Как бързо да се адаптираме към студеното време?


| Прочетено Прочетено: 2080 пъти | КоменариКоментари: 0



Как бързо да се адаптираме към студеното време?

Нека да разгледаме какво препоръчват специалистите, за да помогнем на организма по-бързо да се адаптира към студеното време.

Екстремните промени в температурата засягат предимно възрастните хора и хората с хронични заболявания, особено сърдечно-съдови.

Според специалисти, с настъпването на студеното време хората започват да се движат по-малко, все по-често стоят в непроветриви пространства и започват да наддават тегло.

През есента и в началото на зимата се наблюдава недостиг на витамини В1 и В6 в организма. При спад на витамин В1 се намалява паметта и концентрацията, човек става апатичен, раздразнителен, страда от безсъние.

Как да се храним?
Храна трябва да бъде богата на витамини Е, С и А. Например витамин С е мощен антиоксиндат, който играе важна роля в обмяната на веществата, подобрява имунната система, участва в производството на хормоните на щастието. Отличен източник на витамин С са зеленчуците и плодовете (особено шипката, аронията, касиса и лимона). Картофите също са богати на витамин С. През есента засилете консумацията на лук, зеле, репички и магданоз. Дневната доза на витамин С през есента трябва да е 70-100 мг. за възрастни.

Витамин Е се смята за най-мощния природен антиоксидант. Той поддържа имунната система, участва в синтеза на хормоните, предпазва клетките от увреждания. Витамин Е може да намерите в растеителните масла, зеленчуците, млякото, яйцата, месото и зърнените кълнове. Дневният прием на витамин Е трябва да е 10 мг.

Овесена каша сутрин. Специалистите съветват, въпреки че е еднообразно, да се опитате сутрин да консумирате зърнени култури. Те зареждат тялото с енергия. Комбинирайки зърнените култури с мляко ще подобрите и храносмилането.

За обяд се стремете да приемате повече цветни зеленчуци. Наблегнете на доматите, краставиците и жълтите чушки.

Шоколадът също е препоръчителен. Приемайте по 30 гр. шоколад на ден. Така ще помогнете на мозъка и цялото тяло да работят по-добре в студа.

Не е никак зле, всяка сутрин да приемате и по една супена лъжица мед.

Подсилване на организма
Медът е популярно средство за лечение на редица заболявания. Познат е и се използва често в народната медицина. Има широко антибактериално действие, подобрява работата на мозъка и стомаха. Богат е на много витамини и минерали. Може да се приема по около 100 гр. (1-2 супени лъжици) на ден.

Чесънът отдавна е известен на човечеството като едно чудесно средство срещу настинка. Дори е наричан естественият антибиотик. Причината за неговите лековити свойства е растителното масло с антисептични и антибактериални свойства, което се съдържа в скилидките.

Чесънът действа по-добре, когато е смачкан или изстискан, а не, когато е нарязан, тъй като при смачкването се разрушават повече клетки и се отделят повече важни за имунната система вещества.

Предпочита се консумацията на чесъна суров. Чесънът може също така да бъде поставян стрит в стаята, в която има болен от вирусна инфекция. Така в продължение на 3-4 часа той ще отделя летливи вещества с директен противовирусен ефект.


За да подобрите имунната система изберете Черен бъз (плод) и кленов сироп - Мощен имуностимулатор!


Съвет на Здравница

виж всичко за Грип

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email