Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)


| Прочетено Прочетено: 2879 пъти | КоменариКоментари: 0



Витаминозната С бомба с черен бъз (подбрани рецепти)

Независимо дали е на сироп, чай или на мармалад черният бъз (Sambucus nigra) е толкова полезен, че можем да го наречем витаминозната С - бомба. Фитотерапевтите обаче посочват, че е добре да не пропускаме да се полюбуваме и на растението, когато цъфти заради красотата на белите му съцветия и заради лечебното ухание.

Растението е един от най-добрите имуностимулатори и се препоръчва като естествено средство срещу различни бактерии и вируси, които имат грипоподобен характер, а също и за превенция срещу простуди . При остри състояния сироп и чай от бъз действат благотворно.

Черният бъз е известен със своя противовъзпалителен, болкоуспокояващ и антиоксидантен ефект.  Сравняван е с витамин С, заради ползите, които има и витамина за здравето. Важно е  да се отбележи, че аскорбиновата киселина не се образува от организма и затова е необходимо да се достави отвън.

Предполага се, че името на рода (Sambucus nigra) обхваща 40 вида (у нас виреят само 3-черният, който е наричан още дървовиден, свирчовина, бозик, бойзан, бъзлян, а също и сърчовка, червеният -, който също е дървовиден, чийто цветчета при цъфтежа стават жълтеникави (при черният – са бели), а плодчетата му са червени, бъзак-тревисто растение, което се среща като бурен у нас.
Името, според някои билкари произхожда от названието на ирански триструнен инструмент (самбука), който се изработва от дървесината на черния бъз.

Това непретенциозно към климатичните и почвените условия дръвче, всички части на което са употребявани за приготвяване на лекове, е сред малкото растения, известни още от предисторически времена. Извоювало си е такова уважение, че му приписват мистична сила, смятали го за пазител на двора и дома. Според поверието, ако расте до напр. до обора, то предпазва добитъка от болести. Черният бъз в миналото е бил считан за растение на семейството.

Отварата от листата (сред съставките им танини, смоли, самбуцин, самбунигрин, етерично масло, витамин С, каротин ) помага за бани при ревматизъм, кожни обриви, прочистване на организма.

Рецепта № 1: (чай при втрисане)
Когато усетите, че се разболявате или първите признаци на втрисане се появат, то си направете незабавно чай от бъз. Сложете 2 ч.л. изсушени цветчета (ситно надробени) и ги залейте с 250 мл. вряла вода. Накиснете ги в покрит съд за 15 мин.Прецедете. Към отварата добавете 1 ч.л. плодчета от черен бъз. Оставете да се кисне още 15 мин. Прецедете пак и изпийте на глътки, съветва австрийският свещеник-билкар Бенедикт на своя блог blog.kraeuterpfarrer.at.

Рецепта №2
Черният бъз действа и пикочогонно: 1 ч.л. корени се заливат с 750 мл. вода, завират в похлупен съд на слаб огън в продължение на 30 мин. Кисне до изстиване, прецежда се и се пие студено на глътки или със супена лъжица. Дневна доза – да не се превишава 30 мл.

Рецепта №3 (вана)
Слагат се 100 гр. пресни цветчета от черен бъз в 1 л. да ври на бавен огън 60 мин. Прецежда се и се изсипва във водата за вана. Действа укрепващо на здрави, а при болни – усилва имунната им система.Ваната е подходяща и за хора с кожни проблеми.

Рецепта №4
При възпаление на ноктите и нокътната плочица отново на помощ се притичва черния бъз: оберете листата от 3 пресни стръка и ги измийте на течаща вода. Накъсвате листата на ситно и добавете малко вода, така че докато поврат да стане гъста кашичка.Вземете малко от сместта и добавете студенопресовано етерично олио (по избор). Върху ленено парцалче, най-добре с формата на пръсти положете от лечебната смес, която е затоплена предварително. Най-добре  правете компреса вечер преди лягане. На сутринта махнете, отмийте и с тинктура от арника втрийте, за да се усили лечебното действие.

Рецепта№5
За подсилване на имунитета пийте чай от черен бъз. Лечебният курс е поне  3 седмици. Сложете 2 ч.л. изсушени цветчета (ситно надробени) и ги залейте с 250 мл. вряла вода. Накиснете ги в покрит съд за 15 мин.Прецедете. Пийте 1 час преди лягане. По желание може да подсладите с малко мед.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти от черен бъз

прочети още Как да различаваме бъзак от черен бъз?

прочети още Петър Димков: Черният бъз е най-силната българска билка

прочети още Грипът идва! Продуктите с черен бъз са необходими и полезни. Кои са и от къде да ги намерим?

прочети още Рецепти на Джуна с черен бъз (част 1)

прочети още Вана с черен бъз облекчава ревматичните болки

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Напитка на дълголетието с черен бъз и още 10 старинни рецепти

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Благотворната сила на растенията: Черен бъз

прочети още Лековити рецепти за сироп и мармалад от черен бъз

прочети още Защо черният бъз е магическа билка?












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email