Витамините не се пият безразборно


| Прочетено Прочетено: 3588 пъти | КоменариКоментари: 0



Витамините не се пият безразборно„Не е необходимо да пиете витамини, ако се храните балансирано и нямате конкретно оплакване.  Те не носят допълнително енергия и не подобряват настроението”, твърди испанското издание ABC.es, цитирайки проучване на работна група с нутриционисти.

Липсата на витамини, от които се нуждае здравия човек обикновено са в много малки количества и почти не се усещат от организма като дефицит.

Има поне 3 случая, когато обаче приемът им е наложителен и е добре лекар да предпише дозата на необходимите витамини и минерали - при безапетитие у тийнейджъри , защото  това е време на максимален растеж , по време на бременност и кърмене, защото нуждите са по-високи, и в напреднала възраст, тъй като при възрастните се явяват допълнително проблеми с дъвчене или гълтане, а освен това те не са в състояние да ядат всичко, което те се нуждаят, обясняват диетолози.

Приемът на някои витамини дори може да бъде опасен и вреден за здравето. Напр. някои мастно разтворими витамини като A, E, D y K, ако не бъдат вземани под лекарски контрол могат да  увредят черния дроб.

Други, като напр. разтворимите във вода витамини от група В и С обаче се изхвърлят от организма, ако не му са необходими.
Според проучване на US център по превантивна медицина (USPSTF) няма достатъчно научни доказателства, че мултивитамините имат ефект в профилактиката на рака и сърдечно-съдовите заболявания. На същото мнение са и колегите им от университета в Гьотеборг, Южна Швеция, които  публикуваха данни в сп. «Science Medical Translational» че приемът на витамин Е не само не намалява риска от появата на рак, но може да ускори растежа на малки тумори при рискови пациенти, каквито са пушачите напр.

Най-добрият начин да си доставяте витамини и минерали на организма е балансираното хранене, съветват диетолозите. Трикратен прием на плодове и зеленчуци, порция с белтъчини и въглехидрати, мляко и млечни продукти е достатъчно, за да сте здрав.

Голяма част от витамините, особено разтворимите във вода С и В присъстват в плодовете и зеленчуците, но трябва да ги ядете пресни, а не преработени. Когато са в замразено състояние, на компоти и консерви полезните им качества са загубени.

Един от митовете е, че витамините и минералите увеличават прилива на енергия. Повечето от препаратите съдържат жен-шен и кофеин и те са тези, които ни карат да се чувстваме по-активни. Същото и с няколкото кафета на ден. Тези стимуланти не са безобидни. За хората, които страдат от тревожност са забранени, посочват лекарите.
Няма такова заболяване като следваканционен синдром, но има набор от симптоми, които популярно се включват в него като пролетна умора,  отпадналост, липса на енергия, безсъние, апатия. Промените във времето и климата, промяната на часовите зони, повечето светлина са фактори, които влияят на нашето настроение и навици, но процесът на адаптация обикновено трае 1ден и после всичко си идва на мястото.
Ако оплакванията продължат, може би не става дума просто за пролетна умора, а са скрити симптоми на нещо по-сериозно. Имайте предвид, че хепатит, мононуклеоза и анемия могат да причинят усешане за умора, или тези оплаквания да се свързани с началото на депресия, посочват лекарите.

Светлана ЖЕЛЕВА















Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email