Оставете лекарствата! Ето изпитани бабини рецепти при простуда


| Прочетено Прочетено: 8197 пъти | КоменариКоментари: 0



Оставете лекарствата! Ето изпитани бабини рецепти при простуда

При настинка, простуда, кашлица, сополи, дрезгав глас не  посягайте веднага към хапчетата, а помогнете на имунната си система с възможности, които имат билките, хомеотерапията, инхалациите, компресите и други домашни начини. Да, много по-лесно е да пиете сироп и да гълтате таблетки, но ползите за здравето ще бъдат много повече, ако се справите с вирусите сами. Ако не успеете да се преборите инфекцията, то поне може да получите облекчение на оплакванията.

Рецепта №1
При настинка, докато носът още „ не тече”, то предварително може да подсилите организма с пурпурна ехинацея (Echinacea purpurea)  , с африкански пеларгониум, наречен още африкански здравец (Pelargonium sidoides), а също и при  Туя окциденталис  (Thuya occidentalis), съветва проф. Карл Цвиауер, педиатър  в болницата в  Санкт Пьолтен, Долна Австрия.

Рецепта №2
Дишането и кашлицата при бронхит може да се подобрят, както и отхрачващо ефект да  настъпи с безстъблена иглика (Primula acaulis), с бръшлян (Hedera helix) , който действа спазмолитично,  мащерка ,  и женско биле (Glycyrrhiza glabra), която действа спазмолитично и сгряващо, обяснява д-р Алфред Клемент, фармацевт във Виена. Игликата действа отхрачващо и спира секретите, а коомбинацията между мащерка и иглика усилва основното им действие.

Рецепта №3
За отпушване на носа и синусите помага комбинацията между 8 билки: тинтява (Gentiana) , иглика, киселец (Rumex acetosa), бъз, върбинка (Verbena officinalis) и горчивия иберис (Iberis sempervirens), който успокоява възпалените лигавици.

Рецепта №4
Лук върху ушите? Да, това е доказано средство против болки в ушите, което също „освобождава”  гърдите, помага при бронхит, както и при болки в шията. Причината е сяросъдържаща протеинова съставка, която се нарича Aliin. Накълцайте лука на дребно, увийте го в памучна кърпа и го положете върху ухото.

Рецепта №5
Оцет при висока температура? Да, и той действа много добре: по равни части студена вода и плодов оцет се смесват добре. След това потопете кърпа, изцедете и положете върху прасците.  Не се прилага, ако болният има студени крака. Ако това свали температурата, то цялата процедура отново може да се повtори.

Рецепта №6
Как да помогнем, за да се изпотим? Смес от липа и/или бъз действат при побиване на тръпки и втрисане. 2 ч.л. от цветчетата на билките се заливат с вряща вода и киснат 10 мин, след което се прецеждат.  Давайте чая на децата преди лягане. Те трябва да носят пижами и да са добре завити. Чаят не трябва да е горещ, а  топъл. Прилага се при болки във врата, действа противовъзпалително и аналгетично.

Рецепта №7
Кои ароматични масла помагат при вани? Ментолово, евкалиптово, масло от мащерка и масло от иглички от смърч действат благотворно, помагат и на кръвоснабдяването и оросяването. Те облекчават болките в крайниците и действат температуропонижаващо. Намаляват и секретите от носа. За бебета е забранено. Децата могат да останат във ваната не повече от 10 мин. В никакъв случай не се къпете при треска!

Рецепта №8
И отново за пилешката супа. При остър бронхит тя е противопоказана, за препоръчване е да се направи, когато бронхитът е в началото. Тя възпира инфекцията на горните дихателни пътища,  температурата, облекчава болките в крайниците. Само домашно приготвената супа обаче действа! Пилешката супа съдържа карнозин- съединение от 2 аминокиселини в пилешката супа, което действа като антиоксидант. В пилешката супа добавете праз лук, целина, моркови, магданоз, дафинов лист и плодчетата от хвойна, а ястието да къкри 1-1.30 ч. Сварявате с фиде и поднасяте със ситно нарязано пилешко месце.  Поне 2 пъти дневно да се взема.



Съвет на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email