Етерични масла в третата възраст (част 2)


| Прочетено Прочетено: 2295 пъти | КоменариКоментари: 0



Етерични масла в третата възраст (част 2)продължение на: Етерични масла в третата възраст (част 1)

Рецептите и съветите са на австрийското издание „Apotheker Zeitung”.


Грижи за устата, при лезии и сухота в устата
Грижата за оралното здраве при възрастните има специално място. Вземането на повече лекарства води до сухота в устата, а като последица се явява и затруднен говор. Повечето от хората в третата възраст са с протези, а останалите им зъби са обект на кариеси и др. болежки. Също и след лъчетерапия могат да се явят поражения на лигавицата на устата. Ето как можем да им помогнем.

Рецепта при стоматит
Смесват се  масло от лимон- 20 капки, от лютива мента – 10 капки, от чаено дърво – 10 капки.  Взема се 1 капка от сместа и се слага в половин чаша вода. Жабури се устата, не се гълта!

При сухота в устата
Смесват се масло от портокал – 30 капки, от мандарина(Citrus reticulata )- 10 капки и от лютива мента- 10 капки. Вземат се 2 капки от сместа се разтварят в 30 мл вода, може и минерална. Слагат се в бутилчица с пулверизатор. Всеки ден се впръсква в устата! Приготвяйте си ден за ден нова тинктура.

За хармонизиране на тяло-дух

Различни тревоги и  грижи, които са налегнали възрастните могат да бъдат преодолени и чрез създаване на чувство за близост чрез масажи и ароматни вани с помощта на подходящите за тях етерични масла. За тях всеки контакт, всяка грижа са  много важни. Дори един масаж на ръцете е една чудесна възможност, която не трябва да забравяте.

Отпускаща баня преди лягане

Смесват се морска сол- 500 гр, масло от лавандула- 50 капки, от майорана( Origanum majorana)- 30 капки, от мандарина- 20 капки. За пълна вана се вземат 4 суп.л. от сместа и се изливат във водата.

Масаж на ръцете
Смесват се масло от лавандула- 1 капка, от портокал- 1 капка, масло  от бензое – 1 капка и с бадемово масло се допълва до 10 мл.

Пълноценни грижи
Възрастните често се чувстват самотни, мислите им за старостта и смъртта, както и проблемите със съня могат да бъдат прогонени  и още чрез подходящи за тях грижи.

Разтривки за подобряване на настроението
Смесват се масло от горчив портокал (Citrus aurantium ).-  2 капки, от портокал (Citrus sinensis )- 10 капки, ванилов екстракт – 4 капки, масло от майрона- 4 капки и с бадемово масло се допълва до 100 мл.

Палиативни грижи
Смесват се масло от равнец (Achillea millefolium)  – 5 капки, масло от лайка, познато още като синя лайка – 3 капки, розово масло - 2 капки,  кедрово масло- 5 капки , лавандулово масло- 10 капки и с масло от жожоба се допълва до 100 мл.

Как да ароматизираме стаята?

Тук трябва да подходите  внимателно с избора на аромат за стаята на възрастния. Предпочитат се предимно много леки, дискретни цитрусови ухания, които в същото време прогонват мириса на урина и действат дизенфекционно. Разбира се, във  всеки случай трябва да се подходи индивидуално и да се прецени дали да сложите ароматизираща лампа в  дома,  освежител за въздуха или ароматизиращ дифузер. В санитарните помещения могат да се използват по-остро миришещи ароматни смеси от маслата на иглолистни дървета.

Ароматизиращ спрей за WC
Смесете масло от лимонена трева – 30 капки, от смърч – 10 капки, масло от пиния – 15 капки, от ела- 5 капки, етанол – 70 мл и с дестилирана вода се допълва до 100 мл.

прочети още: Етерични масла в третата възраст (част 1)











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email