Чай от кори на дъб действа подмладяващо


| Прочетено Прочетено: 8950 пъти | КоменариКоментари: 0



Чай от кори на дъб действа подмладяващоПозабравена рецепта с кори от дъб (Cortex Quercus L.) споделя австрийският билкар-свещеник Бенедикт* на своя блог blog.kräuterpfarrer.at. Той  е ученик на Херман Йозеф-Вайдингер (1918-2004), считан за един от най-известните съвременни природолечители,  последовател на Света Хилдегард, Парацелс, Кнайп... Свещеник Бенедикт е  колумнист на австрийския вестник Kronenzeitung.

Рецепта  - чай за подмладяване:

Изсушени и фино нарязана кора от дъб (която е желателно да се сваля от счупени клонки от дърво, което е дебело,колкото човешки пръст) се стриват (смилат).

2 чаени лъжички от сместа се заливат в 250 гр. студена вода, цяла нощ киснат и на сутринта отварата се кипва. Прецежда се и се чака да изстине. Готовият чай се пие на гладен стомах. Прави се веднъж седмично в продължение на цяла година.

Още за приложението на корите на дъба
Летния дъб се среща на групи или единично предимно в низините. Зимният дъб расте в
предплапинския и плапинския пояс на цяла България до 1500 м надм. височина. Дъба е високо дърво с широка, сбита, а при свободно растящите разперена корона.

Летният дъб има голи, гладки, кафявозелени или синкаво зелени едногодишни клонки с дребни, почти закръглени лещанки. Листата му са с къси и дебели дръжки, неправилно плитко или по-дълбоко пересто наделени на 5-7 двойки тъпи дялове, голи и от двете страни или отдолу тънко пухести, но със стареенето оголващи, с изключение на жилките. Люспите на чашките (купулите) пепеляво пухести, керемидообразно разположени и наредени спираловидно, плоски.

Зимният дъб е със зеленопепеляви или кафявочервеникави и голи едногодишни клонки. Листата му са пересто врязано наделени на 4-7 двойки, най-често заострени дялове и отгоре са голи, тъмнозелени, а отдолу - пухест, с дребни кичурести власинки. Чашката (купулата) на жълъда отвън е с пухесm по гръбната страна люспи, част от които са и възлесто задебелени.

Цъфтят през април-май.

Използваема част:

Тънката гладка кора от млади дървета с диаметър до 10 см или от млади клонки, която се бели рано напролет - март-април. за целта върху кората се правят напречни и надлъжни нарези, след което тя се очуква леко с чукче и се бели. Така обелената кора се суши на слънце (с лицевата страна отгоре), на сянка или в сушилня при t до 50С.
Кората може да се вземе и от прясно отсечени дървета, които се поставят на специални- станоци и се белят с рукан.
Изсушените кори отвън са лъскави, гладки, кафявосиви и с белезникави лентицели, а отвътре са кафявочервени или жълтеникави. Вкусът на изсушената билка е силно стипчив и слабо нагарчащ. Допустима влажност 15%. Опакова се в торби. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Лечебно действие и приложение:
Кората на двата вида дъб има запичащо и противовъзпалително действие. Прилага се за лечение при диарии и за гаргара при възпаления в областта на устата и глътката, също при изгаряне.

Българската народна медицина препоръчва дъбовите кори още при малокръвие, скрофули, кръвохрачене, повръщане на кръв, силна и продължителна менструация, дизентерия, глисти, албумин, малария, кащлица, бронхит, възпаление на пикочния мехур, лош дъх на устата, киселини и болки в стомаха и др.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email