Д-р Джовани Дапри: Ракът се плаши от зеленчуци


| Прочетено Прочетено: 4017 пъти | КоменариКоментари: 0Д-р Джовани Дапри: Ракът се плаши от зеленчуциД-р Джовани Дапри е хирург от Департамента по стомашно-чревна хирургия към Университетска болница "Сент Пиер", Брюксел. Секретар е на Европейското училище по лапароскопска хирургия. Автор е на рационализации и патенти със световно значение в областта на лапароскопската хирургия. Д-р Дапри пристигна у нас в началото на тази седмица, за да води първия по рода си у Workshop in advanced Laparoscopic Surgery (обучителен курс по лапароскопска хирургия за напреднали), организиран със съдействието на Европейското училище по лапароскопска хирургия и Българското дружество по хирургия. На него бяха демонстрирани премахване на жлъчен мехур и хиатална херния през един отвор на предната коремна стена. Бяха направени и демонстрации на операции през повече от един отвор на пациенти с рак на стомаха и на дебелото черво.

- Д-р Дапри, за кой път сте в България?
- За първи. Прочетох доста, преди да тръгна за България, и се впечатлих от вашата вековна история. София е един чудесен град с много забележителности и приветливи хора, но аз оперирам по цял ден във Втора хирургия и не мога да посетя всички места. След два дни заминавам за Варна и после обратно в Белгия. Обещавам да дойда отново, за да създадем тук референтен център по лапароскопска хирургия.

- Бихте ли ни разказали повече за този център?

- Има идея Втора хирургия в Александровска болница да стане референтен за България център за обучение по лапароскопска хирургия за напреднали хирурзи от България и Балканския полуостров, която Европейското училище по лапароскопска хирургия ще подкрепи. Сега предстои въвеждането на хирургията през един отвор, т.нар. SILS. Това е хирургията на бъдещето. Съвместно с ръководителя на клиниката доц. Тодоров ще положим всички усилия и ще реализираме този проект.

- Какви са предимствата на тази хирургия?

- Те са главно за пациента - по-малка следоперативна болка, по-малко усложнения, значително съкратен болничен престой.

- Какви са впечатленията ви от българските хирурзи?
- Отлични. Разбрах, че клиниката има почти вековна история. Тази традиция създава един невероятен дух и усещане. Има ред, йерархия. Всеки хирург знае какво да прави и кога. Това е много важно за успеха в лечението. Колегите в тази клиника владеят всички лапароскопски техники и работят модерна хирургия. Имах удоволствието да се убедя сам в това.

- Какви са рисковите фактори за онкологичните заболявания на стомаха?
- Оперирах пациенти с рак на стомаха, рак на дебелото черво, жлъчно-каменна болест. Рисковите фактори са различни. За рака те остават неясни. Който го разгадае, ще получи Нобелова награда. И все пак известно е, че рисковите фактори са разделени в две основни групи - външни и вътрешни фактори. От първите централно място заемат наследствеността и генетичните дефекти. Има гени, които са отговорни за рака. Предстои тяхното разгадаване, а това ще помогне за поставянето на ранна диагноза и успешно лечение. Външните фактори са разнообразни - тук влизат начинът на живот, начинът на хранене, затлъстяването, употребата на пушени и солени храни. Науката за рака е необятна, но има сериозен напредък в тази посока.

- Какви са вашите препоръки за здравословен начин на живот?
- От всичко по малко (смее се). Съветвам пациентите си да живеят здравословно и да избягват алкохола, пушенето, месото. Полезно е да се хапват повече зелени зеленчуци, моркови и кисели плодове. На тези, които не могат без алкохол, им препоръчвам по една чаша червено вино на ден.

- С какви чувства ще си тръгнете от България?

- Тук намерих нови приятели - млади български хирурзи - знаещи и можещи.

Източник: Стандарт

Акценти от ЗдравницаНа Спасовден Христос се възнася на небето

На Спасовден Христос се възнася на небето

Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек....още

Трудните моменти са част от живота, не може само радост и щастие

Трудните моменти са част от живота, не може само радост и щастие

Болката, травмата, тъгата са еднакво присъстващи в живота, наред с радостта, спокойствието и щастливите моменти. Те съставляват едно цяло....още

Какви здравословни проблеми могат да ни донесат жегите

Какви здравословни проблеми могат да ни донесат жегите

Слънце, отпуска, къпане. Сега седим до късно вечер в градините на бирариите. Използваме всяка свободна минута за пикник, планираме пътувания. Лудуваме с децата. Но внимание! Слънцето и топлината галят душите ни, но крият много опасности за тялото....още

Бъдещето е на фермерските пазари

Бъдещето е на фермерските пазари

Хората все повече се замислят откъде идва храната и как се гледа, искат да се здрави, те и техните деца и искат продуктите да са български!...още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email