Осем храни, които заздравяват имунната система


| Прочетено Прочетено: 10071 пъти | КоменариКоментари: 0



Осем храни, които заздравяват имунната системаИмунната система е съвкупност от органи, тъкани, клетки и техни продукти, изграждащи динамична физиологична система, която осъществява имунния отговор. Основната функция на имунната система е да разпознае и да неутрализира проникналите от външната среда, чужди за организма и представляващи заплаха вещества (антигени), както и да реагира на неопластични промени на организма (тумори и др.). Имунната система осъществява динамично равновесие в самата себе си и потиска и регулира имунния отговор до оптимално за организма ниво.

Има храни, които помагат за заздравяването и укрепването на имунната система. Нека разгледаме кои са те:

Зеле
Зелето е отличен източник на веществото глутамин, което е отличен помощник на една здрава имунна система. Зелето не сравнително евтин хранителен продукт, като може да го намерите дори  и през зимните месеци. Зелето също е добър източник на антиоксиданти. Използвайте го често като го добавяте в суми, яхни и всякакви други ястия. Зелето има свойството да повишава хранителната стойност на всяко ястие.

Грейпфрут

Грайпфрутът е много богат на витамин С. Също така този плод е „натъпкан“ с флавоноиди – естествени химични съединения, които играят основна роля в активирането на имунната система. Консумацията му спомага за отстраняване на функционалните разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки. В случай, че не харесвате вкуса на грейпфрута може да го замените с портокали или мандарини.

Пшеничен зародиш
Пшеничният зародиш е онази малка частица от житното семе, с най-много витамини и минерали. Всъщност зародишът е малкия ембрион на житното растение, който ще „подхрани” бъдещото голямо растение. Точно поради тази причина съдържа толкова много полезни хранителни вещества. В пшеничния зародиш се съдържат цинк, антиоксиданти, витамини и ред други жизнено важни минерали. Пшеничният зародиш предлага също добра комбинация от фибри, протеини и някои добри мазнини. Спокойно може да използвате пшеничен зародиш като заместите на брашното.

Осем храни, които заздравяват имунната система

Чесън
В състава на чесъна се включват множество полезни вещества като фибри, мазнини, макро и микро елементи, фосфор, манган, йод, магнезий, цинк, сяра. Към всички тях може да добавим и витамини С, В, D, P и етерични масла. Благодарение на тази широка колекция от полезни елементи, чесънът много често може да бъде използван за лечебни и профилактични цели. При приготвянето на ястия може да обелите няколко скелидки чесън и да ги поставите 15-20 мин. преди готвене. По този начин ще активизирате ензимите в чесъна и те ще помогнат да заздравите имунната система.

Спанак
Спанакът отдавна е известен като „супер храна“, която е богата на множество хранителни вещества. В спанака също се съдържа фолиева киселина, която помага на тялото да произвежда нови клетки и да „поправя“ старите. Спанакът може да се похвали и с отлична комбинация от фибри, антиоксиданти и витамин С. За да получите най-голяма полза от спанакът трябва да го консумирате суров или леко сварен.

Чай

Зелен или черен? Няма грешен отговор. Зеленият и черният чай за заредени с „бомба“ от полифеноли и флавоноиди. Тези антиоксиданти атакуват свободните радикали и ги унищожават.

Зеленият чай се съдържат витамините С, Р, К, РР, А, D, Е и микроелементите флуор, цинк, йод, мед, манган, фосфор, калций. Съдържащият се витамин С, който е в по-голямо количество отколкото в цитрусовите плодове, се явява мощен антиоксидант, помага на организма да се бори с различните вируси и инфекции, повишава имунитета.

Осем храни, които заздравяват имунната система

Сладки картофи
Както морковите, така и сладките картофи съдържат големи количества бета-каротин, който действа като метла на свободните радикали в организма. Сладките картофи също са богати на витамин А, който е пряко свързан с процеса на стареене и може да намали риска от някои видове рак.

Гъби
В никакъв случай не трябва да отхвърляме гъбите от ежеседмичното хранително меню. В печурките се съдържат големи количества от минерала селен и антиоксиданти. Трябва да знаете, че ниските нива на селен в организма са пряко свързани с развитието на тежък грип. Печурките също съдържат рибонофлавин и ниацин, които играят важна роля в заздравяването на имунната система. Множество проучвания доказват, че гъбите имат антибатериален и антиуморен ефект.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email