Как да се справим с миенето на зъбитеСъвет № 1 - относно вечерното миене на зъби
Ритуалът за вечерното миене на зъби трябва да се извършва в момент, когато детенцето не е все още твърде изморено. Майките знаят, че дойде ли момента, в който на малките им се доспи, те стават доста раздразнителни и нещо толкова просто като миенето на зъбите, се оказва голям проблем. Затова ви съветваме миенето на зъби да става преди вечерната баня и обличането на пижамата.

Съвет № 2 - нека миенето на зъби се превърне в интересно преживяване
Купете две, три или повече пасти за зъби (според броя на членовете на вашето семейство) в различни цветове. Застанете в банята пред огледалото цялото семейство – мама, татко, батко/кака (ако има такива) и по-малкото ви детенце. Дайте възможност на малчугана пръв да избере с кой цвят паста ще се мие. Изчакайте го търпеливо да вземе пастата и да я отвори. След това го попитайте кои зъби ще започне да мие първо – тези отпред или тези отзад. Нека всеки от семейството направи гласно своя избор. Така всички ще се забавлявате и най-вече най-малкия член на вашето семейство, който не само ще се почувства „по-голям”, но и доволен, че не само той извършва тази процедура всяка сутрин и вечер.

Съвет № 3 – измислете някоя игра
Можете например да „помогнете” на детенцето ви в миенето на зъбите, като вие миете зъбите отзад, а то мие зъбите отпред. Разбира се в мъничката детска устичка ще настане малък хаос, но пък малчуганът ще се забавлява истински.

Съвет № 4 – отвлечете вниманието на малчугана от миенето на зъбите
Докато миете зъбите, можете да обърнете вниманието на малкото дете към нещо друго, например назовавайте някоя част от лицето си – вежда, ноздра, ухо, око и т.н като накарате детенцето ви да я посочва с пръст. Докато ви гледа в очакване на това какво следва, детенцето ви е много вероятно да е с отворена уста, а вие трябва да сте готови да действате.

Съвет № 5 – специален съвет за малките момичета
Можете да вземете едно модно списание и да покажете на малката си принцеса колко хубави зъби имат красивите момичета в списанията. Разглеждайки списанието подхвърляйте заговорнически въпроса „Не би ли искала да имаш такива красиви зъби?”

Съвет № 6 – малко добронамерена манипулация не е излишна
Помислете кое от приятелчетата на детето ви си сменя в момента зъбките и съответно е загубило част от тях. За да накарате вашето дете да си мие зъбите можете да му кажете, че ако не си ги мие редовно ще му паднат като на Петьо например.

Съвет № 7 - любими гърголения в банята
Покажете на детенцето си как след като измиете зъбките с паста да ги изплаквате като си пълните устата с вода. Можете да го правите звучно и да правите различни гримаси в огледалото. Децата се забавляват на такива неща.

Съвет № 8 – похвалата винаги помага
Да приемем, че някой от горните съвети е проработил и вие успешно сте приключили с измиването на зъбките. Това направо си заслужава своята похвала. „Изтичай да покажеш на тати чудесните си чисти зъбки” или „Бягай да покажеш на дядо каква красива усмивка имаш”.

И дори миенето на зъбите да е своеобразна битка – в никакъв случай не се отказвайте. Зъбките на вашето дете се нуждаят от грижа и внимание, за да не се налага по-късно да платите скъпа цена.

 
Автор predainatatak.bg

Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "Здравето на детето (37)"Още от "Здравето на детето (37)"


Закаляване на детето или какво да правим през зимата?

Закаляването на детето е проблем, за който се сещаме особено в студените месеци на годината, когато то често започне да боледува. Кои правила трябва ...още

Как да познаем добрият педиатър?

С приближаването на раждането майките все повече се интересуват за бъдещото отглеждане на детето и най-вече – на кой лекар педиатър ...още

Какви храни да изберем, когато детето е болно?

Когато имаме един склонен към боледуване или възстановяващ се организъм, трябва да подходим внимателно към храненето и да го предлагаме в обработен ви ...още

Как протича артритът в детската възраст?

Под детски и младежки ревматоиден артрит се разбира артрит, който се развива преди 16-годишна възраст. Той се наблюдава най-често при деца във възраст ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email