Може ли да избегнем „биберонения” кариес?Може ли да избегнем биберонения кариес?

Кога да измием за първи път млечните зъбки на бебето?

Млечните зъбки са важни „пазители на място“ за постоянните зъбки и някои от тях остават до 14-тата година на децата. Затова още най-първите зъбки трябва да се мият един път дневно с малка мека детска четка и количество паста с големината на грахово зърно.

Здравето на зъбките зависи от родителите! Ако родителите имат и поддържат здрави своите зъби, то те допринасят с това значително за здравето на зъбите на своите деца! От голямо значение е ролята на родителите като пример за подражание: затова, родители, мийте си зъбите пред или заедно с вашите деца!

Съветите са стоматолози от Сдружението на българските зъболекари:

1. Така нареченият „биберонен“ кариес се появява от подсладени бебешко мляко, детски чай и разредени сокове. Захарта в тях „напада“ млечните зъбки. Затова внимавайте, дали няма „скрита захар“ при напитките.

Най-добре е да научите детето още от началото да пие предимно вода и неподсладени чайове, както и да пие от своята чаша още от първата си годинка.

2. Първият контролен преглед може да се състои веднага след появата на първите зъбки на детето.

3. Да измием зъбките заедно с мама и татко! Миенето на зъбите заедно трябва да се превърне в общ ритуал от ежедневието, веднага щом изникнат първите зъбки на детето. За да се забавляват децата при миенето, е подходящ, напр. , шарен или пясъчен часовник, който отмерва минутките на миене.

4. Важно е родителите да подкрепят децата си при зъбната им хигиена. Фините движения на детето са достатъчно развити, за да мие само зъбките си, едва когато започне да пише четливо и подредено. Това е обикновено след 10-тата година. Разбира се, в началото трябва да покажете на детето как става миенето на зъбките, като му помагате да ги доизмие.

5. Какво е  ДВВ-техника?  Тя показва запомнящо се и просто как малки и големи да си мият зъбите правилно. Трите букви идват от:

„Д“ за дъвкателните повърхности на зъбите – първо се почистват те с търкане с четката – винаги отпред и отзад.

 „В“ за външните повърхности на зъбите – след това почистете външните повърхности на зъбите с кръгови движения и от венеца към дъвкателната повърхност .

„В“ за вътрешните повърхности на зъбите – те се почистват от червено (венец) към бяло (зъби).

Използвайки тази техника, зъбите трябва да се мият поне два пъти на ден – сутрин и вечер след хранене, от 2 до 3 минути – първо горните и след това долните.

6. На всеки три месеца трябва да сменяте четката за зъби с нова, както и след всяко по-сериозно боледуване.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "За бебето (35)"Още от "За бебето (35)"


Седем страхотни съвета за бебето в жегите

Горещото време е мъчително не само за възрастните, но и за бебето. Как да направим така, че да не го претопляме, но и да не го преохладим, предвид на ...още

Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?

Много майки на преждевременно родени бебета задават въпроса „Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?“ И отговорът е не просто „Да”, и това е от голямо ...още

Училище за родители: Гимнастика и общуване с бебето

Курсът “Първи контакт” се базира на немската програма PEKiP. PEKiP в буквален превод означава пражка програма за родители и деца, и е точно това – сре ...още

Трябва ли да даваме вода на вече накърменото бебе?

Естественият биологичен процес на кърмене, който вълнува всяка (бъдеща) майка е подробно описан от сертифицирания консултант по кърмене Христина Янева ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр. Диатомична пръст (диатомит) - 250 гр.

Диатомичната пръст е перфектен източник на биологичен усвоим силиций, почиства организма от чревни шлаки, заздравява ставите, подобрява обмяната на ве...


Цена: 16.00 лв.


Морска краставичка - тинктура
Морска краставичка - тинктура

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.
Желатин - за здрави стави, Здравница - 400 гр.

Какаово масло, Здравница - 120 гр.
Какаово масло, Здравница - 120 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email