Защо наричат Цветята на Бах терапия на характера?


| Прочетено Прочетено: 1672 пъти | КоменариКоментари: 0Защо наричат Цветята на Бах терапия на характера?

Когато чуят за това словосъчетание много хора си представят лечение с цветовете на дъгата. За да се разграничи използваният метод от хромотерапията, често се използва Бахова терапия.

Не липсват и заблуждения, че Бахова терапия е вид музикална терапия, предимно с творбите на Йохан Себастиян Бах.

В случая обаче говорим единствено за метода на д-р Едуард Бах (1886-1936), който разработва метода, познат като Цветята на Бах- форма на алтернативна медицина, която произхожда от хомеотерапията. Той е разработил оригинални препарати (38 на бр.), предназначени за различни душевни и емоционални състояния. Методът му се практикува от много лекари, и не само от тях.

Терапията с цветни екстракти или есенции от цветове на растения отдавна е напуснала границите на своята родина – Англия и е широко популярна в Германия, Италия, Франция, Русия, включително и у нас, а също и в Австралия и САЩ.

Методът Цветята на Бах се различава от хомеопатията в подхода си към човека и се прилага не само за лечение на различни болести, но и за помощ при ежедневни ситуации. Терапията не е капризна, ефектите от нея са меки и не се наблюдават бурни лечебни кризи. Може да се съчетава с други лечебни методи, включително и с конвенционалната терапия с лекарства.Прилагана съвместо с хомеопатията, води до задълбочаване лечебния ефект на хомеопатичните средства.

Баховата терапия е насочена към човека и неговата цялост, като разглежда физическите му проблеми във връзка с тези на душевността му. Изборът на цветове зависи от начина по който човекът реагира на житейските ситуации. Крайната цел на терапията е да ни помогне да станем по-балансирани и по-щастливи. Затова е наричана още Път към душевна хармония, а също и терапия на характера.

Ефикасна е при широка гама болестни състояния, а също и при трудности, възникнали в живота - загуба на близък, раздяла, изпит, преумора, страх от загуба на работата, трудности в адаптацията при преместване в друг град и пр.

Специалистите посочват, че Цветята на Бах са подходящи и при бременност за справяне с редица състояния- тревожност, обърканост, страх от раждане, а също и при общо неразположение, гадене, повръщане…

Не е необходимо нито  да сте лекар, нито психолог, за  да използвате цвятата на растенията, твърди Барбара Мацарела,  която има над 20-годишен опит в прилагането на д-р Бах. „Не ви предлагаме да лекувате сами високо кръвно с цветовете на Бах- идете на лекар, за Бога. Но ако сте потиснати или изморени, ако искате да промените едно поведение, което не ви харесва,тогава цветовете на растенията могат да помогнат”, посочва още Мацарела. 

„ Научете се да познавате самите себе си - та, кой би могъл по-добре да ви познава. Започнете да се вслушвате в гласа на своето тяло, но и в този на душата си. Всеки цвят излъчва определена вибрация, подходяща да коригира дадена дисхармония в личността, и да я превърне в нещо позитивно. Ако ви се е схванал врата, не мислете кой е подходящият цвят , защото има повече от един…Мислете по-скоро за това какъв сте, как се движите в живота, как общувате с другите, дали гледате оптимистично или песимистично на живота. Имате ли склонност да съдите и мразите ли вас да съдят, гъвкави ли сте или закостенели, как променяте ли мнението си-никога или прекалено често и лесно? Ето така всеки от вас може да разбере от кой лек има нужда, кой цвят може да му помогне да се поправи.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Есенции на д-р Бах
Акценти от ЗдравницаПoчинa прoф. Александър Чиркoв

Пoчинa прoф. Александър Чиркoв

Прeз нoщтa, oкoлo 3.30 чaca, в хoтeл във Вaрнa изтъкнатият кардиолог внeзaпнo ce e пoчувcтвaл злe, вдигнaл тeмпeрaтурa и рязкo ce влoшил. Въпрeки уcилиятa нa лeкaритe e пoчинaл мaлкo cлeд тoвa....още

Обрат с майката и бебето с коронавирус в Пловдив

Обрат с майката и бебето с коронавирус в Пловдив

Искам да се извиня на УМБАЛ Свети Георги! Без мое знание в медийното пространство се тиражират изопачени факти, които директно обвиняват лекарите от болницата в несъществуваща вина....още

Уволнения в УМБАЛ Св. Георги след смъртта на двама пациенти

Уволнения в УМБАЛ Св. Георги след смъртта на двама пациенти

Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ Свети Георги, гр. Пловдив по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото КОВИД-звено, които впоследствие починаха....още

Златна пръчица за здрава кожа

Златна пръчица за здрава кожа

Билката позната като златна пръчица, а също и като горски енчец е отдавна известна на билкарите със своето действие. Билката е много полезна и за кожата, най-големият орган в нашето тяло....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email