Д-р Джовани Дапри: Ракът се плаши от зеленчуци


| Прочетено Прочетено: 3892 пъти | КоменариКоментари: 0Д-р Джовани Дапри: Ракът се плаши от зеленчуциД-р Джовани Дапри е хирург от Департамента по стомашно-чревна хирургия към Университетска болница "Сент Пиер", Брюксел. Секретар е на Европейското училище по лапароскопска хирургия. Автор е на рационализации и патенти със световно значение в областта на лапароскопската хирургия. Д-р Дапри пристигна у нас в началото на тази седмица, за да води първия по рода си у Workshop in advanced Laparoscopic Surgery (обучителен курс по лапароскопска хирургия за напреднали), организиран със съдействието на Европейското училище по лапароскопска хирургия и Българското дружество по хирургия. На него бяха демонстрирани премахване на жлъчен мехур и хиатална херния през един отвор на предната коремна стена. Бяха направени и демонстрации на операции през повече от един отвор на пациенти с рак на стомаха и на дебелото черво.

- Д-р Дапри, за кой път сте в България?
- За първи. Прочетох доста, преди да тръгна за България, и се впечатлих от вашата вековна история. София е един чудесен град с много забележителности и приветливи хора, но аз оперирам по цял ден във Втора хирургия и не мога да посетя всички места. След два дни заминавам за Варна и после обратно в Белгия. Обещавам да дойда отново, за да създадем тук референтен център по лапароскопска хирургия.

- Бихте ли ни разказали повече за този център?

- Има идея Втора хирургия в Александровска болница да стане референтен за България център за обучение по лапароскопска хирургия за напреднали хирурзи от България и Балканския полуостров, която Европейското училище по лапароскопска хирургия ще подкрепи. Сега предстои въвеждането на хирургията през един отвор, т.нар. SILS. Това е хирургията на бъдещето. Съвместно с ръководителя на клиниката доц. Тодоров ще положим всички усилия и ще реализираме този проект.

- Какви са предимствата на тази хирургия?

- Те са главно за пациента - по-малка следоперативна болка, по-малко усложнения, значително съкратен болничен престой.

- Какви са впечатленията ви от българските хирурзи?
- Отлични. Разбрах, че клиниката има почти вековна история. Тази традиция създава един невероятен дух и усещане. Има ред, йерархия. Всеки хирург знае какво да прави и кога. Това е много важно за успеха в лечението. Колегите в тази клиника владеят всички лапароскопски техники и работят модерна хирургия. Имах удоволствието да се убедя сам в това.

- Какви са рисковите фактори за онкологичните заболявания на стомаха?
- Оперирах пациенти с рак на стомаха, рак на дебелото черво, жлъчно-каменна болест. Рисковите фактори са различни. За рака те остават неясни. Който го разгадае, ще получи Нобелова награда. И все пак известно е, че рисковите фактори са разделени в две основни групи - външни и вътрешни фактори. От първите централно място заемат наследствеността и генетичните дефекти. Има гени, които са отговорни за рака. Предстои тяхното разгадаване, а това ще помогне за поставянето на ранна диагноза и успешно лечение. Външните фактори са разнообразни - тук влизат начинът на живот, начинът на хранене, затлъстяването, употребата на пушени и солени храни. Науката за рака е необятна, но има сериозен напредък в тази посока.

- Какви са вашите препоръки за здравословен начин на живот?
- От всичко по малко (смее се). Съветвам пациентите си да живеят здравословно и да избягват алкохола, пушенето, месото. Полезно е да се хапват повече зелени зеленчуци, моркови и кисели плодове. На тези, които не могат без алкохол, им препоръчвам по една чаша червено вино на ден.

- С какви чувства ще си тръгнете от България?

- Тук намерих нови приятели - млади български хирурзи - знаещи и можещи.

Източник: Стандарт

Акценти от ЗдравницаКакво представляват фитонцидите?

Какво представляват фитонцидите?

В зависимост от сезона, времето, часа, почвата, температурата и много други фактори, растенията отделят различни по количество фитонциди, често нееднакви по качество. Фитонцидите от различни растения са различни вещества....още

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

ВМА събира най-добрите чернодробни хирурзи в света

От 16-18 ноември 2023 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе поредното издание на следдипломния курс, организиран от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология....още

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Реализират първите 2 нискодозови брахитерапии, които са безплатни за пациентите

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ тази събота (02.09.2023 г.)....още

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Трима млади български лекари с европейска диплома по кардиология

Д-р Николай Поройлиев, д-р Кирил Джоманов и д-р Слави Яков са млади и много амбициозни лекари, част от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email