Какво да направим, ако детето се задави?Какво да направим, ако детето се задави?Известната испанска болница  Nisa Pardo Aravaca в Мадрид издаде наръчник за родители за  първа помощ при битови инциденти с деца, които могат да възникнат по време на целия им живот.

Паниката е първото нещо, което не трябва да допускате, в случай, че детето ви се задави. Най-често родителят или друг много близък роднина не реагира правилно или изобщо не предприема нищо, за да  помогне на малчугана. Първата реакция, към която се прибягва - да се потупа детето по гърба е неправилна, тъй като може  частичното задушаване да стане пълно, което ще усложни ситуацията още повече и ще причини още по-голям шок за родителят и за детето, отбелязва испанското сп. Hola.

По-важното е да се реагира бързо в ситуация като тази, съветват лекарите. Ако детето се задави и не можете да достигнете до предмета и да го издавите с пръсти, то приложете метода на Хаймлих като първа помощ.

Имайте предвид, че малчуганът може да глътне нещо и то да попадне в трахеята му и да няма оплаквания – като  кашлица напр, да не плаче , да не държи за шията и да се опитва да си вземе въздух.

При частично  запушване на дихателните пътища  най-често кожата на лицето се зачервява, детето  издава свирещ или хъркащ звук,  изпитва страх, опитва се да се изкашля  шумно. Ако след 1-2 минути, малчуганът не изкашля предмета, се обадете на тел. 112!

За метода на Хаймлих трябва:
1. Поставете едната  си ръка, свита в юмрук малко над пъпа на детето,  другата ръка върху нея и направете до 5 бързи притискания в посока навътре и нагоре точно под гръдния кош.

2. След всяко притискане следете дали има някакъв резултат - детето да кашля, плаче или да повърне, защото това е индикация, че въздух отново навлиза в дихателните пътиша.

3. Ако детето губи съзнание, докато чакате линейка, приложете вдишване уста в уста.

4. Ако бебето е по-малко от годинка, наклонете го напред и с дланта на ръката направете до  5 удара по гръбчето  като след всяко потупване проверявайте дали не е изкашляло предмета, който запушва трехеята.

За да не се случват подобни инциденти, възпитавайте децата да не говорят и да не се смеят докато се хранят, да не звънят по телефон , да не тичат със залък в устата.

Светлана ЖЕЛЕВА


Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email