При цветята на Бах фокусът не е върху физическите заболявания, а върху начина, по който човек преживява онова, което му се случва


| Прочетено Прочетено: 1983 пъти | КоменариКоментари: 0



При цветята на Бах фокусът не е върху физическите заболявания, а върху начина, по който човек преживява онова, което му се случва

Илиана Смилянова за предимствата на алтернативния метод.Илиана Смилянова

 - Г-жо Смилянова , изпробвала ли сте върху себе си, върху вашето семейство капките на д-р Бах преди да специализирате в школата на Мехтхилд Шефер?
- Познавах тази целебна система няколко години преди това, знаех вече доста за възможностите им, и на теория, и на практика. От много години и аз, и моето семейство се лекуваме основно с цветята на Бах.

- Обикновено човек се убеждава сам в предимствата на нещо преди да започне да помага на другите или при вас не е така?
-  Разбира се, така е. В тази област (а и не само) не е препоръчително обущарят да ходи бос. А и според мен основната задача -предизвикателство пред всеки от нас е да се научи да се грижи добре за себе си; така се освобождаваме от изискванияи очаквания и сваляме огромна тежест от плещите на другите, особено на близките си. Мисля си, че егоист е онзи, който не се грижи добре за себе си.

- От колко години се занимавате с Баховата терапия?
- Знаех за нейното съществуване отдавна, но не проявявах интерес, тъй като тогава се лекувах с хомеопатия. По стечение на обстоятелствата през 2007 година в ръцете ми попадна книга, която ми даде представа за същинатана цветята на Бах, за големите възможности на този подход, за достъпността му. Оттогава започна сериозният ми интерес към него, който продължава да се задълбочава и до днес.

- Какви са предимствата й?
- Много са силните страни на цветята на Бах. Сред тях са човешкият, внимателен, ненасилствен, по-точно нежен подход към човека, способността им да усилват светлината в него, да му помагат да превръща проблемите в решения, трудностите – във възможности, загубата на мир и хармония – в подтик за израстване и помирение на ново ниво със себе си и с другите. И така да оздравява себе си, отношенията, живота, съдбата си.

- При какви случаи най-често хората се обръщат за съдействие от вас, разкажете ни малко  от вашата практика.
- Ние често решаваме да търсим помощ за промяна едва когато се разболеем, най-вече на физическо ниво. Тогава сме готови на всичко – но след преминаването на дискомфорта често твърде бързо и лесно се връщаме в старото русло, в капана на старите житейски навици.

При цветята на Бах интересът, фокусът не е върху физическите заболявания и симптоми, а върху начина, по който човек преживява онова, което му се случва, върху чувствата, емоциите, мислите му – те са ключът за отключване на заключените врати. Тази система ни помага отново да започнем да усещаме себе си на фино ниво, да чуваме и да следваме подсказките на душата си, която знае пътя ни, да бъдем по-внимателни и чувствителни и към себе си, и към другите. Да не (се) насилваме и да не (си) вредим. Трайно да се променяме – като характер, като светоглед .И така отново да стъпим на пътя на здравето.

- Кои от баховите капки да имаме в нашата домашна аптечка?

- Добре е вкъщи да притежаваме единствената готова комбинация, която препоръчвам, т.н. спасителна смес, рескю ремеди – създадена на времето от самия Едуард Бах. Тя е подходяща за остри, спешни ситуации и ни помага да не загубим самообладание, да предприемем нужните адекватни мерки, да мобилизираме и да използваме пълноценно целебните си сили.

Трудно ми е да откроя отделни есенции, защото всеки от нас е уникален, а и животът ни предоставя най-различни предизникателства и изпитания. Най-добре би било човек да притежава у дома си пълния комплект. Все пак бих се спряла на есенцията Червен кантарион – да съумеем да възстановим границите си, да кажем НЕ на определена ситуация или отношения; есенцията от маслина -  при преумора, когато сме изчерпали до голяма степен енергията си и ни е трудно да вършим и ежедневните си задачи; есенцията от киселица – когато усещаме нуждата да се изчистим от нещо, което ни пречи и ни задръства на което и да е ниво – физическо, мисловно...

Но една от любимите ми есенции е тази на агримонията – цветето на честността. Тя ни помага да не лъжем, най-вече себе си, да се освободим от маските, от лъжите и заблудите. Помага ни да спрем да възпрепятстваме истината и оздравяването на себе си и на живота си.

Визитка:

Илиана Смилянова е завършила  българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като преподавател по литература до 1996 г., след което учи психотерапия.

С изучаване и изследване на философията на таро и на връзките на тази система с митология, нумерология, цветята на Бах и други се занимава от 2000 г. Посещавала е семинари на Хайо Банцхаф, Херман Хайндл, Рейчъл Полак, Лило Шварц, Маргарете Петерсен и други.

Дипломиран консултант по терапия с цветята на Бах в школата на Мехтхилд Шефер в Австрия.

Представител на AGM-Urania, един от най-големите производители на таро карти.

Автор на статии в различни медии и на книгата "Таро. Попитай сам себе си".

Извършва консултации с таро и цветята на Бах, провежда курсове и семинари. Живее в София.

За контакти:

0888 70 36 50
ilsmile@abv.bg

Едно интервю на Светлана Желева













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email