Псориазисът не е заразна болест


| Прочетено Прочетено: 8034 пъти | КоменариКоментари: 0



Псориазисът не е заразна болест70 на сто от болните с псориазис  у нас не търсят лекарска помощ.Част от тях подценяват болестта, други направо се насочват към народната медицина, трети се бавят, докато получат направление за специалист. Това съобщи д-р Развигор Дърленски, дерматолог в Токуда болница-София на семинар за журналисти.

Псориазисът не е заразен.
Не може да се "прихване" чрез допир или "предаде" по кръвен път, както неправилно се смята. Псориазисът е генетично кожно заболяване, за което дори лекарите признават, че знаят твърде малко. Болестта може да се прояви по десетки различни начини, посочи още д-р Дърленски.

Най-често болестта се  появява по лакти, скалпа, ходилата, коленете, дланите на ръцете.
Имунната система кара кожните клетки да се делят твърде бързо. Нормалната кожна клетка се лющи от повърхността на тялото за 28-30 дни. Кожната клетка, поразена от псориазис, съзрява и се придвижва към повърхността 3-4 дни. Вместо да паднат и да бъдат подменени кожните клетки се натрупват и образуват лезии, обясни специалистът. Кожата с тава много зачервена заради повишения кръвен поток. Лезиите може да не изглеждат добре, но не са инфекции или отворени рани.

У нас  хората с псориазис
са около  90 хиляди,


 посочват от пациентската организация. Лекари смятат,  че болестта засяга между 1-3 на сто от населението , което прави около 125 млн.  души по света. Особеното е, че заболяването, веднъж появило се , няма излекуване.  То може да бъде подтиснато, но при всеки по-силен стрес да се активизира отново. Засяга почти еднакво и двата пола.

Болестта най-често атакува хората от 20 до 50 г., но може да се появи във всяка възраст, посочи  още кожният лекар. Особено активен е в пубертета като при децата няма долна граница на появата му.

Лекарите не могат еднозначно да кажат кое причинява псориазиса. 1/ 3 от заболелите имат роднина с това заболяване. Стресът също се счита за отключващ фактор, като не е доказано кой вид стрес е по-пагубен - хроничният или внезапният, коментира още кожният лекар. Смята се, че някои инфекции  като варицела, бъбречно възпаление, туберкулоза и др. могат да причинят болестта.

Медикаменти от групата на тетрациклините,
бетаблокери,литиеви  и златни соли , ACE инхибитори


при определени условия могат да съдействат появата на псориазис. Слънчевото изгаряне, както и някои травми също се считат за виновни за болестта, поясни още дерматологът.

Около 10-30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит. Той е подобен на ревматоидния.. Може да се появи по всяко време. При псориатичния артрит ставите и меките тъкани около тях се възпаляват и схващат, обясниха от пациентската организация. Псориатичният артрит може да засегне пръстите на ръцете и краката, врата, кръста, коленете и глезените. В някои тежки случаи води до необратими поражения на ставите.

Освен от артрит, болните с псориазис са застрашени от затлъстяване и високи нива на холестерол, проблеми с метаболизма, улцерозен колит, депресия и болест на Крон, обясни още д-р Дърленски.

Това, че болестта е нелечима, не означава, че не трябва да се лекува.

Леките случаи се третират локално, със специален крем, чиято цена варира от 7 до 50 лв. Среднотежките случаи се лекуват с физиотерапия и локално. Лечението се поема изцяло от пациента.

В момента у нас само най-тежките случаи се поемат от здравната каса. С най-новите биологични лекарства курсът на лечение излиза между 15- 20 хил. евро. По програмата обаче може да се бъдат включени до 20-30 пациенти, което е крайно недостатъчно, посочиха от пациентската организация.

Очаквайте скоро статията - Може ли да се лекува псориазис със солариум?


Светлана ЖЕЛЕВА


Съвет на Здравница

виж всичко за Псориазис

прочети още Пет полезни съвета при псориазис

прочети още Псориазис: причини, симптоми и лечение












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email