човека срещу нас. Подходът е индивидуален и не търпи готови рецепти. Има необходимост от такива специалисти, защото виждате - все повече и повече в областта на класическата медицина става ясно, че въпреки нейните най-модерни методи и инструменти за сложни изследвания на човека, тя гледа на него като система от механично действащи части. Има проблем в един детайл от системата, оправяш го – и хоп! Тя би трябвало да заработи отново. Да, но дали системата наистина заработва отново, и дали когато стомната се счупи, когато я залепим, тя е отново същата! Не е! Макар цялата плеяда от нововъведения, от открития, съвременната медицина някак остава далеч от факта, че освен лепило на стомната й е необходимо и нещо друго – истинският живот в системата не идва от нейната вътрешност, а е извън нея. Вдъхването на живот прави така, че системата да работи. Залепената стомна никога няма да бъде същата – цяла, красива, одухотворена, ако не намерим начин да й вдъхнем живота на идеите, преминали през топлината на душата ни. Тя може да стане прекрасна и изрисувана ваза, нали?! Така е и с човешкото същество, което търси решение на своите здравословни проблеми. Горещо препоръчвам книгата на американския лекар Ричард Гърбър „Вибрационна медицина” – тя ще отговори най-детайлно на въпросите както на пробудените, така и на скептиците. В нея по експериментален начин са описани и представени много доказателства за фините нива на въздействие, което различни холистични лечителски подходи имат върху тялото и душата на човека.

- Как е в други страни, къде и как го прилагат, кой е моделът, който е най-добър за нас?
- Този метод е неизменна част от терапевтичните методи за въздействие, лечение и превенция, които принадлежат към антропософската медицина. Той присъства и участва в редица европейски страни, както и в страни зад океана. Там, където се практикува атропософската медицина, заедно и екипно работят гласов терапевт, музикален терапевт, лечебен евритмист, арт-терапевт, лечебен педагог, социален терапевт, масажист по метода на д-р Хаушка... все практически направления, които са почерпили своя извор на идеи, методи и подходи от холистичния подход към човешкото същество, който ни представя Антропософията.

В България вече години наред антропософската медицина се опитва да създаде своята група от специалисти. Доколко това е успешно, е отделен въпрос. Нямаме обучени по стандартите антропософски лекари, имаме лекари – антропософи, които в крайна сметка развиват дейност за себе си. Познавам четирима такива лекари. До този момент никой не е потърсил екипност и не е проявил желание за съвместна работа с лечебни педагози и социални терапевти. Разбира се, нещата ще се случат тогава, когато идеята узрее във волята, а и ситуацията е готова за това. Можем да каним периодично антропософски лекар от чужбина, освен за лекции, но и за прегледи и консултации на пациенти – имаме тази идея.

Смятам, че всеки един бъдещ гласов терапевт в България, първо и основно ще развие собствения си професионален и човешки потенциал, и постепенно ще намери път и начин да приложи наученото, за да бъде полезен и на другите. Не изпитвам никакво съмнение в това. Всеки носи в себе си своя собствен инструмент – гласа си. Затова той може да практикува навсякъде, във всеки един момент, на всяко място в света.  

- През април предстои поредният трети модул от обучението. Колко време ще се обучават нашите терапевти, и къде в страната ще има специалисти, които ще предоставят тази услуга?

Обучението е предвидено да бъде в рамките на 15 модула, които реално ще се случат в период от 3-4 години. Организатори сме заедно със Зорница Вълкова от Сдружението по антропософска лечебна педагогика и социална терапия. Това е и обучение, което заедно завършихме през периода 2007-2010 г. в България. Стандартите за обучения са приети от Медицинската секция към Гьотеанума в Дорнах (Швейцария), към която принадлежи и терапевтичното направление Терапия чрез пеене. Тази секция ще сертифицира обучението ни и терапевтите ни. Подобно на обученията по Валдорфска педагогика, както и на антропософската лечебна педагогика и социална терапия, обучението по Терапия чрез пеене е официално терапевтично направление, което има своите основни принципи, идеи, методи, време за обучение.

Знаете, че за да стане човек добър терапевт, независимо от школата, към която се е насочил, е нужно да преживее терапевтичните методи и подходи вътре в себе си, чрез тях той да промени собствената си гл.т. за своята личност и за света, и чак тогава като изпита тази своя дълбока метаморфоза, той може да прецени готов ли е да прилага в света наученото, да помага и на другите хора. Това се случва в рамките на години в човешкия живот.

Хубавата новина е, че това обучение е не само национално, но и международно по своя състав. Освен от София, има хора от Варна, Велико Търново, Ямбол, Плевен, а също пътуват българи от Белгия и Гърция. Групата е разнородна от гл.т. на професионални интереси – учители, терапевти в други терапевтични направления, музиканти, специалисти в музикални области, психолози, логопеди, юрист, лекар, фризьор, зъботехник и зъболекар... Уникалността е именно в това – разнообразни професии, но обща насоченост и споеност зад идеите, които ни представя антропософската терапия чрез пеене. Лекторите бяха много впечатлени от многоликостта на групата ни от над 30 човека. Тези хора, в последния ден от февруарския модул, тъй като аз не можах да съм с тях, поради здравословна причина, ми се обаждаха с думите: „Не искаме да свършва!” Мисля, тези думи са достатъчно красноречиви затова какво те научават, как се чувстват и какво отнасят в себе си след всеки модул.

- Кои са Вашите лектори?
- Няма да сгреша, ако ги сравня поетично със свеж пролетен птичи хор, който ни дава възможност да разцъфтим, ядро от истински професионалисти, но не само – онова, което се случва като атмосфера, като сцепление между нашата голяма група и тях, е наистина незаменимо! Нужно е да се преживее, за да се усети. За България това е наистина едно чудо, защото в днешно време трудно би се ангажирал преподавател по ред причини дългосрочно с една инициатива, която реално е идеалистична кауза, както за нас българите, така и за лекторския екип. Ние, с нашите финансови възможности, не можем да предложим онова, което им предлага техният свят и наистина заслужават. Това е факт. Но имаме южната, топла душа, която е феномен от бъдещето за светоусещането на средния европеец.

Теодорос Ригас е антропософски музикален и гласов терапевт, който е роден в Атина, но от 39 год. живее в Германия. Завършва История и Немска филология в Хамбургския университет, магистър по изкуства. Учи пеене в Хановер, в Хамбург, Рим и Франкфуркт - с различни учители. В края на 90-те год. среща Holger Lampsonthe, водеща фигура в антропософски музикален семинар в Хамбург, като започва да учи и упражнява своя глас в музикалната школа, следваща принципите на създателката си – Валборг Вербек. От 2004 год. Се обучава в четиригодишен курс по антропософска терапия чрез пеене при Thomas Adam. От 2007 год. работи като антропософски терапевт в болница в Хамбург, в отделение по вътрешна и интегративна медицина. От 2009 до 2011 год. завършва обучение по музикална терапия, фокусирана върху дълбинната психология. Продължава да работи като гласов и музикален терапевт, като преподавател в обучения по терапия чрез пеене. Развива активна дейност като певец и преподавател по пеене. В момента и тримата ни основни лектори водят подобен семинар и в Атина.

Антропософският лекар д-р Йорн Класен дълги години е работил в клиниката "Щефанплац" (Хамбург), със специализации по вътрешни болести, антропософска медицина, природолечение. Той е свързан също с антропософската лечебна педагогика и социална терапия. Има много натоварена частна практика. Преподава също в медицински семинари и семинари по терапия чрез пеене в Швейцария, Чехия и Русия. Има осем деца и е невероятно сърцат човек, като лекциите, които ни представи за 12-те сетива бяха изключително практически насочени, с много лично участие на семинаристите, и пълни с много настроение. 

Торбен Мейвалд е 39-годишен композитор и челист, преподавател по музикална история и феноменология в няколко семинара за лечение и лечебно пеене, съосновател на антропософско издателство "Видар", автор на книги. Той впечатлява с финия си усет към света. Лекциите, които представи ни пренесоха в света на истинския произход на музиката, на тона, на връзката между тона и човешкото същество. Достигна се до дълбочина, до преживяване навътре в душата ни, до вслушване в нашето собствено вътрешно пространство.

През април очакваме руската евритмистка Марина Грачьова. С нея семинаристите ще преживеят първите си стъпки в тон евритмията. Тя е завършила в Германия, а момента работи във валдорфско училище.

Не мога да не кажа и няколко думи за нашата великолепна и неуморна преводачка – Катя Белопитова. От сутрин до вечер тя е неизменно до нас. А програмата ни е наистина натоварена и наситена.

През февруари семинаристите преживяха незабравимо за всеки от тях събитие – пяха в храм-паметника „Александар Невски”, почувстваха се като цялост, потопиха се със собствените си гласове в атмосферата на това свято място. Такива събития разсейват умората и карат лицата да ни грейват.

- Това е нещо ново за България, как може да се помогне?
- Да, такова обучение е първо по рода си в България. Това го прави уникално и участниците са наясно. Хората са невероятно отговорни, осъзнати и толерантни и знаят защо са избрали да сме заедно. Никой не е попаднал случайно в това обучение, всеки сам е направил избор. Предвид модулната му организация в периоди през три-четири месеца, в рамките на 3-4 години, няма да бъде лесно и като финанси, и като време. Изисква се максимално присъствие на модулите, може да се пропусне само един модул от общо 15 модула.

За да можем да получим добра основа за диагностика и терапия, е необходимо в рамките на 7-8 модула този букет от лектори да идва заедно. Това би натоварвало неимоверно бюджета на много хора от групата. Дори може да се стигне до отказване, защото желанието дори да е огромно, такса от над 250 лв. е невъзможна за повечето хора. Затова след споделяне с общността, каквато вече сме, след финансовите разчети, които правим преди всеки модул като организатори, стигнахме да решението да търсим съфинансиране. С нашите приходи, с такса от 150лв. на модул, можем да покрием разходите на двама лектори, преводач, зала... Но не можем да покрием разходите на другите двама лектори. Те също търсят възможности за съфинансиране на инициативата от Германия. Вярвам, че решение ще се намери и то ще е най-доброто за всички, защото това е начинание, което наистина си заслужава. Трудно е, тежко е като организация, защото ние също работим, имаме семейства..., но има смисъл – това е нашата крачка в бъдещето, в бъдещето на медицината и терапията. И съм сигурна и в друго – отпор ще има, именно защото това е терапия на бъдещето.

Бихме били благодарни на всеки, на всяка заинтересувана общност или организация, които биха могли да подпомогнат еднократно или дългосрочно със съфинансиране инициативата ни:

Банкови сметки:

В лева:
Банка ДСК
BIC: STSABGSF
IBAN: BG04 STSA 930000 1947 2768
Основание: дарение терапия чрез пеене
Сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия

В евро:
Банка ДСК
BIC: STSABGSF
IBAN: BG55 STSA 930000 1972 6766
Основание: дарение терапия чрез пеене
Сдружение по антропософска лечебна педагогика и социална терапия











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email