Как се развива бебето през първата му годинкаКак се развива  бебето през първата му годинкаГрижата за бебето може да бъде много изтощителна, но това бледнее пред радостта, която носи едно дете и нетърпението, с което го очакваме.

Нека да разгледаме етапите на развитие на бебето през първата му годинка.

Усмивки
След два месеца на безсънни нощи, през които сте виждали много сълзи от вашето бебе ще забележите една мимолетна усмивчица от вашето дете. Много рязко, обаче, от мимолетна усмивката се превръща в много широка. След като минат около 2 месеца от раждането, бебето започва да се усмихва като отговор на ваше действие. Звукът на гласа на родителите или тяхното изражение най-често задейства усмивката на бебето.

Смях
След навършването на 4 месеца бебето ще започне да издава и други звуци, освен звука на плача. Този звук вероятно е най-сладкото нещо, което сте чували през живота си. Този звук е смехът на вашето бебе. Бебето ще започне да се смее на простички неща като гримаси с лицето, които правите или гъделичкане.

Цяла нощ сън
Ако попитате някои млади („нови“) родители какво искат най-много, най-честия отговор е, че желаят бебето да спи през цялата нощ. Спокойно, и това ще стане. Бебето започва да спи цяла нощ, без да се буди или плаче след като преминат 4-6 месеца от неговото раждане.

Как се развива  бебето през първата му годинка

Бебето започва да седи
Колко ли различен може да изглежда света, когато не лазя по корем а седна. След като минат 5-6 месеца от раждането на бебето може да започнете да подкрепяте бебето, когато иска да седне. Това може да стане с ваша помощ, като го придържате или с помощта на някои от бебешките мебели. Бебето започва да седи самостоятелно след като навърши 7-9 месеца.

Обхождане
След като навърши 8 месеца бебето започва да става много „палаво“. Понякога може да ви се струва, че го гоните постоянно. След навършването на тази възраст може малко по малко да започнете да учите бебето да пълзи с ваша помощ. След навършването на 9 месеца бебето започва да пълзи с помощта на краката и ръцете. Има бебета, които пропускат етапа с пълзенето и направо прескачът към опитите за прохождане.

Махане с ръка „чао-чао“
Размахването на ръка подобно на „чао-чао“, не е просто сладко бебешко движение – това е реален израз на езика. След 9 месечна възраст повечето бебета започват да правят връзка между звуци, жестове и мисъл. Те започват да разбират с какво е свързана фразата „чао-чао“.

Как се развива  бебето през първата му годинка

Хапване
Точно когато храненето с лъжичка започва да губи блясъка и очарованието си, бебето започва да изразява желание да се храни само. Между 9-тия и 12-тия месец бебетата развиват добър контрол върху ръцете и пръстите си, което им дава възможност да хващат малки обекти. За съжаление бебетата на тази възраст много обичат да изследват вкуса на всичко, не само на храната. На тази възраст бебето слага всичко в устата си.

Изправяне
Към 12-месечна възраст бебето започва да стои изправено за кратко време без подкрепа. Също така детето започва да прави малки стъпки докато се държи за вас или за някои от мебелите. През следващите седмици бебето може да ви накара да стоите до него с часове и да го подкрепяте в опитите да се научи да ходи само.

Първи стъпки
Може да наречете това перлата в короната на етапите на развитието на бебето. Може би няма друг момент, който да е изпълнен с повече очакване от първите стъпки на бебето. Не всички бебета, обаче, се научават да ходят до първия им рожден ден. Нормалните граници за това са от 9 до 17 месеца. Повечето бебета започват да прохождат след като минат 13 месеца от тяхното раждане.

Първата дума
„Мама“ или „да да“ са най-често срещаните първи срички на бебето. Може да ги чуете някъде около първия им рожден ден. По това време бебето активно започва да имитира останалите. Те дълго време слушат звуци от околните и ги събират в ума си.Всички статии в "За детето и неговите родители"

Всички статии в "За бебето (37)"Още от "За бебето (37)"


Пет правила за безпроблемно захранване на бебето

При твърде ранно захранване има повишен риск от хранителни алергии и стомашно-чревни проблеми поради незрялост на стомашно-чревния тракт на бебето. ...още

Как да храним бебето - месец по месец?

Съветите са взети от учебника за подготовка на консултанти по кърмене, автори Ж. В. Цареградская и Е. М. Фатеева, рецензенти В. А. Таболин - ръководит ...още

Може ли да избегнем „биберонения” кариес?

Здравето на зъбките зависи от родителите! Ако родителите имат и поддържат здрави своите зъби, то те допринасят с това значително за здравето на зъбите ...още

Седем страхотни съвета за бебето в жегите

Горещото време е мъчително не само за възрастните, но и за бебето. Как да направим така, че да не го претопляме, но и да не го преохладим, предвид на ...още

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email