Какво представляват хемороидите и как да се борим с тях


| Прочетено Прочетено: 2076 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво представляват хемороидите и как да се борим с тяхХемороидите представляват разширение на хемороидните вени по вътрешните и външните стени на изходната част на ануса.

Хемороидите се класифицират в четири стадия.
Първи стадий са тези, които кървят след изхождане.
Втори стадий са частично изпадащите извън ануса, но спонтанно прибиращи се.
Трети стадий са тези, които изпадат и трябва да бъдат прибирани с ръка, след което се задържат в аналния канал.
Четвърти стадий са трайно изпаднали и дори прибрани изпадат отново сами.

Какви са симптомите при хемороиди?
Типични симптоми – сърбеж на ануса, силни болки при очистване на организма и светлочервено кървене – могат да са по-сериозни признаци не само за хемороиди, но и за полипи, удебеляване на лигавицата, което пък може да премине в най-лошото – раково заболяване.

Кървенето е първия признак, по който хемороидите могат да бъдат разпознати. Възможно е едновременно с това да се появи сърбеж в областта на ануса. Обикновено изхождането е придружено с болки или парене. Болката може да стане и непоносима, когато надутите хемороиди излязат от ануса заедно с изпражненията и не могат отново да се приберат.

Какви са причините за заболяването?

Причината са липса на целулоза в храната, дори принудителното поставяне на малкото дете върху гърнето, без да има нужда.
Може да ги предизвикат също така и хормонални промени в организма – вземане на таблетки против бременност, продължителна работа в седнало положение, разхлабващи таблетки.

Защо се появяват?
Понякога тъканите, придържащи аналната лигавица към мускулите на ректума, се отпускат и така се появяват хемороиди и свързаното с тях хронично заболяване. Най- често това става под въздействието на смущения на отделителния тракт като запек и разстройство, а така също и след консумирането на пикантни ястия и пиенето на вино, след дълго пътуване, при което продължителното седене е предизвикало оттичане на кръвта и т.н. Заболяването може да настъпи и във връзка с месечния цикъл на жената, бременността и самото раждане.

Бързи мерки при хемороиди

Облекчение носят баните с чиста, студена и подсолена вода, с примес от настойка от лайка. Водата може да е хладка, но никога гореща.

Народни рецепти при хемороиди
Когато кожата на ануса е възпалена, не се използва обикновена тоалетна хартия, която може да предизвика някаква алергия.
Най-важните мерки: храна, богата на целулоза (плодове, зеленчуци, пълнозърнести тестени продукти), много течности (до два-три литра на ден) и освен това повече движение – плуване, тичане, каране на велосипед, гимнастика.

Вземате 100 г троскот, което е почти едно цяло растение, 100 г червен кантарион - цял, без корен, 50 г репей - само коренът, 100 г жълт равнец - цял без корена, 50 г решетка - само коренът, 50 г овчарска торбичка - цялата без корена, 50 г глухарче - цяло с корена. Всичките тези билки се нарязват на ситно и се смесват. Получената смес се разделя на десет дози. Всяка доза се поставя в 5 литра вода да ври, докато течността остане около два литра. Пие се при силна форма на заболяването 5-6 пъти, при слаба - 3 пъти преди ядене. Когато има силно кръвотечение, дозата на овчарската торбичка се утроява - 150 г. След вземането на 2 дози се спира пиенето на билката за 3 дни.

Рецепта с червено подъбиче
Две супени лъжици червено подъбиче се варят на тих огън 5 минути в 500 г вода. След изстиване отварата се прецежда и с нея се правят бани. Лечението продължава 10 дни.

Рецепта с листа от живовляк
10 листа от живовляк се варят в 500 мл червено вино 15-20 минути на тих огън. Пие се като чай три пъти на ден преди хранене. Дозата е за два дни и се пие след затопляне. Лечението продължава не повече от пет дни. След почивка от 5 дни процедурата се повтаря, ако е необходимо.

Рецепта с билката змиярник (змийски лапад)
От корена на билката змиярник се отрязва парченце, голямо колкото царевично зърно. Гълта се по едно късче всеки ден вечер преди лягане. При използване на тази билка е необходима консултация с лекар фитотерапевт за продължителността на лечението.

Съвет на Здравница

виж още Народни рецепти при Хемороиди

прочети още Физиотерапия при Хемороиди

Билките в тази статия може да закупите от Здравословен магазин "Здравница"












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email