Болничната стая може да накара пациентът да се предаде


| Прочетено Прочетено: 2374 пъти | КоменариКоментари: 0



Болничната стая може да накара пациентът да се предадеКое кара някои пациенти сами да прекратят земния си път точно в болница, скачайки от високо? Защо вместо да  мобилизира всичките си сили, болният се предава?  Отговорите търсим с психоложката на "Здравница" доц. д-р Маргарита Бакрачева.

- Доц. Бакречева, що за лудост е да избереш да си сложиш край на живота, скачайки от болничен етаж?
Когато човек вземе решението да сложи край на живота си винаги е драматично. И  ако е планирано не с цел  „зов за помощ“, означава пълна степен на отказ и отчаяние. Болничната стая е едно от местата, в които човек се отдава на екзистенциалните въпроси за живота, смъртта, смисъла на битието, страха. Това допълнително може да  го разтърси емоционално  и да го накара да се предаде. По-скоро  тук не може да говорим за избор, може би това е мястото, в което подобно решение идва спонтанно.  Спонтанно като действие,  не като трупали се мисли в тази посока, спонтанно в смисъла на катализатор на самото действие.

-  Обикновено, близките на пациента са спокойни, че „ ето, той е в болница, под наблюдение, а то...
Стресът е голям за близките особено в случаите, в които не са забелязали промяна в поведението или нещо, което да предвещава подобно развитие на ситуацията. Тогава това, което не им дава покой  е не толкова мястото, колкото неотговорените въпроси и чувството за вина: „Защо не разбрах/усетих/забелязах“.

- Такова самоубийство как може да се обясни ?Дали  е спонтанно, еуфорично или е дълбоко премислено?
Обмислянето, емоциите и действията често се разминават  при  този тип действия. Всичко започва с мисли, които преминават в усещания, изгражда се нагласа, правят се планове и за щастие, често пъти не се стига до действие. В други случаи, действието, актът се отлага и изведнъж някое събитие може да го отключи спонтанно.  Но това решение не връхлита хората просто ей-така, изведнъж, без да са го мислили, така или е имало предистория.

- Често лекари, а и болни, които стават свидетели на събитието се чувстват зле... това е вид психотравма за тях...
Лекарите преживяват ежедневно стресови и травматични ситуации, така че разполагат с достатъчно защитни механизми. При тях също основното е  чувството на вина – че не са предотвратили инцидента. За останалите пациенти подобна случка е травмираща,  именно, защото се намират в болница. Мястото, на което възлагат надежди, че ще ги излекува, а ставаточно обратното - оказват се свидетели, как някой в тяхното положение се отказва и предава, което може да понижи и тяхното чувство на вяра и надежда.

- Как може да се противодейства на това явление у нас?

Напоследък лекарите и медицинският персонал са достатъчно ангажирани. За жалост, рядко ги виждаме да се впечатлят от емоциите и психичното здраве, за тях  пациентът е просто „работа“ и не заслужава подобно внимание, но това е друга тема. Съседите по стая, но най-вече близките са тези, които могат да бъдат сензитивни и да доловят послания от  рода на „Няма смисъл“, „Не ми се живее“, които често се появяват в завоалирана форма.

- Как виждате ролята на болничния психолог?
Психологът в болничното заведение ме навява на аналогия с училищния психолог – със стотици деца и тийнеджъри, за които трябва да се погрижи, без да има възможност. Но в онко-болниците напр. тези специалисти оказват невероятна подкрепа. Болничният психолог има по-различна подготовка от всички останали психолози. Начинът на реакция при хронични заболявания, подходът при стрес- от научаване на страшната диагноза и етапите, през които преминава болният – това са само два от примерите за различни модели на работа.  Това е изключително тежка работа. Аз се сещам за забавния пример с неболнични психолози – смехотерапията, която внедриха двама колеги-актьори в детското отделение на "Пирогов". Тя освежава  и разсейва децата и има много позитивен ефект.

- Какво да направи един пациент,  ако усети, че губи почва под краката си в лечебно заведение, което и да е то...

Ако човек наистина е взел тежкото решение, че не иска да живее повече,  той рядко има желание и ще потърси помощ. Във всички случаи, ако се почувства нестабилен, депресиран, обзет от тревожност  трябва да се обърне за подкрепа към специалист, близки, приятели.

Съвет на Здравница

виж повече или се свържи с доц. Маргарита Бакрачева консултант на Здравница


Още полезна информация от доц. Маргарита Бакрачева:

прочети още Какво първо ти идва наум, като чуеш щастие?

прочети още Снимка първо, после ако има време, я изживей

прочети още Пълноценната почивка държи далеч професионалния срив

прочети още Доц. Маргарита Бакрачева: Езикът на тялото издава болестите ни?

прочети още Намерете своя начин да кажете сбогом на гадните емоции












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email