Седем страхотни съвета за бебето в жегитеСедем страхотни съвета за бебето в жегите

Горещото време е мъчително не само за възрастните, но и за бебето. Как да направим така, че да не го претопляме, но и да не го преохладим, предвид на това, че малкото човече е с несъвършени още функции на регулация. Топлите месеци и лятото са чакано време, когато трябва да сме навън и с радост да се разхождаме с количката. Жегата обикновено прави бебето отпуснато, раздразнително и затова то започва да хленчи или да плаче. Много важно е главата му да е защитена винаги от слънчевите лъчи, съветва специализираното издание netdoktor.at.

Съвет №1:
Избягвайте директната слънчева светлина
Директното излагане на слънце е забранено за децата до 1 годинка. Имайте предвид също, че бебешката кожа е много нежна и се нуждае от специална закрила : тя се нуждае от по-малко UV-лъчи, отколкото трябват на по-големите деца и възрастните.
При големи горещини е препоръчително пеленачетата да си останат у дома, защото не могат да регулират телесната си температура.
При по-малки деца избягвайте разходките по обедно време, особено в интервала 11-15 ч, когато температурите са най-високи.

Съвет №2:
Слънцезащитните кремове - забранени
Както вече споменахме, кожата на пеленачета е много нежна,тънка и пропусклива. Затова е по-добре да не рискувате със слънцезащитни кремове, тъй като могат да имат съставки, които да я раздразнят , дори и много леко да са нанесени. До една годинка не е препоръчително да се втриват слънцезащитни кремове!  Поискайте съвет от педиатъра откога е най-добре да ползвате този вид козметика. Използвайте най-доброто на пазара, напр. слънцезащитен минерален крем.

Съвет №3:
Вода - често и на малки глътки
Ако изцяло кърмите бебето, то не се нуждае от допълнително вода. Специалистите считат, че ако му давате преварена вода по-често, то може да се отбие или гладът му да се притъпи. Слагайте по-често пеленачето на гърдата си,  за да утоли жаждата си. Най-добра за него е преварената вода.

На по-големите деца предлагайте вода или прясно изцеден сок често и на малки глътки. Важното е да не се обезводнят в жегите!

Ако вече захранвате бебето, то ето препоръчителни количества на течности, които могат да се дават:
Бебе над 4 месеца: 0.5 мл.
Деца от 1 до 4 г: 1 л.
Деца над 4 г: 1 л.
неподсладен чай и лесно усвоими плодове и зеленчуци Мляко не се препоръчва, а се ползва като основно хранене. Безалкохолни, ободряващи, стимулиращи и кофеинсъдържащи напитки са абсолютно забранени.

Препоръчва се минерална вода, стига съдържанието й на нитрати да е под 50 мл/ л. и негазирана минерална вода.

Съвет №4:
Дрешки от естествени материали
Детският гащиризон в жегите не е препоръчителен. Ползвайте дрешки от естествени материали (памук или памук и вълна),  които действат проветряващо и попиват потта. Освен това те предотвратяват образуването на пъпки.

Останало от миналото е разбирането, че пеленачето трябва да е по-топло облечено. Всъщност, то не трябва да е по-дебело облечено от вас самите.
Когато сте у дома, а навън е много горещо, можете да оставите пеленачето за кратко изцяло голо. Това ще му подейства освежаващо, тялото диша. Можете да подържите бебето и полуголо ( само по гащички ).

Съвет №5:
По-добре в количка, отколкото в кенгуру
Замисляте ли се каква комбинация  са жегата навън и температурата на майката, ако сложите кенгуру. Правилно, отговорът е : още повече жега.

Затова изберете количката, по-прохладно е. При пеленачетата вижте само дали количката не е твърде задушна и бебето да се изпоти още повече.

Съвет №6:
Нищо ледено за бебето
Макар и несъвършен, организмът на бебето се възстановява много бързо след като се е затоплил доста. Затова не го къпете в студена вода напр.  Нищо студено и ледено не се дава на бебето. Достатъчно е да го разсъблечете достатъчно и с влажна кърпа( от бархет най-добре)  да попиете потта от телцето и просто да го охладите леко.

Съвет №7:
Никакви климатици!
Колкото и да е горещо навън, не охлаждайте детската стая с климатик, вентилатор или да правите течение между вратата и отворения прозорец. В най-горещите часове може да затъмните леко стаята с щори, за да не пече и нагрява въздуха допълнително.  Вечер отвореният прозорец е най-добрият начин за естествено охлаждане на стаята на бебето.
Завийте детето с много тъничка пелена!Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "За бебето (37)"Още от "За бебето (37)"


Пет правила за безпроблемно захранване на бебето

При твърде ранно захранване има повишен риск от хранителни алергии и стомашно-чревни проблеми поради незрялост на стомашно-чревния тракт на бебето. ...още

Как да храним бебето - месец по месец?

Съветите са взети от учебника за подготовка на консултанти по кърмене, автори Ж. В. Цареградская и Е. М. Фатеева, рецензенти В. А. Таболин - ръководит ...още

Може ли да избегнем „биберонения” кариес?

Здравето на зъбките зависи от родителите! Ако родителите имат и поддържат здрави своите зъби, то те допринасят с това значително за здравето на зъбите ...още

Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?

Много майки на преждевременно родени бебета задават въпроса „Мога ли да кърмя недоносеното си бебе?“ И отговорът е не просто „Да”, и това е от голямо ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email