Защо черния бъз е растение на семейния клан?


| Прочетено Прочетено: 2208 пъти | КоменариКоментари: 0



Защо черния бъз е растение на семейния клан?

Преди във всяка къща е имало дръвче с черен бъз (Sambucus nigra). Растението е следвало човекът навсякъде, сякаш е искал да бъде осиновен от него, засаден и поддържан. На езика на ботаниците можем да го окачествим като едно антропохорно растение, т.е растение, разпространявано чрез човешката дейност. (В превод от старогръцки буквално означава растение, което танцува с човека.)

Черният бъз в миналото е бил считан за растение на семейството, дори растение на семейния клан, вярвало се още, че в него живеят душите на предците, и че предпазва семейството от нещастие и беди, пише австрийското сп. „Сервус”. 

Според други представители на голямото ботаническо семейство, растението ( на немски Schwarzer Holunder)  е наречено така в чест на Фрау Холе . Те са на мнение, че нейното име има същия корен както немското име Huld, което в превод означава милост, пощада. Оттам тръгва и името на храсчето . Така или иначе в цяла Северна Европа дървото носи името с почитание  в чест на Богинята на милостта и пощадата.

Езиковедите са на друго мнение относно името на лековитото дръвче. Според тях името има индо-германски корен, който означава в превод „черно дърво”.

Не са малко ботаниците, които заемат средно положение в спора относно името на черния бъз.  Те застъпват дипломатичното мнение, че черното дърво е и дърво на Черната Богиня, тъй като богиня Холе при келтите е била земята Майка, т.е Черната Богиня. А самата Богиня има два облика през годината: в началото на годината тя се изявява като светлата богиня Бригит и  като богиня на смъртта Перхта- през зимата.

Тези две превъплъщения ги има и при черния бъз, който впечатляващо успява да си смени облика през годината. Бели цветчета като снежинки напролет, които паднали на земята я покриват като снежно було. През есента плодчетата стават  синьочерни, чийто сок оцветята в тъмно като катран  и не се отмива никак лесно.  Както никое друго лечебно растение, така черният бъз олицетворява в своята същност ново начало и край.

Черният бъз, когато цъфти носи голямо очарование на хората. Това е в унисон с пролетта, когато тя кара всички растения да блестят. През есента виждаме да висят неговите черно-виолетови плодчета и това ни подсеща, че скоро ще дойдат мрачните месеци на годината, т.е бяло като пролетта, черно като идващата зима. 

Старото учение за знаците, за което Парацелз счита, че то помага да се обхване същността на природата (напр. яжте орехи, защото приличат на мозъчните гънки и са полезни за мозъка, яжте боровинки за усилване на очите, защото наподобяват зеницата) важи и за черния бъз. Неговият особен аромат, когато цъфти и белия цвят на цветчета носи лунния принцип, т.е знаците на новото начало.

Сокът от черния бъз е много ефикасно лекарство

Сокът, получен при пресоване от растението е едно от най-ефикасните средства за подсилване на имунитета. Той действа противовирусно и е изключително полезен при грипоподобни състояния и при истински грип от различни щамове. Чрез дневен прием от 4 дози по 15 мл.сок продължителността на болестта може да бъде съкратена наполовина. При профилактично приемане болестта пък изобщо не избухва.

Също така плодчетата от бъз действат чудесно при невралгии, ишиас или невралгии на троичния нерв. Това действие било случайно открито от лекарят от Прага д-р Бернхолд Епщайн, когато  той предписал портвайн на един пациент за укрепване на здравето. Тогава се стигнало до удивително подобряване на състоянието на болния. Заинтригуван д-р Епщайн установил, че това, което пациентът пиел не било портвайн, а вино, оцветено със сок от бъз. Това подтикнало д-р Епщайн да изследва свойствата на сока от черен бъз, и след това той го предписвал с примес от 20 % алкохол при невралгии с много голям успех.



Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти от черен бъз

разгледай и поръчай Бъзак, изсушен плод - 100 гр.

прочети още Как да различаваме бъзак от черен бъз?

прочети още Петър Димков: Черният бъз е най-силната българска билка

прочети още Грипът идва! Продуктите с черен бъз са необходими и полезни. Кои са и от къде да ги намерим?

прочети още Рецепти на Джуна с черен бъз (част 1)

прочети още Вана с черен бъз облекчава ревматичните болки

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Напитка на дълголетието с черен бъз и още 10 старинни рецепти

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Благотворната сила на растенията: Черен бъз

прочети още Лековити рецепти за сироп и мармалад от черен бъз












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email