Лековити рецепти за сироп и мармалад от черен бъз


| Прочетено Прочетено: 33892 пъти | КоменариКоментари: 0



Лековити рецепти за сироп и мармалад от черен бъз

Растението е храст или дръвче с разперени клони и бяла шуплеста сърцевина. Листата са нечифтоперести с 2-3 чифта листчета, дълги 20 см.

Черният бъз се използва при възпаление на дихателните пътища, простудни заболявания, бронхит, пневмония, туберкулозна кашлица и др.

Ето някои стари и изпитани рецепти за сироп и мармалад от черен бъз.


Рецепта №1:
Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

Рецепта №2:
Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

Рецепта №3:
Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.

Съвет:
Не пропускайте да си набавите за зимата цвят, листа и корени от бъз, пригответе препоръчаното по тези рецепти. Шансовете да се предпазите от грипна епидемия, да избегнете и други заболявания се утрояват, ако пиете от препоръчания сироп и си приготвяте отварите от цвят и листа.












Акценти от Здравница



Техники за отпускане и релаксация

Техники за отпускане и релаксация

Всеки ден да намираме време да релаксираме. Споделяме с вас няколко ефикасни техники за отпускане. Едва ли всички ще бъдат добри за вас. Изберете онова упражнение, което ви допадне....още

5 вида упражнения за контрол на емоциите

5 вида упражнения за контрол на емоциите

Емоциите са хубаво нещо. Те правят живота ни по-ярък, по-интересен и наситен. Но понякога те надделяват и тогава ... тогава ставаме много слаби и не можем да се противопоставим на онези, които се изправят срещу нас....още

Добавете живовляк в смутито!

Добавете живовляк в смутито!

Защо да не я включите в смутито, ако можете? Измийте няколко листа широколистен живовляк, накълцайте ги и ги сложете в блендера при другите съставки. Можете да направите различни комбинации...още

Семейството - как ни управлява?

Семейството - как ни управлява?

Съветите са на Полина Василева, психолог и психотерапевт в София. Един от най-добрите психотерапевти, провеждащ сесии на български, руски и английски език....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email