Училище за родители: Гимнастика и общуване с бебетоУчилище за родители: Гимнастика и общуване с бебето

Курсът “Първи контакт” се базира на немската програма PEKiP

PEKiP (от Prager Eltern-Kind Program) в буквален превод означава пражка програма за родители и деца, и е точно това – среща-игра на родители с бебета, на която те общуват, развиват се и се забавляват.

 PEKiP e основана от пражкия психолог Ярослав Кох, а от 1978 година  се практикува широко в Германия. За младите майки е създадена възможността да посещават групи за PEKiP, дори социално слабите.

PEKiP цели да развие отношенията между родители и деца, да предостави условия на родителите да участват активно в развитието на децата си, възрастните да се срещат, да общуват и да обменят опит, както и да подкрепят бебетата си в първите им контакти едно с друго.

По време на срещите си за PEKiP дечицата са без дрехи, защото по този начин имат най-добро усещане за предметите и материите, до които се докосват, за своите тела, и за родителите и другите бебета, с които започват да контактуват. Възрастният от своя страна се учи да разпознава правилно сигналите, които му дава бебето (включително сигналите за ходене по нужда) и да общува с него пълноценно.

PEKiP се състои от упражнения и игри, разделени в четири тримесечия според възрастта на бебето.

Групата се събира един път седмично за 90 минути. Заниманията започват, когато вашите наследници са на възраст около 4 – 6 седмици. Съставя се група от 4 до 8 двойки родител (друг роднина или детегледачка) с бебе и е желателно едни и същи членове на групата да се събират , докато дечицата навършат една годинка.

По време на срещите майките наблюдават накъде гледа бебето, доволен ли е изразът на лицето му, вслушва ли се в определени звуци, дава ли някакви специални сигнали и по какъв повод, дали не е тихо и потънало в себе си или е активно и общително, радва ли се да види майка си и другите бебета, по какво разбира тя, че то е уморено и не иска повече да се занимава с определена игра.

Игрите и упражненията стимулират бебетата да се обръщат и да се движат еднакво добре наляво и надясно. Предлагат се разнообразни стимули, от които те да избират, а родителите следват предпочитанията на децата си.

В София курсът "Първи контакт" - уникалните за България занимания за голи бебета стартира в София от 10.07.2018 г.

Повече за инициативата:
https://www.facebook.com/%D0%91%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1-%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82-203887163025360/Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "За бебето (37)"Още от "За бебето (37)"


Пет правила за безпроблемно захранване на бебето

При твърде ранно захранване има повишен риск от хранителни алергии и стомашно-чревни проблеми поради незрялост на стомашно-чревния тракт на бебето. ...още

Как да храним бебето - месец по месец?

Съветите са взети от учебника за подготовка на консултанти по кърмене, автори Ж. В. Цареградская и Е. М. Фатеева, рецензенти В. А. Таболин - ръководит ...още

Може ли да избегнем „биберонения” кариес?

Здравето на зъбките зависи от родителите! Ако родителите имат и поддържат здрави своите зъби, то те допринасят с това значително за здравето на зъбите ...още

Седем страхотни съвета за бебето в жегите

Горещото време е мъчително не само за възрастните, но и за бебето. Как да направим така, че да не го претопляме, но и да не го преохладим, предвид на ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email