Какво да правим, ако детето ни има висока температура?Какво да правим, ако детето ни има висока температура?

Първото нещо, което трябва да се осъзнае, е, че телесната температура на здравото дете не е постоянно 37 градуса Целзий. Тя непрекъснато леко се покачва или спада в зависимост от времето на деня и от заниманията на детето, като обикновено е най-ниска рано сутрин и най-висока – късно следобед. Тази промяна през деня обаче е много малка. Разликата между температурата, когато детето е в покой, и температурата, когато детето е в движение, е по-голяма. След като е тичало, температурата на напълно здравото малко дете може да е 37.6 градуса Целзий или дори 37.8. (От друга страна температура 38.5 градуса Целзий може да означава заболяване, независимо дали детето се е движило или не.) Температурата на голямото дете по-малко се влияе от движението. Това означава, че ако искате да знаете дали температурата на детето е леко повишена в следствие на заболяване, трябва да му я измерите, след като поне 1 час е било в покой.

Много родители смятат, че температурата е нещо лошо и искат да дадат лекарство на детето, за да я смъкнат, независимо от стойността й. Тя е един от начините, по които организма преодолява инфекцията! Тя също така помага за проследяване на болестта. Понякога лекарят иска да смъкне температурата, защото тя пречи на детето да спи или го изтощава. В друг случай,той не се занимава с нея, а се съсредоточава върху лечението на инфекцията.
При повечето фибрилни заболявания температурата е най-висока късно следобед, а най-ниска – сутринта. При някои заболявания температурата вместо да се покачва и да спада, остава постоянно висока. Например при пневмония. Понякога в края на заболяването, а също така в сутрешните часове при здрави бебета и малки деца температурата е под нормалната (до 36 градуса Целзий). Това не трябва да ви безпокои, ако детето се чувства добре.

Каква е разликата в температурата измерена в устата, под мишницата и в ректума?
Температурата в ректума е най-висока, защото термометърът се поставя в масивна част от тялото. Температурата в устата е най-ниска, защото устната кухина се охлажда от вдишвания през носа въздух. Обикновено разликата между температурата измерена в ректума и в устата е по-малка от 1 градус
Целзий. Измерената под мишниците температура е някъде по средата.

Колко дни трябва да се мери температурата?
След като в продължение на 2-3 дни температурата е била под 38.5 градуса Целзий,правилото е да забравите за термометъра,освен ако лекарят не ви е казал да продължите да мерите температурата или детето изглажда болно.
Детето може да ходи на училище, след като в продължение на 24 часа температурата му е била нормална и то определено се чувства добре, макар и да не са изчезнали всички симптоми на простудното заболяване.

Какво да правим, ако детето ни има висока температура?

Какви мерки може да предприемете?

В периода между първата и петата година детето може да вдигне 40 градуса Целзий (понякога дори и повече) както в началото на леки инфекции- простуда, тонзилит, грип, така и при по-тежки инфекциозни заболявания. От друга страна дори и при опасни заболявания температурата може да не надвиши 38.5 градуса Целзий. Затова не трябва да съдите по нея за състоянието на детето, а да повикате лекар, когато то изглежда болно или различно от нормалното.

Понякога детето е много топло и изглежда зле, ето защо ако през първият ден на заболяването температурата му е над 40 градуса Целзий и не сте в състояние да повикате лекар по-рано от едни час, можете да смъкнете малко температурата с влажна разтривка и парацетамол за деца. За правилното му дозиране следвайте инструкциите върху опаковката.

Противотемпературното лекарско трябва да се даде еднократно, а ако не сте в състояние да се свържете с лекар, след не по-малко от 4 часа можете да повторите дозата.

Целта на влажната разтривка е кръвта да стигне до повърхността на кожата и да се охлади чрез изпарението на водата. (Обикновено влажната разтривка се прави със спирт, но ако процедурата се извършва в малка стая, детето може да вдиша прекалено много количество от него. Затова водата също е добро средство.

Съблечете детето и го завийте само с чаршаф или с леко одеало. Намокрете ръката си в съд с хладка вода. Открийте едната ръка и леко я разтрийте в продължение на няколко минути, като мокрите дланта си, когато изсъхне прекалено много. После покрийте ръката на детето с чаршафа. Направете същото с другата ръка, с двата крака, гърдите и гърба. След половин час отново премерете температурата и ако е спаднала под 40 градуса Целзий, дайте на детето да пие студени течности и го сложете да постои около 15 минути във вана с хладка вода. Когато температурата на детето е много висока и то е зачервено, използвайте леки завивки при нормална стайна температура, може би само чаршаф. Така детето ще се чувства по-добре, а това може да помогне и за спадане на температурата.

Родителите често се тревожат, че ако детето продължително време има висока температура, може да получи гърч. Подобно схващане е неправилно. Понякога рязкото повишаване на температурата в началото на болестта причинява гърч при малките деца. Ето защо трябва да се опитате да свалите високата температура, за да помогнете на детето да не се чувства зле, а не за да предотвратите гърч.

Внимание! Не давайте аспирин на деца до 12 годишна възраст!Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email