Билкари: Зеленият чай не се пие по време на хранене


| Прочетено Прочетено: 1791 пъти | КоменариКоментари: 0



Билкари: Зеленият чай не се пие по време на хранене

Зеленият чай  е най-богатият на флуор растителен продукт. Но ако се пие по време на хранене, съществува риск дъбилните вещества в него да намалят с 2/3 усвояването на желязото от хляба и ориза.

Чрез многобройни научни проучвания на химическото му съдържание са установени 150 етерични масла, дъбилни вещества, витамин С, каротин, алуминий, магнезий, 25 минерални вещества и микроелементи.

Японски, китайски и германски учени смятат, че консумацията му може да преодотврати развитието на ракови заболявания ( на кожата, хранопровода, дебелото черво и др) Тези профилактични свойства на зеления чай се проявяват благодарение на флавоноидите. На тях се дължи и намаляване вредното влияение на никотина.

Наред с другото, той укрепва защитните сили на организма против  грипоподобните вируси, има противовъзпалително действие и предпазва зъбите от кариес. Също така  забавя процесите на стареене, намалява нивото на холестерина и опасността от стесняване на сърдечните коронарни съдове, както и от атеросклероза и образуване на тромбози.

Предполага се, че субстанциите на зеления чай ще играят в бъдеще важна роля в борбата срещу вирусите и проявите на СПИН. А изследователите в Русия обръщат специално внимание на въздействието на катехините срещу бактериални токсични вещества и го включват в терапията на дизентерията.

Как правилно да го пием?
На хората, склонни към напълняване се препоръчва пиенето на зелен, вместо на черен чай. Съдържанието на кофеин в него е по-ниско, а на танини- по-високо. Затова е доста по-горчив, дори тръпчив. Възможно е кофеинът в зеления чай да има негативен ефект при хора с високо кръвно и сърдечни проблеми. 

1-1.5 гр. зелен чай се слага в 1 ч.ч. вода и се залива с топла вода, която да не е по-гореща от 60-70 С.  Оставя се да кисне 2-3 мин. похлупен, без да се разбърква и се изпива без прецеждане.

Повечето японци приготвят напитката така: 2 гр. зелен чай се слага в 1 ч.ч. топла вода, кисне 1-1.5 мин. и се прецежда. Веднъж използвани листенцата му могат да се запарват 3-4 пъти, съветва Кети Иванова, автор на книги за лечебните растения.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email