Аеробика и тялоЕфектът от спортните занимания е най-голям, когато са избрани „по душа“.

На всички е известна ползата от физическите упражнения, както за сваляне на килограми и извайване на фигурата, така и като профилактика на различни заболявания: респираторни, сърдечно-съдови, остеопороза и т.н. Колко често и по колко време е необходимо да се провеждат заниманията със спорт? Специалистите препоръчват 20-30 минути аеробни упражнения (упражнения, включващи една или няколко мускулни групи в движение) 3 или повече пъти седмично, а така също и силови упражнения и такива за разтягане – най-много 2 пъти в седмицата. Ако не успявате да правите нещата по този начин, може да се занимавате 30 или повече минути с упражнения от средна интензивност или да отделите по час и половина 2 дни в седмицата за различни видове натоварвания. Разбира се, ако тепърва започвате да се занимавате със спорт активно, трябва да дадете в началото време на организма, за да се адаптира, така че да не го претоварвате. Какво включват упражненията средна интензивност? Това могат да бъдат и тези обичайни дейности, които извършвате през деня – почистване на дома, разходка пеша. Всяка от тези дейности не оказва значителен ефект върху теглото, но в комплекс с допълнителни занимания се получава не съвсем лошо. За да добавите дейности по време на деня, може да правите следното:
- разхождайте се пеша;
- играйте активно с децата (например федербал навън);
- изкачвайте пеша стълбите, вместо да ползвате асансьор;
- ако работата ви е заседнала, ставайте често от мястото си, протягайте се, правете по няколко крачки.

Трябва да се отбележи, че само с такива упражнения няма да успеете да свалите много от излишните килограми, така че е добре да добавите и още нещо.

Аеробни упражнения.
Те са необходимо допълнение към упражненията със средна интензивност. По време на аеробните упражнения най-вече се горят калории. Те също спомагат за укрепване на сърдечно-съдовата система. Към аеробните упражнения се отнасят:
- бързото ходене;
- бавно бягане;
- колоездене;
- плуване;
танци;
- каране на кънки или ролери;
- тенис;
- занимания с тренажор, предназначен за аеробни упражнения: велотренажор, бягаща пътечка и др. подобни.
За да имате максимална полза от аеробните упражнения, пулсът ви трябва да има оптимално количество удари в минута. В зависимост от възрастта и здравословното ви състояние, оптималното количество е различно. Усреднено, то би изглеждало така:

Възраст – Оптимално количество – Пределен максимум
20-30 год. – 98-146 удара в минута – 195 удара в минута;
31-40 год. – 93-138 удара в минута – 185 удара в минута;
41-50 год. – 88-131 удара в минута – 175 удара в минута;
51-60 год. – 83-123 удара в минута – 165 удара в минута;
61+ год. – 78-116 удара в минута – 155 удара в минута.

Ако пулсът ви е по-висок от оптималния брой удари означава, че се претоварвате, а това не е полезно, така че трябва да намалите интензивността на тренировката.

Упражненията за разтягане са необходими за развитие на гъвкавост на мускулите и сухожилията, което ще ви помогне да избегнете травми по време на тренировките. Освен това, правейки упражнения за разтагяне, също изгаряте калории.
Как да определите дали натоварването не ви е в повече?

Просто – ако в течение на 10 минути след приключване на тренировката, не сте се върнали към нормалното си състояние (успокоено дишане, спадане на напрежението в мускулите), това означава, че се занимавате по-интензивно и трябва да намалите темпото.

Заключение:
Най-главното при заниманията със спорт – това е да го правите редовно, тъй като ако сте пропуснали 2 седмици, мускулите и сухожилията ви отвикват от обичайното натоварване. Също така много важно е да изпитвате положителни емоции, когато се занимавате със спорт, защото без удоволствие от това, което правите, трудно ще постигнете желания резултат. Следователно – изберете си физически занимания по душа!

Всички статии в "Как да отслабнем"

Всички статии в "Упражнения за отслабване (5)"Още от "Упражнения за отслабване (5)"


Отслабване без принуда като изкачвате стъпала

Какво е най-трудното нещо по време на диета? Това е рязкото ограничаване на консумираните храни. Това е нещо, на което не всеки може да устои. ...още

Летни упражнения за отлабване

Ако имате какво да правя през лятото, тогава можете да започнете чисто нов режим на упражнения за някои губят тегло и поддържане на здравето си. Помис ...още

Упражнения - 2 част

През деня - извършва се лек физически труд, който при възможност се увеличава по продължителност. При жените, занимаващи се с умствен труд, физическот ...още

Упражнения за отслабване (част 1)

Отслабване без упражнения е като кола без гориво. Физическите упражнения са много полезни както за отслабване така и за доброто здраве. ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email