Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията


| Прочетено Прочетено: 2473 пъти | КоменариКоментари: 0



Бадемът - лечебвото дърво, за което четем в Библията

Бадемът, като растение присъства в културата на много народи. Неговата родина е Средният Изток, там където е възникнала християнската религия, и не е изненадващо споменаването му, и то многократно, в Библията.

В най-старите издания на Библията бадемът, заради ранния му цъфтеж е символ на вяра в доброто бъдеще. В Първа книга на Библията – Битие, бадемът е споменат като „между най-добрия от храните“.

В Четвърта книга – Числа, се описва жезълът на патриарха Аарон, който разцъфтява с бадемови цветове. Цветовете на бадема и техният цъфтеж дават модела на менора – свещеният за юдаизма седемстволен свещник (светилник). Във Втора книга – Изход, Господ заповядва на Моисей: „...и направи светилник от чисто злато... с три чашки като миндалов цвят... на едното клонче и три чашки като миндалов цвят на другото клонче..., а на стъблото на светилника трябва да има четири чашки като миндалов цвят...“

Клончета от бадемово дърво се използват в християнство, като символ на непорочното зачатие и раждане на Исус Христос, а художниците на Ренесанса изобразяват Младенеца, обграден от бадемови клончета.

Нapoднaтa мeдицинa изпoлзвa широко бaдeмoвитe ядки за здравни и лечебни цели: при захарен диабет, бронхиална астма, безсъние, мигрена, aнeмия, кaшлицa, при заболявания на жлезите с вътрешна секреция и др. Те се препоръчват за слаби и анемични деца, за общо укрепване на организма при хора, прекарали тежки заболявания и операции, за болни от туберкулоза. Медицински изследвания показват, че при консумацията на бадеми се намалява съдържанието на холестерол в кръвта и се подобрява съотношението между „добрия“ и „лошия“ холестерол – повишава се нивото на „тежкия“ холестерол – HDL, а се понижава нивото на „лекия“ холестерол – LDL, обяснява българският учен проф.Пенчо Далев в своята книга"Диворастяща храна".

Бадемовото мляко се използва за лечение на стомашна язва. То притежава противовъзпалителни, антисептични, овлажняващи, антиоксидантни и слабителни свойства. То се взима като слабително средство при тежки констипации, а също така като успокоително, при сърдечни болести, при пневмонии, бронхити, гърлобол и др. Бадемовото мляко влиза в състава козметични препарати, използвани срещу целулит и за зарастване на белези.

Бадемовото масло – Oleum amygdalae, се получава чрез студено пресоване на бадемовите ядки. Съдържа над 60% ненаситени мастни киселини. То е най-богатият източник на витамин Е. Излъчва слаб приятен аромат и има орехов вкус. Бадемовото масло се използва за медицински и козметични цели. В медицината се използва при хроничен хепатит, холецистит, при спазми, бронхиална астма, анемия, болки в ушите, херпеси и др. Във фармацията се използва за приготвяне на мастноразтворимите витамини, на хормонални препарати и др.

Бадемовото масло е основа за изготвянето на козметични продукти, предназначени за поддържане на кожата и косата. То забавя процеса на стареене на кожата, подхранва я, като й придава хубав цвят и здрав вид. Бадемовото масло се нанася върху кожата като овлажняващо средство и обикновено се използва от масажистите при тяхната практика.

Бадемовото масло се използва за поддържане в добро състояние на дървените части на музикални инструменти, като обой и кларинет.












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email