Може ли липсата на витамини да издава от каква болест страдаме?


| Прочетено Прочетено: 547 пъти | КоменариКоментари: 0Може ли липсата на витамини за издава от каква болест страдаме?

В поредица от статии ще ви запознаем с (почти) всичко за витамините.

Витамините са вещества, които се набавят с храната и са жизнено важни за поддържане на нормалните обменни функции в организма.

Те са вещества, които нямат характер на лекарствени средства, независимо от високата им и безспорна биологична активност. Всъщност, витаминните препарати намират широко приложение като фармакологични агенти,които се вместват по различен начин в механизма на възникване на различни болестни състояния, които не са свързани с недостига им в храната.Това обяснява непрекъснатото увеличаване производството на витамини.

Състояние на недостиг в организма може да се развие независимо от хранителния режим - напр. при някои болестни състояния, свързани с нарушено усвояване или оползотворяване,както и при рязко повишаване на нуждите от тях по различни причини. Витамините могат да притежават и друго, невитаминно, специфично за конкретното съединение действие.

Познаването на всеки конкретен витамин е от изключително значение. При много заболявания витаминни препарати се прилагат само защото се прави груба аналогия между клиничната картина на заболяването и симптомите, наблюдавани при недостиг на определени витамини в храната. Безразборното и необосновано лечение, както и самолечението с витамини крие опасности за здравето. Погрешно се счита, че витамините са лишени от странични ефекти. Те зачестяват при едновременното и неоправдано прилагане на витамини заедно с други лекарствени средства, което лесно може да бъде обяснено с взаимодействията помежду им. Като се има предвид развитието на съвременната фармакология, то реалната нужда от използването на витамини в ежедневието трябва да се преценява особено критично. Подобряване на болестното състояние след прилагане на лекарства, без витамини се наблюдава в повече от 40 на сто както при органичните, така и при неврологичните заболявания.

Какво е провитамин?

Някои витамини се набавят чрез храната под формата на неактивни техни предшественици или провитамини, които в организма се превръщат във витамини. Така напр. се осъществява задоволяването нуждите на организма с витамините А и Д. Провитамините се отличават от биологично активните витамини в химично отношение. Както витамините, така и провитамините, които се съдържат в храната,се поемат чрез чревната лигавица на организма чрез дифузия. Това е възможно, когато концентрацията им в храната е достатъчно висока. Освен това се наблюдава и усвояването им при по-малка концентрация в храната. В едни случаи организмът може да поеме наличните минимални количества витамини, а в друг - да предпазва тялото от поемането на високи количества.

Витамините биват водноразтворими и мастноразтворими.

Една от основните функции на водноразтворимите витамини е да удоволетворяват нуждите на организма при образуване на активни ензими - витамините В1, В2, В3, РР  и др. Мастноразтворимите витамини пък не спадат към коензимите, но и те изпълняват своята биологично активна функция в комбинация със специфични белтъци.

Витамините В1, В2 и РР напр. участват активно в окислително -редукционните процеси в организма. Витамин В12 взема участие в синтеза на съединения, необходими за разграждането на глюкозата. Витамин РР  напр. понижава нивото на холестерола в кръвта. Нивото на холестерола в кръвта се понижава от витамин С, а се повишава от витамините А и С.

При недостиг на витамин В1 и В2 в храната също се намалява усвояването на белтъчините.
Акценти от ЗдравницаКакво представляват фитонцидите?

Какво представляват фитонцидите?

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества....още

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

От 16-18 ноември 2023 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе поредното издание на следдипломния курс, организиран от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология....още

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ тази събота (02.09.2023 г.)....още

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков са млади и много амбициозни лекари, част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email