Защо някои деца завъртат стъпалата си на вътре като ходят?Защо някои деца завъртат стъпалата си на вътре като ходят?Много често след прохождането на детето родителите забелязват, че то завърта ходилата си навътре (Фиг. 1). Това обикновено става в периода от 1,5 до 3,5-годишна възраст. Родителите са много притеснени, защото смятат, че се касае за тежко заболяване или разстройство в двигателния апарат на детето. Всъщност става дума за отклонение в развитието на опорно-двигателния апарат, който за щастие не заплашва с инвалидност, но за нещастие не се “израства”, а в повечето случаи дори се задълбочава, ако не се вземат съответните мерки.

Причините за това отклонение са следните:

Хиперантеверзия на бедрената шийка – при раждането на човека шийката на бедрената кост е извита напред 40 до 45 градуса, в последствие тя намалява до12-15 градуса при зрелия човек. В случаите, когато тя остане на стойности по-големи от тези за съответната възраст, говорим за хиперантеверзия.

Вътрешна торзия на тибията
– това означава, че костта на големия пищял е “усукана” навътре.

Метатарзус аддуктус – това е вродено заболяване, при което дългите кости на средното ходило са извити в хоризонталната равнина.

Плоскостъпие – при него горната скочна кост се завърта навън и избутва долния край на малкия пищял в задна посока. Природата на организма се стреми да възвърне нормалната позиция, при което се завърта целият крак навътре.

Завъртнето на крака навътре е по причина на един или комбинация от два или три от посочените фактори. Като изключим вродените отклонения в развитието, най-често придобито отклонение е хиперантеверзията на бедрената шийка, или по-точно нейното забавено завъртане в нормална позиция. Вродените отклонения са по причина на положението на плода в майчината утроба (Фиг. 2), а забавянето на развитието на бедрената шийка е по причина на някои порочни позиции на детето като спане по корем (фиг. 3) и сядане като “жабче”. (Фиг.4).
 
При всички случаи е добре да се консултирате с опитен ортопед още при първите съмнения за отклонения в походката на детето ви, за да се вземат необходимите мерки.


Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email