Д-р Атанас Матев: Хемороидите не водят до рак


| Прочетено Прочетено: 4596 пъти | КоменариКоментари: 0



Д-р Атанас Матев: Хемороидите не водят до ракВизитка:
Д-р Атанас Матев е хирург, който работи в областта на проктологията; втората му специалност е онкология. Преподава хирургия на студенти по медицина в Тракийския университет - Стара Загора. Той може да бъде открит в Хирургичен ендоскопски център - hemoroidi.bg

Не се притеснявайте да му пишете или да се обадите на 0888 37 50 60.

Има и  Фейсбук страница (“Лечение на хемороиди и анална фисура“) с форум, в който пациентите могат да задават въпроси.

- Д-р Матев, да започнем с един по-личен въпрос: Защо решихте да станете проктолог?

- Аз съм специалист хирург с по-тясна  специализация в областта на колопроктологията. Като млад хирург започнах практикуването на ендоскопски изследвания на дебелото черво, като постепенно в годините работата ми  прерасна в една специализирана проктологична амбулатория с оперативен сектор. Професионалното ориентиране и кариерното израстване е комбинация от много фактори, някои от които изцяло се дължат на случайността. От 1998 г. досега (вече 17 години) не съжалявам за поетото поприще.

- Какво не знаят хората за хемороидите?

- Хемороидите са широко разпространено състояние, което при малка част от хората се превръща в заболяване, което налага намесата на хирург-проктолог. Хемороидална тъкан имат всички хора. Тази тъкан изпълнява биологична роля. При част от пациентите кръвоносните съдове, от които се състои хемероидалната тъкан започват да се разширяват, уголемяват и да излизат извън аналния канал. Хората не знаят за хемороидите, че е възможно пълно излекуване, както и че наличието на кръв в изпражненията не винаги е от хемороиди. Една пета от хората, които кървене след изхождане не страдат от  хемороиди, а от друго заболяване.

- Повече или по-малко случаи имате  днес, сравнено с  преди 15 г., когато започнахте работа като хирург?
- Не мисля, че болните от хемороиди днес и преди 15 г. са се променили, но посещенията от пациенти с това заболяване при мен имат ежегоден ръст. За миналата година сме прегледали 3800 пациенти, като преобладаващата част от тях са с хемороидална болест. Естествено, този голям брой пациенти посрещаме в новата ни високотехнологична клиника при отлични условия и разширен екип.

- За кои фактори е доказано, че са свързани с появата на хемороиди?
Хемороидите съществуват при всеки човек. Хемороидалната болест е заболяване, когато съществуващата хемороидална тъкан започне да дава симптоми, които дори водят до неработоспособност – силни болки, кървене, водещо до анемия и др. Има предразположения към развитието на хемороидална болест, като запекът, намалената двигателна активност и приема на по-малко растителна храна допринасят за влошаване на състоянието.

- По-лесно или по-трудно се лекуват днес хемороидите?
- Добре е с  лечението на  това заболяване да се занимават профилирани специалисти. Те са запознати с новите методи, както и кога какъв метод да приложат. При нас лечението е индивидуализирано.С този подход целим най-добрият ефект да се постигне с възможно най-малко въздействие върху пациента.

- Могат ли те да доведат до рак? Кои са най-честите усложнения до които хемороидите водят?
- Хемороидите не водят до рак, но кървенето се среща и при двете заболявания. Затова при кървене трябва да се направи ендоскопско изследване поне на лявата половина на дебелото черво (ректосигмоидоскопия). При част от пациентите с хемороидите е възможно да получат  при обостряне хемороидална криза, което е силно болезнено състояние. Друго усложнение е продължително и обилно кръвотечение, което води до животозастрашаваща анемия. В такива случаи трябва да  се потърси незабавно специалист.

- Кое е по-голям проблем днес- аналните фисури или хемороидите?
- Повечето случаи на болка в  ануса се дължат на анална фисура. Двете заболявания не се различават от пациентите. Несъмнено, случаите на анална фисура се увеличават. При наличие на симптоми, добре е болните да ни посещават за консултация и мнение. Така те ще са информирани за своето състояние, което не означава непременно провеждане на инвазивно лечение.Прегледите са напълно неболезнени, като се щади достойнството на пациента.

- Едното заболяване изключва ли появата на другото?
- В повечето случаи двете заболявания са самостоятелни,  като  малка част от пациентите имат едновременно както хемороиди, така и анална фисура. Хемороидите не водят до анална фисура, както и обратно.

- Кое е най-модерното, но и най-ефективно лечение на аналните фисури?
- Всички пациенти трябва да знаят, че „модерно“ и „ефективно“ са различни неща.  Много модерни методи след определен период на практикуване се оказват неефективни или с неприемлив процент на усложнения.

Важен е лечителят много повече, отколкото  лечебният метод.


- Дайте съвети за профилактика, така че да не стигаме до проктолог.
- Предразположението към  развитие на хемороиди не може да бъде променено, но начинът ни на хранене, движение и анална хигиена можем да променим към по-добро. Да нямаме запек, прием на достатъчно течности и растителна храна, съдържаща целулоза, ограничаване консумацията на люти и пикантни храни, както и прекалената хигиена на аналната област с използване на алергизираща козметика зависи от нас.

- Поема ли се операцията от здравната каса?
- При 80% от нашите пациенти операция не се налага, т.е. успяваме да решим техния проблем чрез неоперативни методи. Те не се поемат от здравната каса. Само пациентите в последен стадий се лекуват оперативно, като за това съществува клинична пътека
.
Едно интервю на Светлана Желева













Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email