В сезона на уринарните инфекции зад хроничния цистит може да се крие опасно заболяване


| Прочетено Прочетено: 1944 пъти | КоменариКоментари: 0



В сезона на уринарните инфекции зад хроничния цистит може да се крие опасно заболяване.

В сезона на уринарните инфекции специалистите предупредиха, че зад хроничния цистит може да се крие опасно заболяване.

Проблемът с уринирането при жени може да е първи симптом  на множествена склероза.

През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата, рязко се увеличават случаите на цистит и други уринарни инфекции. Зад характерните оплаквания (парене, често уриниране или пък невъзможност да се изпразни докрай пикочния мехур), понякога се крие по-сериозен проблем. За това алармират специалистите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където беше открит специализиран функционален урологичен кабинет. Това е едно от малкото места в България, където може да се направи цялостна оценка на долните пикочни пътища.

„Много е важно циститът да не се самодиагностицира, защото оплакванията от пикочните пътища са много оскъдни и зад симптоми, които някой кръщава „цистит“, може да се крие много сериозен проблем, за съжаление най-често онкологичен. Имаме много пациенти, които 2-3 години са се лекували с диагноза „хроничен цистит“, след което като дойдат при нас, виждаме един огромен тумор. Това не трябва да се допуска!“, убеден е доц. д-р Еленко Попов, уролог към Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ.

Той обяснява, че за съжаление циститът е бактериална инфекция и е един от малкото случаи в медицината, при които няма как да се избегне антибиотик. Преди да бъде изписан обаче, е добре да се направи ехография и антибиограма, за да бъде избран най-подходящият.
В 80% от случаите всичко приключва до тук. Ако след антибиотичния курс симптомите продължат или започнат да се повтарят периодично, тогава трябва да се направи по-подробно изследване, за да се изключи някаква аномалия в пикочните пътища или по-сериозен проблем.

Какво включват изследванията при уринарните инфекции?
За да се изключи по-сериозно заболяване при рецидивиращи инфекции се прави оглед на долните пикочни пътища, т.нар. цистоскопия.  Целта на това изследване, което се провежда амбулаторно и отнема 10-15 минути, е да се види дали няма някаква аномалия.  То се осъществява с помощта на флексибилен цистоскоп – миниатюрна камера, която позволява цялостен оглед на долните пикочни пътища. Всяко затруднение при лекуване на уринарна инфекция, при затруднено уриниране или наличие на кръв в урината се диагностицира с този метод, който показва и най-малките промени в пикочните пътища.

Ако цискоскопията не даде резултат, се прибягва до още по-специализираното уродинамично изследване: проследяване на целия цикъл на уринирането – от напълването на пикочния мехур до неговото изпразване. Подходящо е за хора с невъзможност за уриниране  (обикновено мъже с уголемена простата). Подобен проблем се набллюдава и при жени, но там причината е доста по-неприятна – понякога е първа проява на неврологично заболяване (мултипленна склероза при по-млади жени; някакъв съдов инцидент; инсулт).

Възможно е загубата на контрол върху тазовите резервоари (изпускане или невъзможност за изпразване на пикочния мехур) да е първа проява на тези заболявания. Другата голяма група са пациентите с изпускане, които имат изтичане на урина. Този метод помага да се прецени дали да се избере оперативно или медикаментозно лечение.

„Уродинамичното изследване се налага при около 10-15% от пациентите, но е задължително при тях, защото цикълът инфекция-антибиотик-инфекция-антибиотик много бързо агрегира. Бактериите много бързо стават нечувствителни, инфекциите стават все по-сериозни, все повече се скъсява времето между тях“, обяснява доц. Попов, който е един от опитните хирурзи-уролози в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и извършва прегледи и в новооткрития функционален кабинет.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email