При хроничен стрес черният дроб забавя своята функция и става ленив


| Прочетено Прочетено: 1664 пъти | КоменариКоментари: 0



При хроничен стрес черният дроб забавя своята функция и става ленив

Съветите са на Десислава Ангелова, натуропат, нутриционист, международен лектор по холистична медицина.

Какво е хормонален баланс?

Той се определя от хармоничното функциониране на нашето емоционално, физическо и духовно тяло. Ако имаме здраво физическо тяло, балансирани емоции, то това ще укрепи нашия дух.

Как стресът влияе на хормоналния ни баланс? Сега се намираме в още по-голям стрес, отколкото преди 1 година, предвид на пандемията?

Стресът наистина се отразява на нашите хормони, особено, когато е хроничен. Когато сме под стрес и преживяваме някакво предизвикателство в нашия живот,  то надбъбречните жлези отделят хормоните на стреса. И това е добре, защото така ние се опитваме да се справим с дадена ситуация в нашия живот.  

При хроничен стрес, хормони като кортизол навлизат в кръвта, и тогава ние става по-малко чувствителни към хормона лептин, който ни дава усещането, че сме сити/ заситени. И тогава ние посягаме към нещо сладко, искаме да се храним повече. Целта е да натрупаме енергия, за да се справим със ситуацията в която сме.

Хроничният стрес обаче намалява метаболизмът в нашето тяло. Тогава се появяват и различни дисбаланси в нашия организъм: напр. увеличава се кръвната захар, учестява се пулсът,  може да се повиши и кръвното налягане. И затова много често ние усещаме стреса върху стомаха и корема.

Когато надбъбречните жлези отделят тези хормони на стреса, и в частност кортизола дълго време, то тогава щитовидната жлеза забавя своята функция. Хроничният стрес отслабва функциите на щитовидната жлеза: метаболизмът се забавя, трупаме килограми, появява се т.нар мастна тъкан около корема, и като още една последица: това започва да влияе на репродуктивните способности на жената.

В резултат на хроничния стрес се увеличава и холестерола. И това рефлектира върху това как ние се чувстваме емоционално и физически. Последиците са най-различни: умора, безсъние, склонност към преминаване от едно депресивно състояние към друго, от една емоция към друга.

При хроничен стрес черният дроб забавя своята функция и става ленив. При жените той е ключов за хормоналния баланс. Освен всички други функции, черният дроб ни помага да се справяме и с излишните естрогени. И това допълнително натоварва шитовидната жлеза, която е много чувствителна към токсичността в тялото.

Всичко в организма работи в хармония: когато една жлеза е уморена и работи извън баланс, това оказва влияние върху останалите.

Много често умората на надбъбречните жлези е съпроводена с инсулинова резистентност, с поликистозни яйчници, проблеми с фертилитета, с месечния цикъл. Последствията са много и най-различни, при всеки е строго индивидуално.

Кои са емоциите, които нарушават баланса от които имаме нужда?

Емоциите са свързващото звено между нашето физическо тяло и нашия Дух. Те са индикатор на това, което се случва с нас. Всички емоции са важни и всяка идва, за да ни научи на нещо, да ни покаже нещо. Често зад гнева, който изпитваме се крие някаква болка, която може да идва още от детството. В този смисъл няма лоши или добри емоции. Емоциите стават нездравословни, когато дълго време остават незачетени или неосвободени. Затова понякога трябва малки стъпки, за да ги преработим.

Трябва да се знае още, че биохимията на жените е по-различна от тази на мъжете.

Кои храни са като „гориво” за жлезите с вътрешна секреция?

Всяка храна носи определена вибрация. Трябва да се знае също, че всеки стрес води до дехидратация на тялото. И обратното е вярно: всяко обезводняване на тялото причинява стрес. И това кара клетките на организма да страдат. Страда и черния дроб, който започва да произвежда повече холестерол, и той се трансформира точно в обезводнените клетки. За да ни запази, това е нормален, естествен процес. Знаете, ние сме 70 на сто вода, при мозъка - до 80 на сто. Когато сме в стрес, ние чувстваме все едно мозъкът ни е замъглен.

Всеки стрес, и емоционалният вкл., причинява дехидратация на тялото.

Трябва да се храни според особеностите на нашето тяло и организъм. Да не се приемат безалкохолни напитки, алкохол, да не се прекалява с кафето.

Жените да внимават със захарта и тестените изделя, вкл. и глутена имат изкючително обезводняващо въздействие. Захарта „изсушава” тялото, извлича магнезия от клетките, който е ключов за хормоналния баланс. Разбира се, трябва да се избягват храни, които съдържат консерватни, консерви, рафинирани продукти.

Много важно е в храненето да имаме достатъчно зеленчуци. 50 на сто от обедното и вечерното хранене е добре да бъде със зеленчуци. Да имаме добри източници на протеини - яйца, риба, а също комбинациите кафяв ориз- червена леща, кафяв ориз-нахут, елда, киноа, защото те балансират кръвната захар.

Когато сме в стрес, не е добре да минаваме на диети или крайни ограничителни режими. Защото те ще причинят нов стрес за тялото, или ще засилят вече съществуващи дисбаланси.

Трябва да имаме редовни хранения, защото така постигаме постоянни нива на кръвната захар. 3 хранения на ден се препоръчват, когато имаме умора на надбъбречните жлези и проблеми със щитовидната жлеза.

Добре е храната ни да е екологично чиста, местно отгледана, най-прекрасният вариант е ние да си я отглеждаме. Да не забравяме в храненията ядки, семена, кълнове.

Сладките картофи се препоръчват при проблеми с набъбречните жлези

Какви още микроелементи са полезни за хормоналния ни баланс?

Освен магнезий, трябва да си набавяме достатъчно цинк /доста  трудно се усвоява от растителната храна/, витамин В6 /помага за усвояване на магнезий/, както и всички витамин В, вкл. В 3 и В5. Не трябва да забравяме още витамин Е, витами С/ дава енергия на надбъбречните жлези/, както и витамин D, а също селен, омега-3, омега -6 мастни киселини. Йодът също е важно да се набавя чрез храненето.

Шуслеровите соли, които се използват за възстановяване на хормоналния баланс са същите, които се препоръчват при паник атаки и различни емоционални проблеми. Това са три антистресови соли.  Това е Шуслерова сол №2 / приема се сутрин/, Шуслерова сол №5 /на обед/ и Шуслерова сол №7 /магнезиев фосфат/, който може да се взема вечер. Като дозировка се препоръчва по 5 таблетки от всяка, поне 2-3 месеца.

При силен стрес и по-дълго време да се използват. Шуслерова сол №5 може да се използва и при проблеми със съня. Шуслерова сол №2 се препоръчва и след прекарана вирусна инфекция. Шуслерова сол №7 е подходяща за хора на които им предстоят изпити с цел овладяване на стреса.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email