Д-р Цветанка Янакиева: Какво не трябва да правим при простуда?


| Прочетено Прочетено: 2920 пъти | КоменариКоментари: 0



Д-р Цветанка Янакиева: Какво не трябва да правим при простуда? Малко хора се замислят за това кое не е уместно при простуда и кашлица. Въпреки това съществува списък с действия и продукти, които при простуда и грип са нежелателни.

Забрана за обилно хранене
да се прехранва болния е равносилно да се храни болестта. Още древните лекари са забранили обилното хранене на своите болни. Доста хора при боледуване нямат апетит, но и много смятат, че преяждането спомага за по-бързо оздравяване. В този случай голяма част от енергията ще отиде за храносмилане на голямото количество храна. Болните ще боледуват по-дълго и рискът за появата на усложнения ще нарасне.

Разбира се това не означава, че при простуда болният трябва да гладува. Необходимо е да се намалят порциите, да се избягва пържено и по-тежкосмилаеми продукти и да се става от масата с леко чувство на глад. В храната да присъстват достатъчно количество белтъчини и витамини, които ще са необходими за възстановителните процеси.

Горещи напитки
колкото и да е странно за някого горещите напитки при простуда са нежелателни. Те действат раздразващо на лигавиците на устната кухина и гърлото /при продължителна употреба могат да предизвикат тежки хронични заболявания/, увреждат я и улесняват проникването на болестотворни причинители. В началото може да ви се струва, че горещият чай е облекчил вашето състояние, но това е временно облекчение, което се сменя с влошаване на състоянието.

По време на боледуване, особено при висока температура, се препоръчва да се пият много течности. Те трябва да бъдат топли с температура комфортна за гърлото.

Лимон и други цитрусови плодове
имат голямо количество витамин С, но съдържат много киселини, а бактериите и вирусите се чувстват добре в кисела среда. За това се препоръчва да се пие алкална минерална вода.

Сладки лакомства

 в тях няма нищо полезно. Съветът е да ги изключите съвсем от храната си, още повече при боледуване. Сладкишите са висококалорийна храна, която натоварва организма. Освен това потискат имунната система. Доказано е, че обилната употреба на захари снижава действието на левкоцитите – имунните клетки на кръвта, основна част на имунитета. Сладката среда в устната кухина стимулира размножаването на патогенни бактерии.

Кафе и алкохол
по време на боледуване трябва да се изключат. Те обезводняват организма, а това е недопустимо при остри дихателни инфекции. Не се препоръчва даже малко количество алкохол в чая.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Съвет на Здравница

виж повече за д-р Цветанка Янакиева - консултант на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email