Може ли липсата на витамини да издава от каква болест страдаме?


| Прочетено Прочетено: 912 пъти | КоменариКоментари: 0



Може ли липсата на витамини за издава от каква болест страдаме?

В поредица от статии ще ви запознаем с (почти) всичко за витамините.

Витамините са вещества, които се набавят с храната и са жизнено важни за поддържане на нормалните обменни функции в организма.

Те са вещества, които нямат характер на лекарствени средства, независимо от високата им и безспорна биологична активност. Всъщност, витаминните препарати намират широко приложение като фармакологични агенти,които се вместват по различен начин в механизма на възникване на различни болестни състояния, които не са свързани с недостига им в храната.Това обяснява непрекъснатото увеличаване производството на витамини.

Състояние на недостиг в организма може да се развие независимо от хранителния режим - напр. при някои болестни състояния, свързани с нарушено усвояване или оползотворяване,както и при рязко повишаване на нуждите от тях по различни причини. Витамините могат да притежават и друго, невитаминно, специфично за конкретното съединение действие.

Познаването на всеки конкретен витамин е от изключително значение. При много заболявания витаминни препарати се прилагат само защото се прави груба аналогия между клиничната картина на заболяването и симптомите, наблюдавани при недостиг на определени витамини в храната. Безразборното и необосновано лечение, както и самолечението с витамини крие опасности за здравето. Погрешно се счита, че витамините са лишени от странични ефекти. Те зачестяват при едновременното и неоправдано прилагане на витамини заедно с други лекарствени средства, което лесно може да бъде обяснено с взаимодействията помежду им. Като се има предвид развитието на съвременната фармакология, то реалната нужда от използването на витамини в ежедневието трябва да се преценява особено критично. Подобряване на болестното състояние след прилагане на лекарства, без витамини се наблюдава в повече от 40 на сто както при органичните, така и при неврологичните заболявания.

Какво е провитамин?

Някои витамини се набавят чрез храната под формата на неактивни техни предшественици или провитамини, които в организма се превръщат във витамини. Така напр. се осъществява задоволяването нуждите на организма с витамините А и Д. Провитамините се отличават от биологично активните витамини в химично отношение. Както витамините, така и провитамините, които се съдържат в храната,се поемат чрез чревната лигавица на организма чрез дифузия. Това е възможно, когато концентрацията им в храната е достатъчно висока. Освен това се наблюдава и усвояването им при по-малка концентрация в храната. В едни случаи организмът може да поеме наличните минимални количества витамини, а в друг - да предпазва тялото от поемането на високи количества.

Витамините биват водноразтворими и мастноразтворими.

Една от основните функции на водноразтворимите витамини е да удоволетворяват нуждите на организма при образуване на активни ензими - витамините В1, В2, В3, РР  и др. Мастноразтворимите витамини пък не спадат към коензимите, но и те изпълняват своята биологично активна функция в комбинация със специфични белтъци.

Витамините В1, В2 и РР напр. участват активно в окислително -редукционните процеси в организма. Витамин В12 взема участие в синтеза на съединения, необходими за разграждането на глюкозата. Витамин РР  напр. понижава нивото на холестерола в кръвта. Нивото на холестерола в кръвта се понижава от витамин С, а се повишава от витамините А и С.

При недостиг на витамин В1 и В2 в храната също се намалява усвояването на белтъчините.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email