10-те най-популярни рецепти с витаминозни чайове, които борят грипа


| Прочетено Прочетено: 2104 пъти | КоменариКоментари: 0



10-те най-популярни рецепти с витаминозни чайове, които борят грипа (подбрани рецепти)

Как да посрещнем сезона на грипа и грипните вируси по-здрави? Народната медицина залага на класическите билки: липов цвят, лайка, облепиха, хрян.

„Здравница” подбра 10-те най-популярни рецепти с витаминозни чайове.

Рецепта 1
В сезона на простудите за повишаване защитните сили на организма се препоръчва домашен чай от липов цвят и шипка. Смесват се наситнени по 25 гр. (2 препълнени чаени лъжички) и в равни количества от двете билки, заливат се с 250 мл. студена вода, загрява се до кипване и ври 5 мин. Отварата се пие умерено топла, подсладена с мед или с добавена 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок. Най-добре е по 1 ч.ч към вечерята или по 2-3 ч.ч дневно.

Рецепта 2
Смесват се равни части плодчета на шипка и касис. Вземат се 20 гр. смес, залива се с 2 ч.ч. вряща вода, кисне 1 ч., прецежда се. Добавя се захар и се пие по ½ ч.ч 3-4 пъти дневно.

Рецепта 3
Измиват се стафиди, наситняват се, заливат се с вряща вода в съотношение 10: 100, врят 10 мин. и се изстискват. Сместа се прецежда и се добавя същото количество запарка от шипки. Приема се по ½ ч.ч няколко пъти дневно.

Рецепта 4
Вземете по равни части плодчета от офика и шипка. Залива се с 2 ч.ч. вряща вода, кисне 1 ч., прецежда се. Добавя се захар и се пие по ½ ч.ч 3-4 пъти дневно.

Рецепта 5
2 суп.л. сушени плодчета от касис се слагат в 2 ч.ч вряща вода, престоява на водна баня 30 мин., кисне на стайна температура 15 мин. и се прецежда чрез изстискване. Взема се по ½ ч.ч 2-4 пъти дневно 30 мин. преди хранене.

Рецепта 6
Направете запарка от липов цвят: 1 суп.л. се залива с 1 ч.ч. вряща вода, кисне 15 мин. и се прецежда. Приема се по 1 ч.ч току-що приготвена запарка 3 пъти дневно и подсладена с мед. Ако пък имате ангина добавете към отварата сода бикарбонат (1 ч.л на 1 ч.ч. запарка).

Рецепта 7
Приготвя се слаба запарка от черен чай, добавя се прясно изстискан лимонов сок, черен пипер и се подслажда с мед- има добро потогонно и пикочогонно въздействие.

Рецепта 8
4 суп.л. наситнени плодчета на смокиня (сушени) врят в 3 ч.ч. вода 10 мин., прецежда се и се подслажда с мед на вкус. Приема се топло по 1/3 - ½ ч.ч. през целия ден (3-4 пъти).

Рецепта 9
2 суп.л. лайка се залива в 500 мл. вряща вода, оставя се да изстине и се изпива на 2-3 пъти през деня, преди храна.

 Може да се направи и студен воден извлек: 5 суп.л. билка се залива с 500 мл. вода, кисне 8-16 ч. и това е дозата за 2 дни.

Удачна е и направата на спиртна тинктура,  с която да разполагате: дозата 3: 10 (дрога/ ракия ). Кисне 15-20 дни, приема се по 15-20 капки в малко вода, преди хранене.

Рецепта 10
Настърганите корени на хряна се поставят в червено вино в съотношение 1:4. Приема се по 1 суп.л. сутрин и вечер преди хранене.

Може да се приготви и захарен сироп. Корените от хряна се нарязват на кръгчета и се посипват със захар-след няколко часа се отцежда захаро-подобната течност. Приема се 3 пъти дневно по 1 ч.л.

Друго предписание: 400 гр. настъргани корени от хрян се разбъркват добре с 500 мл. пчелен мед. От приготвената смес се взема по 1 суп.л. 3 пъти дневно преди храна. Преди всеки прием сместа да се разбърква добре.














Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email