Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа


| Прочетено Прочетено: 4263 пъти | КоменариКоментари: 0



Домашен билков мехлем с кокос отпушва носа

Чувстваме се настинали, с дрезгав глас, втриса ни... Кога да пием само чай, кога да правим инхалации и гаргари, кога вана за краката? Съветите са на австрийския свещеник – билкар Бенедикт от неговия  блог blog.kräuterpfarrer.at.

При кашлица

Мъчи ли ви упорита кашлица (особено сега през зимните месеци) или ако страдате от болезнен бронхит, трябва да прибегнете към доказали се чаени смеси и непременно да си осигурите достатъчно течности.

Рецепта 1:
Вземат се по равни части ( 1 чаена лъжичка) мащерка, остролистен живовляк и градински чай, които се кипват във вряща вода. Сместта се оставя да изстине и 3 ч.ч. дневно се изпиват от нея.  Ако кашлицата е по-дълбока, може да се добавят още полски мак, цветенца от лопен, а също резене и анасоново семе. Допълнително предварително загрято масло от жълт кантарион може да се втрие в областта на гърдите.

При запушен нос

Ако дишането е трудно,защото носът е запушен, трябва да се сложи овлажнител на въздуха. Преди всичко в спалнята, защото при запушен нос се диша през устата и  по този начин изсушава още повече гърлото.

Рецепта 2:
1 кубче от кокосова мазнина се разтапя върху слаб огън. Добавят се 4 суп.л. майорана. Оставя се да престои 24 часа, още веднъж се стопля и се прецежда. С този мехлем намазвате носа няколко пъти дневно. Помага също и етерично олио от градински чай.

При дрезгавост

Вратът ви боли, гласът е „паднал”, едвам ви разбират заради дрезгавия глас. В този случай също се погрижете въздуха да е достатъчно влажен, сложете няколко капки  масло от клек (Pinus mugo) в ароматната лампа.

Рецепта 3:
2 ч.л. листенца от градински чай се слагат в 500 мл. вода да кипнат, 15 мин. стои покрито. Няколко пъти дневно по 1 минута се жабурите и след това изплювате.

При хрема
Ако носа тече, очите са зачервени , често се секнете, то е започнала здрава хрема. Срещу това помагат инхалации срещу определени билета. 

Рецепта 4:
Напълвате една голяма тенджера с вода и слагате на котлона да заври. Слагате 1 суп.л. лайка (противовъзпалително), 1 суп. л. мащерка ( противомикробно), 1 суп.л. градински чай (за врата и гърлото) и 1 суп.л. майорана (заради хремата). Оставяте покрито да постои. Слагате хавлиена кърпа на главата си и правите инхалации като през носа вдишате, а през устата –издишате.

Болки в крайниците

Усещате умора и сте без сили. Болките в крайниците са предвестник на грипа. Вана с билки може да подейства добре.

Рецепта 5:
Натрошавате 60-70 гр.  евкалиптови листенца и ги изсипвате в 3 л. вряла вода да кипнат. 15 мин. престоява покрито и след това изсипвате  сместа във ваната. Към листенцата от евкалипт, можете да добавите елички от смърч. Готовата билкова смес ограничава достъпа на бактерии до тялото.

Трескавост

Първите симптоми на разболяването вече са факт: температурата е леко завишена (36.9 - 37.4). При стойности от 37.5 до 39.4 вече става висока   и грипът вече е дошъл.

Рецепта 6:
Правите  чай от липа или от листенца от бъз (1 ч.л. в 1 ч.ч вряла вода, 5 мин.кисне). Пие се умерено топло на малки глътки, за да се изпотите. Така се сваля температурата.

При тръпки

Ходим в добре отоплени помещения, с дебел вълнен пуловер, но вътрешно ни втриса, а краката отказват и отказват да се стоплят. Сигурни знаци, че настинката прогресира.

Рецепта 7:
Направете вана на краката  с 2 суп.л. лавандула и 2 суп.л.морска сол. Започнете с топла вода като доливате с по-гореща, доколкото ви е приятно. Подсушете си краката и намажете с масло от лавандула. Обуйте чорапки.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email