Бързи мерки ако детето има възпаление на ухотоБързи мерки ако детето има възпаление на ухотоВъзпалението на ушите се среща често у малки деца. Някои деца почти при всяко простудно заболяване получават възпаление на ушите, а други – никога. През първите 3-4 години ушите се възпаляват много по-често. Всъщност на тази възраст много простудни заболявания протичат с леко възпаление на ушите, но детето няма никакви симптоми и не настъпват усложнения.

Обикновено ухото се възпалява и причинява болка няколко дни след началото на простудното заболяване. След 2-годишна възраст детето казва какво го боли. Бебето може да търка ухото си или да плаче пронизително няколко часа. Възможно е температурата му да се покачи. На този етап лекарят ще открие само леко възпаление на горната част тъпанчето. Повечето леки възпаления на ушите преминават за няколко дни с подходящо лечение.

Когато детето чувства болка в ухото, незабавно трябва да се свържете с лекар, особено ако температурата му е повишена. Лекарствата, които се използват при възпаление на ушите действат много по-добре в ранния стадий на заболяването.

Какви мерки можем да вземем?
Какво можете да направите, за да облекчите болката? В легнало положение болката се усилва. Ето защо трябва да повдигнете главата на детето. Грейката или електрическата възглавничка понякога помагат, но малкото дете обикновено не ги понася. ( Не оставяйте детето да заспи върху електрическата възглавничка, защото има опасност тя да причини изгаряне.). Парацетамолът до известна степен облекчава болката. Ако имате вкъщи лекарство против кашлица, съдържащо кодеин, което лекарят е предписал за същото дете, една доза от него дори още повече ще помогне. (Лекарство, предписано за по-голямо дете или за възрастен, може да съдържа твърде голямо количество от опиата.) Кодеинът е ефикасен при болки, а също и като лекарство против кашлица. Ако болката в ухото е много силна,може да използвате всички тези средства, но преди да сте говорили с лекар, дайте на детето еднократно от лекарството за кашлица с кодеин.

Понякога, още в началото на възпалението се случва тъпанчето да се пробие и да изтече рядка гной. Възможно е сутрин да откриете петно на възглавницата, без детето да се е оплакало от болка или без да е имало повишена температура. Обикновено обаче тъпанчето се пробива, едва след като в продължение на няколко дни абцесът се е развивал, придружен от повишена температура и болка. Във всеки случай, ако ухото на детето започне да тече, сложете в него тампон от стерилен памук,който да събира гнойта, измийте гнойта от външната част на ухото със сапун и вода (водата не бива да прониква в канала) и се свържете с лекар. Ако гнойта изтича навън и дразни кожата, измийте мястото и го предпазете от зачервяване, като го намажете с вазелин.

 Ако детето често получава тежко възпаление на ухото или в продължение на 2-3 месеца зад тъпанчето се събира течност и му пречи да чува лекарят може да препоръча лека операция, която ще се извърши от специалист по ушни болести. През тъпанчето се прокарват малки пластмасови тръбички, за да може налягането на въздуха да бъде еднакво от двете му страни.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email