Училище за родители: Гимнастика и общуване с бебетоУчилище за родители: Гимнастика и общуване с бебето

Курсът “Първи контакт” се базира на немската програма PEKiP

PEKiP (от Prager Eltern-Kind Program) в буквален превод означава пражка програма за родители и деца, и е точно това – среща-игра на родители с бебета, на която те общуват, развиват се и се забавляват.

 PEKiP e основана от пражкия психолог Ярослав Кох, а от 1978 година  се практикува широко в Германия. За младите майки е създадена възможността да посещават групи за PEKiP, дори социално слабите.

PEKiP цели да развие отношенията между родители и деца, да предостави условия на родителите да участват активно в развитието на децата си, възрастните да се срещат, да общуват и да обменят опит, както и да подкрепят бебетата си в първите им контакти едно с друго.

По време на срещите си за PEKiP дечицата са без дрехи, защото по този начин имат най-добро усещане за предметите и материите, до които се докосват, за своите тела, и за родителите и другите бебета, с които започват да контактуват. Възрастният от своя страна се учи да разпознава правилно сигналите, които му дава бебето (включително сигналите за ходене по нужда) и да общува с него пълноценно.

PEKiP се състои от упражнения и игри, разделени в четири тримесечия според възрастта на бебето.

Групата се събира един път седмично за 90 минути. Заниманията започват, когато вашите наследници са на възраст около 4 – 6 седмици. Съставя се група от 4 до 8 двойки родител (друг роднина или детегледачка) с бебе и е желателно едни и същи членове на групата да се събират , докато дечицата навършат една годинка.

По време на срещите майките наблюдават накъде гледа бебето, доволен ли е изразът на лицето му, вслушва ли се в определени звуци, дава ли някакви специални сигнали и по какъв повод, дали не е тихо и потънало в себе си или е активно и общително, радва ли се да види майка си и другите бебета, по какво разбира тя, че то е уморено и не иска повече да се занимава с определена игра.

Игрите и упражненията стимулират бебетата да се обръщат и да се движат еднакво добре наляво и надясно. Предлагат се разнообразни стимули, от които те да избират, а родителите следват предпочитанията на децата си.

В София курсът "Първи контакт" - уникалните за България занимания за голи бебета стартира в София от 10.07.2018 г.

Повече за инициативата:
https://www.facebook.com/%D0%91%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1-%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82-203887163025360/Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "За бебето (36)"Още от "За бебето (36)"


Как да храним бебето - месец по месец?

Съветите са взети от учебника за подготовка на консултанти по кърмене, автори Ж. В. Цареградская и Е. М. Фатеева, рецензенти В. А. Таболин - ръководит ...още

Може ли да избегнем „биберонения” кариес?

Здравето на зъбките зависи от родителите! Ако родителите имат и поддържат здрави своите зъби, то те допринасят с това значително за здравето на зъбите ...още

Седем страхотни съвета за бебето в жегите

Горещото време е мъчително не само за възрастните, но и за бебето. Как да направим така, че да не го претопляме, но и да не го преохладим, предвид на ...още

Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?

Много майки на преждевременно родени бебета задават въпроса „Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?“ И отговорът е не просто „Да”, и това е от голямо ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Ябълков пектин на прах (80 гр.) Ябълков пектин на прах (80 гр.)

Ябълковият пектин подобрява функциите на червата; - Запазва дълго ситост, което помага да се поддържа правилната телесна маса и пречи на затлъстяванет...


Цена: 4.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email