Действа ли болкоуспокояващо Витамин В1 (тиамин)?


| Прочетено Прочетено: 478 пъти | КоменариКоментари: 0Действа ли болкоуспокояващо Витамин В1 (тиамин)?

Витамин В1 е водноразтворим, т.е постъпил в организма се пренася в черния дроб и бъбреците, където с участието на ензим се превръща в активната си форма - кокарбоксилаза. Хранителната витаминоза В1 се наблюдава много рядко днес, но може да се наблюдава заради повишен разход или недостатъчно всмукване на витамина. Напр. при бременност и кърмене, алкохолизъм, тиреотоксикоза /болестно състояние, което се дължи на повишена функция на шитовидната жлеза/, повишена температура.

Лечение с витамин В1 се налага при увреждане на стомашно-чревния тракт и  прием на антибиотици.

Продължителното използване на витамина води до покачване на кръвното налягане /и двете граници/. Той не повлиява на кръвотворенето, но противодейства на сулфонамидите, които потискат образуването на левкоцити.

Витамин B1 се използва за лечението на неврити и полиневрити, дори и като не са свързани с недосги на този витамин. Той се употребява и при състояния на изтощение, съпроводени с депресия, бърза умора, напрегнатост.  Успокоителното му действие дава основание да се прилага при болкови състояния -ишиас, периферни невралгии,  фантомни болки и др.

Допуска се възможността за положителен ефект и при някои форми на склероза /дисеминирана склероза/, при мускулна дистрофия и др. Установено е , че при хронична сърдечна недостатъчност, нивото на витамин В1 и кокарбоксилазата в сърцето, черния дроб, мозъка и бъбреците е понижено, което налага внасянето му в организма. При болни с нарушено коронарно кръвообръщение  и хипертонична болест се установява изменение в нивото на кръвната захар, което се нормализира с допълнително приемане на витамина. В някои случаи на сърдечна недостатъчност, съпроводена с хиповитаминоза В1, се наблюдава нечувствителност на миокарда към прилаганите лекарствени средства. Добавянето на витамина към лечението възстановява чувствителността на сърдечния мускул към тях.

Влиянието на витамин В1 върху моторната и секреторната функция на стомаха, а също и успокоителния му и обезболяващ ефект позволяват използването му за лечение на язвена болест. Той се назначава още в предиоперативния и следоперативния период, тъй като при операция се наблюдава повишен разход на витамин В1.

При някои ендокринни заболявания той се включва в комплексното лечение.

При захарен диабет витаминът няма специфичен ефект, но прилагането му заедно с инсулин, витамин В2 и РР подобрява състоянието на болния. В някои случаи инжекционното му прилагане може да подобри по-бързото отзвучаване оплаквания от подагра /отоци, зачервяване, болки в ставите/.

Витамин В1 приложен в акущерството ускорява раждането и отслабва болките. Обезболяващото действие на витамина, дори в големи дози, обаче се оспорва от много автори.

При много хора обаче се наблюдава повишена чувствителност към витамин В1, която се проявява с гадене, повръщане, главоболие, сърцебиене и др. оплаквания. При големи дози се наблюдават дори сърбеж, уртикария и ...астматичен пристъп.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Витамин B1, ФитоФарма, 60 капсули

разгледай и поръчай Витамини и Минерали

прочети още Както усвоявяме витамин А, така усвояваме и мазнините

прочети още Може ли липсата на витамини да издава от каква болест страдаме?

прочети още Витамин D или защо е най-важното да не го предозирате?

прочети още Слънчевият витамин D бори настинки и вируси

прочети още Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)

прочети още Защо витамин Е е толкова важен за жените?

прочети още Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?
Акценти от ЗдравницаКакво представляват фитонцидите?

Какво представляват фитонцидите?

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества....още

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

От 16-18 ноември 2023 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе поредното издание на следдипломния курс, организиран от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология....още

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ тази събота (02.09.2023 г.)....още

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков са млади и много амбициозни лекари, част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email