Както усвоявяме витамин А, така усвояваме и мазнините


| Прочетено Прочетено: 596 пъти | КоменариКоментари: 0



Както усвоявяме витамин А, така усвояваме и мазнините

Витамин А /Ретинол/ се отнася съм мастноразтворимите витамини. Среща се в няколко вида - витамин А и витамин А2, който притежава 30 на 100 от активността на витамин А1. Ретинолът се усвоява в организма от постъпващите в храната каротини, които са около 10. Каротините се трансформират в клетките във витамин А. Всмукването му се ускорява от наличието на жлъчен сок.

Степента на всмукване на витамин А може да бъде използвана като мярка за  всмукване на мазнините изобщо. Витамин А се транспортира в кръвта под формата на белтъчен комплекс и се отлага в черния дроб като мастна киселина.

Използване като лекарство

Хиповитаминоза може да развие при недостатъчно постъпване на каротин в храната, както и при повишаване на нуждите от него - напр. при кърмене, бременност, детска възраст, при интоксикации,инфекциозни заболявания и др. Недостатъчност може да се развие и при нарушено всмукване в резултат на ентероколити, недостиг на жлъчни киселини, операции на стомашно-чревния тракт.

Трябва да се знае, че малките деца и подрастващите имат ограничени възможности на превръщане на каротина във витамин А. Този процес е забавен и при заболявания на черния дроб, бъбреците, диабет, а намалена функция на щитовидната жлеза е напълно блокиран. В този случай е наложително да се внася в организма витамин А, а не каротин.При някои чернодробни увреждания се намаляват възможностите за отлагане на витамин А в черния дроб. Режимът на хранене е тясно свързан с осигуряването на необходимите количества от витамин А. Недостатъчното количество белтъчини в храната и организма, а оттам и в циркулиращата кръв затруднява пренасянето на витамина до тъканите, където той се оползотворява или отлага. Подобни форми на хиповитаминоза А могат да се повлияят при коригиране на общия белтъчен дефицит.

Най-добре изяснена е ролята на витамин А за зрението.

Ретинолът играе важна роля и за поддържане състоянието на епитела. Влиянието му върху изграждането на нормален епител оказва положителен ефект върху акнето.

Витамин А стимулира синтеза на надбъбречните хормони- полови и кортикостероиди. Най-вероятно намесата в синтеза на надбъбречните хормони е от значение за стимулиращия ефект на витамин А върху растежа. Може да се допусне, че това е и описаният благотворен ефект на ретинола върху предменструалния синдром- главоболие, неразположение, отоци и  др.

Витамин А влияе благоприятно и върху обмяната на  холестерола, с което се обяснява повишаването на нивото му при прилагане на големи дози.  Той се намира в антагонистично отношение с хормона на щитовидната жлеза. Витамин А способства за повишаване гликогена в черния дроб,мускулите и миокарда.

Внимателно с употребата му!

При повишено съдържание на витамин А се намалява здравината на клетъчните мембрани, което се съпровожда с нарушения във функциите на клетките. Хипервитаминоза А може да се развие при продължителен прием на много високи дози. Симптомите при предозиране са загуба на апетит, повишена възбудимост, повишена чувствителност на крайниците, удебеляване на костите, оток и болезненост на ставите, косопад, суха, грапава кожа, увеличен черен дроб.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Витамин А, ФитоФарма, 60 капсули

разгледай и поръчай Витамини и Минерали

прочети още Може ли липсата на витамини да издава от каква болест страдаме?

прочети още Витамин D или защо е най-важното да не го предозирате?

прочети още Слънчевият витамин D бори настинки и вируси

прочети още Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)

прочети още Защо витамин Е е толкова важен за жените?

прочети още Защо витамините са важни за здравето и кой витамин в кои храни можем да намерим?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email