Тайната на доброто здраве е в ... съня (12 съвета за по-добър сън)


| Прочетено Прочетено: 1917 пъти | КоменариКоментари: 0



Тайната на доброто здраве е в ... съня (12 съвета за по-добър сън)Тайната на доброто здраве е преди всичко в съня, гласи древна китайска поговорка. Древните мъдреци са знаели още, че сънят оказва благотворно въздействие върху храносмилането и е фактор за лечебния ефект на приеманите медикаменти. В древните класически медикаменти се подчертава също, че човек трябва да си ляга късно и да става рано през пролетта и лятото, а през есента и зимата – да заспива рано и да се събужда сравнително късно. Часът за ставане от леглото не трябвало да бъде по-рано от първи петли, нито по-късен от изгрев слънце.

Ежедневната следобедна дрямка също е полезен навик, твърдят древни и съвременни китайски лекари. За хората от средната и в пенсионна възраст тя става още по-важна, тъй като краткия сън след пладне повишава защитните сили на организма, предотвратява заболявания на коронарните съдове на сърцето, хипертонията, гастрита и старческото слабоумие, като по този начин спомага и за постигане на дълголетие.

Ето още 12 съвета за това, което не е добре да правите по време на сън:

Съвет 1
Избягвайте да спите по гръб, тъй като в тази поза тялото е изпънато, а не отпуснато, мускулите са напрегнати, ръцете неволно се отпускат върху гърдите, а това предизвиква кошмари и пречи на дишането и на сърдечния ритъм. Правилната поза е да легнета на една страна ( най-добре лявата) със свити колене, така че нищо да не пречи на жизнената регулация и на ци. Когато се събудите, протегнете се, полезно е.

Съвет 2
Избягвайте да се тревожите и безпокоите за каквото и да е преди лягане. Преди заспиване не се отдавайте нито на притеснения, нито на сериозни мисли, а съхранете спокойствието.

Съвет 3
Стремете се да избягвате гнева. Той разстройва циркулацията на ци и на кръвта, причинявайки по този начин безсъние или физическо неразположение.

Съвет 4
Избягвайте преяждането, особено преди сън. Знайте, че лошото храносмилане разваля съня, тъй като прекаляването с ядене натоварва допълнително стомаха и червата.

Съвет 5
Не говорете прекалено много преди сън, защото това подържа ума във възбудено състояние и може да доведе дори до безсъние.

Съвет 6
Старайте се да не спите с лице към светлината. Лягането с лице към източника на светлина разсейва човек и му пречи да заспи.

Съвет 7
Избягвайте да спите с отворена уста. Затворената уста по време на сън помага да се съхрани вродената ци-енергия. Освен това дишането с отворена уста вреди на здравето. Студеният въздух и прахът дразнят белите дробове и могат да причинят заболявания.

Съвет 8
Не спете завити през глава, тъй като въздухът под завивките е спарен, това затруднява дишенето и вреди на здравето.

Съвет 9
Избягвайте да спите на течение. Течението е първият и най-главен болествотворен фактор. Вятърът непрекъснато сменя посоката си и винаги е вероятно да атакува човешкото тяло и да причини някаква болест. По време на сън енергията на мъжкото начало Ин остава вътре в организма. Тази енергия отблъсква атаките на болествотворните сили извън тялото, но ако се насочи навътре в тялото отслабва имунитета му.

Съвет 10
Старайте се да не спите с глава, насочена към печката, тъй като в подобно положение сте изложени на горещината й. От нея главата натежава и очите се зачервяват, възможно е да ви излязат циреи, синя пъпка или пък да се разболеете от хрема.

Съвет 11
За добър сън е полезно измиването на краката с топла вода преди лягане - това подобрява кръвообращението и циркулацията на жизнената енергия ци в тялото.

Съвет 12
Хипертониците и страдащите от главоболие или световъртеж могат да спят на възглавници с пълнеж от хризантеми, касия сена ( майчин лист) или др. билки. Онези, които страдат от безсъние да спят на възглавници, пълни с тръстикови листа или с магнитен прах. Пациентите с глаукома могат да спят на възглавници с пълнеж от стрити на едро класове от обикновена пришница, лотосови листа, корен от ангелика или лечебна касия. Болни със гноен синузит да ползват възглавници с пълнеж от стрит на прах корен от ангелика или цвят от магнолии.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email