Как се грижат за онкоболните в Австрия?


| Прочетено Прочетено: 2214 пъти | КоменариКоментари: 0



Как се грижат за онкоболните в Австрия?

Охлаждаща шапка спасява косата на пациентите от последиците от химиотерапия

Косопадът е една от най-значимите странични ефекти на химиотерапията. Както за жените, така и за мъжете загубата на косата удря драматично самочувствието им. Голото теме също така прави и болестта видима. Дори има пациенти, които точно поради тази причина прекъсват животоспасяващата терапия.

Обаче с най-обикновена охлаждаща шапка нещата могат да се променят. С нея главата се подържа хладна и аксесоарът се приема много добре от онкоболните.

„Сутрин като се събудя първото, което гледам е дали има паднала коса на възглавницата ми. И когато няма въздъхвам облекчено. След ставане гледам да си направя все пак хубава прическа, сешоар, разбира се не ползвам, но полагам грижи за външността си”, разказва 64 –годишната Герта Х.

Идеята за поставяне на охлаждаща шапка при провеждане на химиотерапия  се лансира за първи път преди 1 г. на форум в Лондон, Великобритания. Австрия решава да се включи в проекта, и след снабдяване с необходимата апаратура и аксесоари веднага услугата се предлага на раковоболни пациенти.

Резултатите досега са обнадеждаващи, а услугата радва болните.Всички дами са си запазили косите , а единственият мъж, участвал в предварителното тестване също  е доволен . Системата е доста проста: охлаждащата шапка се състои от 2 части: през силиконовата обвивка се помпа охлаждаща течност като се подържа температура от 18 С . Лекарят като взлезне с охлаждащия уред в залата за вливания го посреща мощно „ура”. Малцина считат терапията за неудобна. Все пак е възможно да се появи главоболие заради употребата на охлаждащата шапка.

Процедурата започва с лента, която предпазва ушите. Косите се намазват с гел, за да може силиконовото покритие да се плъзга по тях, тъй като трябва да стои солидно и плътно прилепнал. 60 мин. преди началото на химиотерапията се започва с охлаждането.

Охлаждащата шапка помага да се понесе по-лесно химиотерапията и най-вече има психологически ефект. Охлаждането продължава по време на химиотерапията, както и между 1- 3 часа след това, тъй като фоликулите на косата се делят много бързо и около 90 % от тях се намират във фаза на растеж. Те са толкова точно чувствителни към химиотерапията колкото и туморните клетки, обясняват специалистите.

При охлаждането се свиват съдовете на кожата на главата, по този начин се намалява оросяването и притока на кръв, като в същото време по-малко количество от химикала (цитостатици) проникват до косата чрез кръвта, и оттам по-малко косопад.

Все пак някои критически настроени пациенти изразяват опасенията си, че влошаването на кръвоснабдяването може да намали успеха на терапията. Ново проучване сред 1300 пациенти обаче сочи, че тези опасения засега са безпочвени.

От медицинска гледна точка загубата на коса е най-малкият страничен ефект, единодушни са и лекари, и пациенти, но всички те подкрепят новата грижа, която се предлага в Австрия.

Важно след лечението с химиотерапия онкоболните да се показват без притеснение в обществото и да са част от него.И дали искат да разказват за раковото си заболяване или не , е въпрос на личен избор. Важното е да не губят качество на живот.

Много от тях признават, че като си видят голото теме мислят негативно за химиотерапията като  го свързват с близката смърт.” Когато си видя голото теме сутрин в огледалото, просто си затварям очите. А така с коса е доста по-добре”, признава и 48-годишният Гюнтер Т.

Процедурата струва 32 евро, но още не е ясно как ще се поема от публичните фондове.

Съвет на Здравница

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп

прочети още 8-те най-популярни рецепти при рак

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email