Петър Димков: Черният бъз е най-силната българска билка


| Прочетено Прочетено: 21266 пъти | КоменариКоментари: 0



Петър Димков: Черният бъз е най-силната българска билка

Петър Димков, всепризнат народен лечител, смята, че черният бъз (Sambucus nigra) е „най-силната българска билка“.

Народната медицина използва всички части на растението – корените, плодовете, листата и цветовете. Използва се при високо кръвно налягане, водянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, подагра, хемороиди, копривна треска, задух, затлъстяване. Прилага се при простудни заболявания, пневмонии, бронхит, туберкулоза, кашлица. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата. Гликозидните вещества в чисто състояние оказват потогонно, слабително, пикочогонно и температуропонижаващо действие. Външно се прилага за бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления, пише проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна ”(ИК „Труд,”http://trud.cc/?cid=9&pid=10851").

Черният бъз е богат на биологичноактивни вещества. В цветовете се съдържат горчивият гликозид самбунигрин, етерично масло, витамин С – до 80 мг%, рутин, холин, органични киселини – ябълчна, валерианова, оцетна, хлорогенова и кофеинова, изобутил– и изоамиламини и др. Плодовете съдържат витамин С – до 50 мг, витамини от групата В, каротен, антоциани, дъбилни вещества, органични киселини, аминокиселини и др.

Използване като храна. За хранителни цели се използват цветовете и плодовете. От цветовете се приготвят богати на аромат и вкус сиропи и напитки, както и продукти за козметичната промишленост. От плодовете се приготвят мармалади, мусове, сладка, желета, вино, оцет.

Ето и няколко рецепти с лековития бъз:

1. Сок от черен бъз
1 кг добре узрели плодове от черен бъз се почистват от дръжките, заливат се с 2 л вряла вода и се кипват за 5-10 мин. След охлаждане сместа се намачква с дървен пестик или се смила на миксер. Прецежда се през сито, към сока се прибавя 400 г захар и 2 г лимонена киселина, кипва се за разтваряне на захарта още 2-3 мин и още топъл сокът се разлива в бутилки. Съхранява се на хладно, но за по дълго съхранение е необходимо добавянето на консервант – бензоат или сорбат.

2. Сироп от черен бъз
1 кг добре узрели плодове от черен бъз се почистват от дръжките, заливат се с 400 мл вряла вода и се кипват за 5-10 мин. След охлаждане сместа се смила на миксер, прецежда се през сито, към сока се прибавя 1 кг захар и 2 г лимонената киселина, кипва се за 1-2 мин и още топъл сиропът се разлива в бутилки. Съхранява се на хладно. Не е необходимо добавянето на консервант.

3. Газирана напитка от черен бъз

В подходяща чаша се налива 50 мл сироп от черен бъз и се долива се с 250 мл газирана вода. Сервира се веднага. Съотношението сироп – газирана вода може да се промени според вкуса.

4. Кисел от черен бъз

75 г сушени плодове от черен бъз се заливат с 500 мл вряща вода и се варят 3-4 мин. Отварата се отлива или прецежда. Остатъкът от плодовете се залива с 500 мл вода, смила на миксер и се кипва за 3-4 мин. След охлаждане се прецежда, двете отвари се съединяват, прибавя се 150 г захар, 1-2 г лимонената киселина и се кипва. 50 г картофено нишесте се размива със 100-150 мл вода, сипва се към врящия сок на тънка струйка с разбъркване и се вари 2-3 мин. Киселът се разлива в съдовете за сервиране и се поднася охладен.

5. Компот от черен бъз с ябълки
100 г сушени плодове на черен бъз и 150 г сушени ябълки се заливат с 1 л вряща вода, варят се 5-10 мин, прибавя се 100 г захар и 1 г лимонена киселина и се вари още 2-3 мин. Компотът се сервира след охлаждане.

6. Напитка от черен бъз и горски плодове
По 50 г равни количества от сушени плодове на черен бъз, шипки, черна боровинка и листа от ягода се заливат с 2 л вряла вода, съдът се похлупва и се оставя 1-2 ч като от време навреме се разклаща. Отлива се или се прецежда. Напитката се сервира топла, като за подслаждане се предлагат захар или пчелен мед на вкус. Може да се пие и без захар.

Напитката може да се приготви и само от плодовете на черен бъз, като за подслаждане се предложи пчелен мед.

7. Пюре от черен бъз
1 кг плодове от черен бъз се почистват и се размачкват с пестик или се смилат на миксер. Добавя се 500 г захар, разбърква се добре и се кипва за 5-10 мин. След охлаждане се съхранява в хладилник. Пюрето се използва за кулинарни и сладкарски цели.

8. Джем от черен бъз
1 кг почистени плодове от черен бъз се смилат на миксер или с мелачка за месо, добавя се 1 кг захар и 400 мл водата и се вари при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица до получаване на желаната гъстота. Съхранява се на хладно в добре затворени буркани.

9. Желе от черен бъз
100 мл сироп от черен бъз се разрежда с 1 л вода и се кипва. 10 г желатин се разтваря в 100 г вода, като предварително накисва във студената вода за 1-2 часа и след това се нагрява до разтваряне. Разтвореният желатин се прибавя на тънка струйка и при разхлаждане се разлива в подходящи съдове за сервиране

10. Пестил от черен бъз
1 кг плодове на черен бъз се смилат на миксер или на месомелачка, прибавя се 600 г захар и се вари до сгъстяване. Гъстата каша се изсипва в тавичка, предварително леко намазана с мазнина, и се суши на въздух (покрита с марля) за няколко дни или на слаба фурна за няколко часа до получаване на полутвърда консистенция.

11. Сушени плодове на черен бъз

Плодовете се очистват от клончета и дръжки и се сушат на тъмно и проветриво място за 3-4 дни. Досушават се в слаба фурна при 60-65оС. Съхраняват се в добре затворени стъклени или пластмасови съдове на хладно място или в хладилник.

Вместо визитка:

Проф. Пенчо Далев е учен, химик, специалист по биотехнологии, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е в Института по органична химия към БАН и след това в Научно-изследователския институт по противоракови антибиотици, като защитава дисертация на тема извличане на противоракови вещества. Автор е на научно-популярни книги, сред които “Диворастящата храна”, “Коприва и глухарче - 200 кулинарни и здравни рецепти”, “Алхимията и алхимиците”.



Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Сироп от черен бъз, без захар, Здравница, 350 гр.

прочети още Грипът идва! Продуктите с черен бъз са необходими и полезни. Кои са и от къде да ги намерим?

прочети още Рецепти на Джуна с черен бъз (част 1)

прочети още Вана с черен бъз облекчава ревматичните болки

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Напитка на дълголетието с черен бъз и още 10 старинни рецепти

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Благотворната сила на растенията: Черен бъз

прочети още Лековити рецепти за сироп и мармалад от черен бъз












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email